Za filtrację będzie odpowiadać klasycznie Eheim 2213. Podłoże to ADA Amazonia, mieszanka nowej i używanej. Jeżeli chodzi o roślinność stawiam na niskie gatunki żeby nie przytłoczyć skał (Eleocharis parvula, Eleocharis acicularis, Hemianthus callitrichoides 'cuba').
Czy jest to aranżacja w stylu Iwagumi czy Ragowork, sam nie wiem. Bardziej skłaniam się ku Ragwork. Jednak trochę skał tu jest.

Układ tworzyłem przez kilka miesięcy, było kilka poprawek, musiałem dokupić większe skały, finałową wersję możecie zobaczyć poniżej:
Dane techniczne:
Objętość: 50 x 30 x 30h = 45L.
Oświetlenie: Chihiros A501. Od pierwszego dnia bez zmian - 9 h (12:00-21:00).
Nawożenie: Easy Life Nitro (1 ml/dzień), Aqua Art K+ (1 ml/dzień), Seachem Stability.
CO2: Butla + dyfuzor ceramiczny ze spiekiem (24h).
Podłoże: ADA Amazonia, piasek.
Woda: 100% RO + mineralizator (v4 pomarańczowy).
Podmiany: Raz na tydzień około 40-50%.
Filtracja: Eheim 2213, (Wkłady: Eheim mech, ceramika, Seachem matrix carbon, gąbki).
Flora: Eleocharis parvula, Eleocharis acicularis, Hemianthus callitrichoides 'cuba'.
Fauna: Hyphessobrycon amandae, Red cherry.
Start: 22.08.2018 r.
Zastanawia mnie jak podejść do nawożenia. Początkowo myślałem, że sprawę załatwi Vimi All in One.Teraz już wiem, ze przy tego typu aranżacjach ten nawóz nie sprawuje się najlepiej, ale o tym poniżej.
Po kilku dniach od startu pojawiły pierwsze oznaki tragedii... Parvula z invitro zaczęła mieć humory i zaczęła żółknąć oraz się rozpuszczać.

Od pierwszego dnia nawoziłem Aqua-art K+ (3 ml/dziennie). Podmiany robiłem w 2, 4 i 5 dzień (40-50%). Testy robiłem codziennie, takie wyniki otrzymałem:
pH = 6,5 - 7
kH = 6 °n
NO3 = 1 mg/l
PO4 = 0 mg/l
K = 15 mg/l
NO2 = 0,05 mg/l
W dniu 4 widziałem, że NO3 jest dalej na niskim poziomie 1 mg/l, więc zacząłem podawać VIMI All in One (1 ml/dziennie) oraz wstrzymałem się z podawaniem potasu. NO3 po włączeniu nawożenia VIMI All in One było na poziomie 5 mg/l. Potasu nie mierzyłem, przyjmując, że musi być okej.

Dodam, że używam filtra z dojrzałymi wkładami, który chodzi bez przerwy od kilku miesięcy. CO2 z butli idzie ostro, około 3 b/sek (indykator żółty). Teoretycznie światła też jest wystarczająco. Hemianthus calitrihoides i Eleocharis acicularis są zielone i widać, że ruszają. Tylko Parvula zareagowała tak negatywnie. Może jakaś wadliwa sztuka invitro? Paczka dotarła dobrze zabezpieczona, razem z Eleocharis acicularis, który sobie radzi. Nie mam pomysłu co jej może nie pasować. Może jakiś element w moim postępowaniu jest błędny... jeżeli ktoś ma jakieś pomysły chętnie wysłucham..

PS. A najgorsze jest to, że czytam opisy w internecie, a tam:
Charakterystyka
Typ: Roślina trawnikowa
Pochodzenie: Kosmopolityczna
Tempo wzrostu: Szybkie
Wysokość: 3 - 10+
Oświetlenie: Niewielkie
CO2: Niewielkie
W hodowli akwarystycznej nie wymaga szczególnych warunków.

Opis trochę długi mi wyszedł, ale każdy wie, że start jest najtrudniejszy.
![Aha ... :]](http://www.dfa.net.pl/images/smilies/emot11.gif)
Wątek będę prowadził na bieżąco, postaram się notować swoje poczynania, trochę w formie dziennika.
Oczywiście najszybciej aktualizacje możecie zobaczyć na moim akwarystycznym Instagramie:
https://www.instagram.com/akwapelneroslin