.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


500l z kominem ERGO

[ Komentarze Facebooka]

Akwaria powyżej pojemności 251 litrów

Moderatorzy: Grupa DFA, Grupa DFA

500l z kominem ERGO

Postprzez ergo » 24 sie 2016, o 21:05

cześć,

Jestem w takcie remontu pokoju i "przy okazji" pozbyłem się szkła 240l :)
Mam już wyspawany stelaż pod 500l 200x50x50 z profili 40x40 gr.3mm. Chciałbym zamówić szkło z kominem z trzema otworami na śrubunki 1 cal (otwory chyba 34-38mm) - komin w tylnym prawym rogu, wymiar ok 15x30cm. Kończący się ok. 5cm od góry - miejsce na grzebień. Chce bezbarwny silikon.
Teraz pytanie - gdzie zamówić szkiełko? :)
Do trzmiela i belio wysłałem zapytania, ktoś jeszcze wart polecenia? Podobno jakiś dobry magik jest w Kątach Wrocławskich, ale coś nie mogę trafić.

Pozdrawiam, Tomasz

stan 09.12.2016:
Obrazek
Ostatnio edytowano 22 gru 2016, o 22:15 przez ergo, łącznie edytowano 2 razy
Avatar użytkownika
ergo
Użytkownik
 
Posty: 68
Dołączył(a): 7 lis 2015, o 17:29

Re: Gdzie zamówić akwarium?

Postprzez miroon » 24 sie 2016, o 21:10

Avatar użytkownika
miroon
Donator
 
Posty: 973
Dołączył(a): 31 gru 2013, o 01:02
Lokalizacja: Bolesławiec, Venlo

Re: Gdzie zamówić akwarium?

Postprzez dziegan » 24 sie 2016, o 21:15

Avatar użytkownika
dziegan
Donator
 
Posty: 474
Dołączył(a): 28 gru 2014, o 16:12

Re: Gdzie zamówić akwarium?

Postprzez ergo » 24 sie 2016, o 21:27

Szczecin strona nieaktualizowana od ponad roku, a wromak z powrotem obsługuje detal? Już parę lat temu nie chcieli gadać, choć jedno z pierwszym z 15 lat temu miałem od nich :)
Avatar użytkownika
ergo
Użytkownik
 
Posty: 68
Dołączył(a): 7 lis 2015, o 17:29

Re: Gdzie zamówić akwarium?

Postprzez nel » 24 sie 2016, o 21:32

Szczecin strony nie aktualizuje, ale jak napisałam do niego w czerwcu, to dwa dni i miałam wycenę ;) A słyszałam, że jedne z lepszych akwariów w Polsce, jak już nazbieram kasę, to tam zamawiam swoje opti :D
Avatar użytkownika
nel
Stały bywalec
 
Posty: 243
Dołączył(a): 16 paź 2015, o 09:44
Lokalizacja: pod Wrocławiem

Re: Gdzie zamówić akwarium?

Postprzez ergo » 24 sie 2016, o 21:46

Dzięki Nel, napisałem do niego, zobaczymy :)
Avatar użytkownika
ergo
Użytkownik
 
Posty: 68
Dołączył(a): 7 lis 2015, o 17:29

Re: Gdzie zamówić akwarium?

Postprzez andrzejwałb » 25 sie 2016, o 05:11

..moja rada co do Przemka ze Szczecina: mimo ,że napisałeś to po prostu zadzwoń. A Jego akwa to ekstraliga .
Avatar użytkownika
andrzejwałb
Stały bywalec
 
Posty: 236
Dołączył(a): 29 sty 2013, o 17:24
Lokalizacja: Głuszyca

Re: Gdzie zamówić akwarium?

Postprzez ergo » 6 wrz 2016, o 14:36

Zamówiłem w trzmielu, na razie czekam na dostawę. W między czasie drugi temat do rozgryzienia, czyli oświetlenie. Gotowe z aluminium koszmarnie drogie, innych nie ma. Z czego łatwiej majstrować samemu, z alu czy spienionego PCV? Docelowo chce 4×80W w T5.
Zastanawiałem się nad hqi, jednak w pobliżu mam drapak dla kota i otwarte akwarium może źle się skończyć :)

Wysłane z G2
Avatar użytkownika
ergo
Użytkownik
 
Posty: 68
Dołączył(a): 7 lis 2015, o 17:29

Re: Gdzie zamówić akwarium?

Postprzez nel » 6 wrz 2016, o 17:40

Spienione PCW jest super - bardzo łatwo się łączy (na specjalny klej), do tego możesz zamówić gotowe formatki z dość dużą dokładnością cięte, a jeszcze dość tani materiał. Szykuję się do własnej pokrywy i pewnie taką zrobię (ten sam problem - koty, koty, koty).
Avatar użytkownika
nel
Stały bywalec
 
Posty: 243
Dołączył(a): 16 paź 2015, o 09:44
Lokalizacja: pod Wrocławiem

Re: Gdzie zamówić akwarium?

Postprzez Piwkoś » 8 wrz 2016, o 09:12

Ja - pomimo całkowitego braku zdolności manualnych zrobiłem pokrywę ze spienionego PCV, w Radwanicach jest firma która idealnie docina. Materiał lekki acz dość giętki więc wymaga wsporników - ja dałem profile aluminiowe do płyt karton - gips no i oczywiście specjalny klej do pcv. Koszta niewielkie wobec szerokich możliwości adaptacyjnych. Polecam też elementy z Juli (kryptoreklama) do wykończeń takie jak zawiasy i uchwyty z działu jachtowego - są estetyczne i odporne na działanie wilgoci.
Wątek obudowy jest na forum mocno rozwinięty wystarczy poszperać.
Piwkoś
Użytkownik
 
Posty: 35
Dołączył(a): 20 kwi 2015, o 13:08

Re: Gdzie zamówić akwarium?

Postprzez ergo » 8 wrz 2016, o 09:45

Szperam w necie od kilku dni, tylko nie widziałem pokrywy z PCV o długości 2 metrów. Nie wiem na ile będzie sztywna konstrukcja. Metr dalej mam drapak prawie do sufitu i podejrzewam, że futro nie raz wskoczy na klapę... Dlatego musi być solidna :) Spróbuję wkleić jakąś fotkę.

Obrazek

Panele wycięte, kafle wstawione, wczoraj stelaż drugi raz pomalowany :) Pod spodem dodatkowa ława fundamentowa, na tym kawałku wyjęty styropian z pod wylewki, kanalizę i kraniki widać na dole ściany. Tylko brakuje szkła ;)
Avatar użytkownika
ergo
Użytkownik
 
Posty: 68
Dołączył(a): 7 lis 2015, o 17:29

Re: Gdzie zamówić akwarium?

Postprzez caveman » 8 wrz 2016, o 10:54

U mnie sierściuchy włażą na akwarium i grzeją się w zimne dni. Dlatego do pokrywy z PVC dodałem profile aluminiowe, żeby zwiększyć udźwig :)
Avatar użytkownika
caveman
Użytkownik
 
Posty: 74
Dołączył(a): 23 wrz 2015, o 09:21

Re: Gdzie zamówić akwarium?

Postprzez Piwkoś » 9 wrz 2016, o 16:51

Moja pokrywa ma 170 cm długości, po sklejeniu zgodnie z instrukcjami z tegoż zacnego forum, dodaniu stelaża o ile nie będą to sierściuchy wielkości tigra jakiego to powinno wytrzymać.

-- 9 wrz 2016, o 16:51 --

Moja pokrywa ma 170 cm długości, po sklejeniu zgodnie z instrukcjami z tegoż zacnego forum, dodaniu stelaża o ile nie będą to sierściuchy wielkości tigra jakiego to powinno wytrzymać.
Piwkoś
Użytkownik
 
Posty: 35
Dołączył(a): 20 kwi 2015, o 13:08

Re: Gdzie zamówić akwarium?

Postprzez ergo » 9 wrz 2016, o 17:49

A tam od razu tygrys ;)
Takie futrzane coś o wadze 6kg będzie grzało 4 litery na solidnej klapie :)
Obrazek

Szkiełko po weekendzie już przyjeżdża, czas dograć najdroższe "szczegóły"...
Avatar użytkownika
ergo
Użytkownik
 
Posty: 68
Dołączył(a): 7 lis 2015, o 17:29

Re: Gdzie zamówić akwarium?

Postprzez nel » 9 wrz 2016, o 20:30

Spoko, u mnie (docelowo) są 4 futrzate cosie, z czego trzy o masie 6 kg wzwyż i liczę na to, że jak zrobię wzmocnioną pokrywę to da radę :D (Akutalnie zamiast 4, jest 8, ale 4 na wydaniu :P) Inna sprawa, że wbrew pozorom jakoś bardzo się nie pchają na akwarium, nauczyły się - ze dwa razy jeden z nich wpadł do wody, jak było otwarte i jakoś magicznie nie wskakują więcej.
Avatar użytkownika
nel
Stały bywalec
 
Posty: 243
Dołączył(a): 16 paź 2015, o 09:44
Lokalizacja: pod Wrocławiem

500l z kominem ERGO

Postprzez ergo » 10 wrz 2016, o 11:01

Rama wniesiona, przytargałem blat gr.27mm - jest jeszcze do pomalowania plus wywiercenie dziur pod przeloty.
Ślusarz zrobił mi oparcie na 8 stopkach regulowanych wychylnych na śruby M8. Regulacja przydała się, podłoga nie była równa. Jednak mam wątpliwości co do wytrzymałości tych nóżek - miał ktoś z Was z nimi do czynienia? Wygląda jak na tej aukcji (zarchiwizowałem żeby nie uciekła)
http://www.allegromat.pl/aukcja187579

Badanie gruntu ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
ergo
Użytkownik
 
Posty: 68
Dołączył(a): 7 lis 2015, o 17:29


Re: 500l z kominem ERGO

Postprzez ergo » 17 wrz 2016, o 19:37

Z nóżkami sprawa wyjaśniona, namierzyłem producenta, rozmawiałem z właścicielem firmy i robili testy nóżek. Pęknięcie pojawiło się przy nacisku ponad 3 ton na nóżkę.Zostały te co są.
W końcu mam oświetlenie, zawisła belka odyssea quad 4x80W, dałem ją ok. 5cm nad akwarium. Wykonanie niezłe.
Dzisiaj byłem w Bumacie po żwir (dziękuje Piotrze) i zaopatrzyłem się w 125kg czarnego piasku bazaltowego i gdzieś 60kg lawy. Małżonka dostała adhd przy wybieraniu kamoli :) Po paru godzinach płukania i kombinowania z głazami jest jak na obrazku :)

Obrazek
Avatar użytkownika
ergo
Użytkownik
 
Posty: 68
Dołączył(a): 7 lis 2015, o 17:29

Re: 500l z kominem ERGO

Postprzez Kamil1809 » 18 wrz 2016, o 12:54

Fajnie jest na tym obrazku. U Piotra nie tylko adhd można dostać przy wybieraniu kamieni.
Jakieś korzenie planujesz czy tylko skała i rośliny?
Zrobiłem akwarium dla córki... ona bawi się lalkami a mnie wciągnęło do głębi ;)
Avatar użytkownika
Kamil1809
Donator
 
Posty: 151
Dołączył(a): 8 lut 2016, o 01:09

Re: 500l z kominem ERGO

Postprzez ergo » 18 wrz 2016, o 13:40

Tym razem bez korzeni. Z przodu trawnik i szczeliny między skałkami z micranthemum monte carlo, po kątach trochę przesadzę z kostki micranthemum umbrosum i przy kominie którąś rotalę aby go zasłonić. Całość ma śmigać na tym oświetleniu, bez CO2 i przy stałej podmianie wody. Później duża ławica czegoś drobnego, jeszcze nie wybrałem rybek. Najprościej neony czy/i razbory... zobaczymy :)
Avatar użytkownika
ergo
Użytkownik
 
Posty: 68
Dołączył(a): 7 lis 2015, o 17:29

Re: 500l z kominem ERGO

Postprzez Kamil1809 » 18 wrz 2016, o 14:36

Pan Amano uśmiechnąłby się z zadowoleniem widząc takie iwagumi :)
Na Chorzowskiej jest pełen baniak Razbor Karłowatych, 100 czy nawet więcej dostaniesz od ręki. Kupowałem ostatnio dla kolegi małe stadko. Chyba mniej popularne i mniej banalne niż neonki a wyglądają równie zjawiskowo. Osobiście mogę się gapić godzinami na ten złoto zielony brokat :) polecam.
Zrobiłem akwarium dla córki... ona bawi się lalkami a mnie wciągnęło do głębi ;)
Avatar użytkownika
Kamil1809
Donator
 
Posty: 151
Dołączył(a): 8 lut 2016, o 01:09

Re: 500l z kominem ERGO

Postprzez mariop3 » 18 wrz 2016, o 17:55

Witam. Akwa już zapowiada się ciekawie. Co do rybek to może pomyśl nad Bystrzykiem Amandy lub Rodostomusami. Ja mam podobne akwa z tłem Pange 3D, ale myślę nad oddaniem tła i zrobieniem czegoś podobnego do Twojego wystroju na lawie.
Pozdrawiam i obserwuję.
mariop3
Donator
 
Posty: 537
Dołączył(a): 9 mar 2014, o 21:53
Lokalizacja: Lubań

Re: 500l z kominem ERGO

Postprzez volf_25 » 22 wrz 2016, o 17:13

Ten kamień ozdobny na ścianie będzie tłem w akwarium?
Obrazek
Avatar użytkownika
volf_25
Stały bywalec
 
Posty: 222
Dołączył(a): 29 sie 2012, o 20:53
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: 500l z kominem ERGO

Postprzez ergo » 29 wrz 2016, o 21:57

Zobaczymy, raczej będzie takie tło, to tak w nagrodę za prawie 12 godzin wyklejania tej ścianki ;) Przynajmniej do czasu jak mi nie przejdzie i nie dosadzę więcej roślin... :twisted: Zielsko będzie po weekendzie.

Dzisiaj w końcu skompletowałem i pokleiłem hydraulikę. Tu wielkie podziękowania dla Argusa, jako jedyni mieli klamoty na miejscu i pomimo nieczynnego sklepu mogłem dobrać brakujące elementy :brawo:
Samo klejenie chwilę zajęło, dół instalacji zrobiłem na zwykłych złączkach hydraulicznych 32mm - łatwiej było regulowanymi kolankami podpiąć się do syfonu w ścianie.
Sumpa na razie nie będzie, może zimą się za niego wezmę. Na razie podłączyłem filtr do kranówy oraz odpływ. Wstępnie przetestowane i śmiga, jutro sprawdzę szczelność śrubunków.
Parę fotek z montażu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

-- 29 wrz 2016, o 21:57 --

Akwarium w końcu zalane :)
Rośliny kupiłem na allegro od akwarystów, monte carlo dzieliłem na kępki i pęsetą w żwir, blyxa dotarła w gorszym stanie. Dałem pod nią pałeczki nawozowe do storczyków, a do wody trochę szyszek olchowych oraz carbo i potas - na razie będzie ok. 30ppm tygodniowo z K2SO4.
Wystartowała też stała podmiana wody, kapie gdzie 0,5-0,7l/godzinę i dla łatwiejszego startu wypłukałem gąbki i kubełek z krewetkarium.
Pytanie za 300zł - pchać się w CO2?

Obrazek
Avatar użytkownika
ergo
Użytkownik
 
Posty: 68
Dołączył(a): 7 lis 2015, o 17:29

Re: 500l z kominem ERGO

Postprzez lipagol » 30 wrz 2016, o 10:55

co2 zawsze robi robote...roslinki ladnie rosna
Avatar użytkownika
lipagol
Donator
 
Posty: 188
Dołączył(a): 29 sie 2013, o 14:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: 500l z kominem ERGO

Postprzez ergo » 9 gru 2016, o 21:25

Po długiej przerwie skończyłem sumpa, zalany, działa. Zrobiłem 5 komorowy wraz ze spustem do kanalizacji. Zastosowałem pompę Aqua Nova N-RMC-4000, chodzi teraz na 80% mocy. Na razie sump jest prawie pusty, przerzuciłem tylko zawartość fluvala - widać różnicę w pojemności "filtrów" ;) W sobotę jadę po gąbkę, watolinę i 60l ceramiki (lawa/pumeks) i będzie komplet. Samo akwarium nadal pożarte przez okrzemki, robiłem teraz czterodniowe zaciemnienie. Glony w większości padły, jednak rośliny i w sumie całe akwa wygląda nieciekawie. Wsadziłem na razie trochę moczarki, powinna przyspieszyć trochę walkę z glonami, zobaczymy.

młody moczy łapy :)
Obrazek
Obrazek

oraz projekt sumpa
Obrazek

-- 9 gru 2016, o 21:25 --

Akwa wyczyszczone, rośliny dosadzone :)

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
ergo
Użytkownik
 
Posty: 68
Dołączył(a): 7 lis 2015, o 17:29

Re: 500l z kominem ERGO

Postprzez dziegan » 10 gru 2016, o 13:46

fajny zbiorniczek tylko czekać aż zarośnie
Avatar użytkownika
dziegan
Donator
 
Posty: 474
Dołączył(a): 28 gru 2014, o 16:12

Re: 500l z kominem ERGO

Postprzez ergo » 14 gru 2016, o 21:19

Ostatni drogi element podłączony, odkupiłem zestaw do CO2 - butla 5l z reduktorem, elektrozawór i licznik bąbelków. Odkopałem jeszcze w domu zaworek precyzyjny i dwutlenek ruszył. Na razie przez kostkę wprowadziłem gaz pod pompę, dosyć ładnie go rozbija. Później pokombinuje z jakimś dyfuzorem.
CO2 ustawiłem na 10 godzin dziennie i przy okazji wyciszyłem spływ do komina, aby nie tracić gazu. Obie rury blisko powierzchni wody, rewizja ścięta pod kątem - zero chlupania, słuchać tylko pompę i elektrozawór.
Aż jestem ciekaw jak zareaguje zielsko :?:
Standardowo parę fotek.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Avatar użytkownika
ergo
Użytkownik
 
Posty: 68
Dołączył(a): 7 lis 2015, o 17:29

Re: 500l z kominem ERGO

Postprzez mrbombelek » 15 gru 2016, o 07:07

niezle
Avatar użytkownika
mrbombelek
Użytkownik
 
Posty: 170
Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 14:35
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: 500l z kominem ERGO

Postprzez ergo » 13 mar 2017, o 21:17

Dawno nic nie wrzucałem.
Po wielu miesiącach walki z glonami w końcu akwarium ustabilizowało się. Niestety w kranie mam taki syf, że dopiero przejście na wodę z RO pozwoliło na normalne prowadzenie akwarium. Chyba nie muszę dodawać ile zajmuje przygotowanie 500l RO ;)
Rośliny rosną, gazowanie podłoża i inne atrakcje poszły w zapomnienie, krewetki mnożą się, stado 25 otosków szaleje i zastanawiam się nad docelową obsadą. Co sądzicie o tęczankach wspaniałych? Trochę obawiam się ich przemiany materii oraz, że znikną krewetki.

Nie wiem czy z czasem akwarium nie będzie bardziej roślinne, na razie na środkowym tylnym planie zasadziłem paczkę limfonii z invitro i ładnie rośnie. Skubana uwielbia fosfor, co tydzień uzupełniam solami. Z przodu po poprzednich glonowiskach wyleciało monte carlo i na całości jest trawnik. Obecnie przez rozłogi fajnie zagęszcza się, za 2 miesiące powinien pojawić się kompletny dywanik.

Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
ergo
Użytkownik
 
Posty: 68
Dołączył(a): 7 lis 2015, o 17:29

Re: 500l z kominem ERGO

Postprzez zwierzak » 13 mar 2017, o 22:22

Mam tęczanki neonowe - delikatnie mniejsze niz wspaniałę czy jak kto woli boesemana. Krewetki pływają koło tęczanek i nic. Nawet niektóre krewetki siedzą sobie w karmniku i podjadają w czasie karmienia tęczankom jedzenie.
zwierzak
Stały bywalec
 
Posty: 345
Dołączył(a): 3 sty 2017, o 19:42
Lokalizacja: Wrocław, złotniki

Re: 500l z kominem ERGO

Postprzez ergo » 9 kwi 2017, o 18:40

To dobra informacja, dzięki :)

-- 18 mar 2017, o 11:55 --

Dwa razy w ciągu ostatniego tygodnia wyciągałem jakieś robale z akwarium, dzisiaj przyłapałem sprawcę. Mam nowy gatunek w akwa :D
Obrazek

-- 20 mar 2017, o 23:04 --

Po kolejnym doładowaniu fosforu do 1ppm limfonia pięknie wybarwiła się :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

-- 9 kwi 2017, o 18:40 --

Dzisiaj wymieniłem butlę CO2 z 4kg na 5kg, czyli średnio idzie 1kg na miesiąc. Rośliny rosną, trochę przycinane i przesadzane.
Nawożenie wyłącznie solami czyli NPK z małą modyfikacją, tj. podaję azotan amonu oprócz KNO3. Przestałem ważyć, mierzyć, kombinować. Sole wrzucam łyżeczką do sumpa raz na tydzień i tyle. Limnofila aromatica zielenieje idzie porcja fosforu, widać początek nalotu na szybach - dorzucam azotu itd. Plus forumowy węgiel w płynie :mrgreen:

Obrazek
Avatar użytkownika
ergo
Użytkownik
 
Posty: 68
Dołączył(a): 7 lis 2015, o 17:29

Re: 500l z kominem ERGO

Postprzez korzon » 9 kwi 2017, o 20:55

Elegancko jest. Ryb masz mniej niż niektórzy w 50l , szacuneczek.
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2321
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: 500l z kominem ERGO

Postprzez ergo » 10 kwi 2017, o 19:48

Trochę ich jest: 20 otosków, ze 30 neonków, parę głupoli, ze 30 krewetek i trzy gatunki ślimaków (zatoczki, świderki i rozdętki).
Prawdopodobnie gupiki pójdą do kostki, a tu dorzucę z 10szt tęczanki wspaniałej. Tylko nie widziałem jej we Wrocławiu.
Avatar użytkownika
ergo
Użytkownik
 
Posty: 68
Dołączył(a): 7 lis 2015, o 17:29

Re: 500l z kominem ERGO

Postprzez zwierzak » 10 kwi 2017, o 20:09

Gibcio albo ikola. W ikoli byłem ostatnio i były wspaniałe tęczanki. Jak nie wpaniałe to bierz neonowe ładniejsze kolory niż w większej odmianie.
zwierzak
Stały bywalec
 
Posty: 345
Dołączył(a): 3 sty 2017, o 19:42
Lokalizacja: Wrocław, złotniki

Re: 500l z kominem ERGO

Postprzez ergo » 23 kwi 2017, o 16:20

Dziękuje za namiar! :) 12szt prosto z Ikoli trafiło do baniaka. Ciężko zrobić im zdjęcie, skubańce są szybkie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Krewetki w końcu w większości trafiły do na szybko przebudowanej kostki, zostały tylko gupiki do eksmisji.

Obrazek
Avatar użytkownika
ergo
Użytkownik
 
Posty: 68
Dołączył(a): 7 lis 2015, o 17:29

Re: 500l z kominem ERGO

Postprzez mariop3 » 23 kwi 2017, o 18:25

Witam. Akwarium fajnie się ogląda, gratuluję. Co do Tęczanek to masz akwa odkryte a one lubią wyskakiwać, ja miałem neonowe i wyskakiwały, oby u Ciebie nie skakały.
Pozdrawiam
mariop3
Donator
 
Posty: 537
Dołączył(a): 9 mar 2014, o 21:53
Lokalizacja: Lubań

Re: 500l z kominem ERGO

Postprzez ergo » 27 gru 2017, o 19:18

Wszystkiego najlepszego na Nowy Rok! :)

Obrazek
Avatar użytkownika
ergo
Użytkownik
 
Posty: 68
Dołączył(a): 7 lis 2015, o 17:29

Re: 500l z kominem ERGO

Postprzez zwierzak » 27 gru 2017, o 20:55

Fajnie wyrosły boesemany. Jakiej wielkości ? Nie wyskakują Tobie ? Czy masz przykryte akwarium ? Ja mam neonowe i niekiedy w nocy słysze jak pukają o pokrywę :)
zwierzak
Stały bywalec
 
Posty: 345
Dołączył(a): 3 sty 2017, o 19:42
Lokalizacja: Wrocław, złotniki

Re: 500l z kominem ERGO

Postprzez ergo » 28 gru 2017, o 19:10

Wg różnych źródeł mają docelowo mieć 9-11cm i samce już mają około 10cm.
Akwarium jak widzisz otwarte i żaden nie zaplanował spaceru. Być może pomagają diody oświetlenia nocnego, 12szt niebieskich SuperFlux i nie kombinują, albo boją się moich kocurów ;)
Avatar użytkownika
ergo
Użytkownik
 
Posty: 68
Dołączył(a): 7 lis 2015, o 17:29

Re: 500l z kominem ERGO

Postprzez ika » 31 gru 2017, o 16:40

Szkło piękne, nie przekombinowane. Wielkie gratki!!! Wygląda na o wiele większe, widać ile pracy w nie wlozyłeś.
450l Malawi
375l BW
128l brak pomysłu
64l CW
30l Azja
ika
Donator
 
Posty: 147
Dołączył(a): 6 lut 2014, o 23:54
Lokalizacja: Żmigród/Wrocław

Re: 500l z kominem ERGO

Postprzez ergo » 1 sty 2018, o 19:36

Dziękuje :) Miało być niezbyt zajmujące w obsłudze i na razie tego się trzymamy. Mało ryb, duża filtracja, stała podmiana wody etc.
Avatar użytkownika
ergo
Użytkownik
 
Posty: 68
Dołączył(a): 7 lis 2015, o 17:29

Zostaw komentarz


Powrót do Akwaria 251L i więcej

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość