.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


60L Roślinne Restart

[ Komentarze Facebooka]

Akwaria w przedziale od 0 do 68 litrów

Moderator: Grupa DFA

60L Roślinne Restart

Postprzez plzaix » 9 mar 2016, o 20:53

Witam

Jestem tutaj nowym użytkownikiem i chciałbym przedstawić moje nowe akwarium po restarcie. Usunięto stare podłoże żwir i kamienie i zmieniono koncepcje roślin i podłoża jak również aranżacji.

Moje Akwarium:
60x30x30 (60L)

Oświetlenie:

AQUAEL LEDDY TUBE 6W PLANT (8000 K)
Świetlówka LED SMD 8520 (6500 lm)

Rośliny:

Pogostemon Helferi GWIAZDA WODNA
Eleocharis parvula PONIKŁO MALEŃKIE
Heteranthera zosterifolia HETERANTERA PASKOWANA
Echinodorus quadricostatus ŻABIENICA CZTEROŻEBR

Filtracja:

AQUAEL Turbo Filter 500 (pojemnik z Lawą wulkaniczną + Węgiel aktywowany)
Sterylizator Mini UV 3W

Nawóz ADA:

Penac P
Penac W
Tourmaline BC
Clear Super
Bacter 100

Podłoże:

Advanced Soil Plants 8L PODŁOŻE ROŚLINY

Skały:

Skała Dark Grey Stone


Zarybienie:

2x Brzanka Sumatrzańska
2x Mieczyk Hellera
2x Zbrojnik Lamparci
2x Molinezja Ostrousta
5x Danio czerwony - Happet

i do tego jeszcze dwie rybki których nie mogę rozpoznać zapomniałem nazwy :)

Stara Aranżacja:
Obrazek

Po rewolucji:

Start zbiornika:
Obrazek
Obrazek

Po zalaniu:
Obrazek

Zarybienie:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Sorki za jakość zdjęć robione komórką :) Postaram się jak rośliny urosną wrzucić w znacznie lepszej jakości fotki :) Akwarium odstało tydzień od zalania i wpuszczenia rybek. Jakby ktoś rozpoznał te rybki na zdjęciu to bym się cieszył i był wdzięczny za pomoc :) Widać ja na zdjęciach :)

Pozdrawiam
Akwarium Profilowe:

60x30x30
plzaix
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): 9 mar 2016, o 09:31
Lokalizacja: Koszalin

Re: 60L Roślinne Restart

Postprzez outek » 9 mar 2016, o 22:32

Witaj kolego strasznie rybek namieszales np brzanki powiiny byc w grupach bo to ryba stadna i dosc agresywna wzgledem innych zwlaszcza z dluzszymi pletwami. Zbrojnik lamparci w naturze osiąga 50 – 60 cm długości. W akwarium zwykle mniej – 40 – 50 wiec absolutnie nie na twoj zbiornik. Co do koncepcji akwarium moze wygladac ladnie ale to troszke poczekamy na efekty. Powodzenia.

ps z tego co widze to te 2 rybki ktorych nie nazwales moga byc brzankami rozowymi ktore podobnie jak sumatrzanskie dobrze czuja sie w wiekszej grupie.
outek
Użytkownik
 
Posty: 27
Dołączył(a): 23 lut 2016, o 14:36

Re: 60L Roślinne Restart

Postprzez plzaix » 13 mar 2016, o 21:45

Witam.

Proszę o pomoc po jakimś czasie zaczęły padać ryby. Najpierw dwie molinezje, potem mieczyk i dzisiaj odłowiłem martwą Brzankę. Ph wody wynosi 6.5 woda cały czas filtrowana przez filtr z Lawą wulkaniczną temperatura 27 stopni. Podałem lekarstwo Baktoforte S i 24h od podania lekarstwa padł mieczyk pływał normalnie i na drugi dzień padł. Molinezje przed zgonem pływały cały czas przy dnie i były mało ruchliwe.

Proszę o jakieś podpowiedzi i informacje.

Pozdrawiam
Artur
Akwarium Profilowe:

60x30x30
plzaix
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): 9 mar 2016, o 09:31
Lokalizacja: Koszalin

Re: 60L Roślinne Restart

Postprzez marcin2983 » 13 mar 2016, o 22:02

Gratulacje zabiles swoje ryby.
Wyjalowiles całkowicie wodę przez węgiel a sterylizator wybił pożyteczne bakterie. Wywal sterylizator i węgiel z filtra. Gdzie wyczytales żeby je w ogóle kupować???
O ile w ogóle akwarium dojrzewalo po restarcie...
Wsypales podłoże, nalales wody, posadziles rośliny i ryby siup spowrotem z wiadra do akwarium?

Poza tym obsada tragiczna. Ryby są absolutnie nie na to akwarium. Poczytaj o wymaganiach ryb zanim zabierzesz się za zakupy.

Zaczynam tesknić za miroonem jak on potrafił takie działania barwnie podsumować :) Miroon wróć :-o
Avatar użytkownika
marcin2983
Donator
 
Posty: 946
Dołączył(a): 16 wrz 2012, o 18:15
Lokalizacja: Wrocław (Gaj)

Re: 60L Roślinne Restart

Postprzez andrzejwałb » 13 mar 2016, o 23:03

...ciekawy jestem czy też po restarcie dawałeś nową wodę?Ale to nie ma znaczenia. Nie podajesz parametrów NO2 i NO3. Odnoszę wrażenie ,że wpuściłeś ryby do zbiornika w którym nie zaczął się cykl azotowy i stąd padają ryby bo pewnie teraz zabija je wysoki poziom azotanów i azotynów co by świadczyło ,że cykl ruszył w momencie puszczenia ryb co jest normalne. Ale nienormalne jest to ,że wpuściłeś ryby do niedojrzałego zbiornika.Najpierw powinieneś wystartować zbiornik na wodzie amoniakalnej (WA) albo tradycyjnie. Potem testami upewnić się czy cykl się zamknął i dopiero wpuszczać ryby. Testy kropelkowe JBL . O Zoolek zapomnij czy też paskowych. Pozbyłeś się podłoża..a tam i w filtrze jest najwięcej bakterii nitryfikacyjnych . Stad Twój restart zaczyna się od zera.
Ale wracając do sedna sprawy...sprawdź NO2 i NO3 a będziesz wiedział czy cykl ruszył i zabija ryby.
http://www.chwastyakwariowe.pl/artykuly ... arium.html tu masz piękny opis cyklu azotowego.
http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=34246 coś tamten link wyżej nie działa.
Avatar użytkownika
andrzejwałb
Stały bywalec
 
Posty: 236
Dołączył(a): 29 sty 2013, o 17:24
Lokalizacja: Głuszyca

Re: 60L Roślinne Restart

Postprzez plzaix » 14 mar 2016, o 18:58

Tak woda była nowa dodawana.

Zrobiłem testy wody i wyszło następująco:

NO3 - 250
NO2 - 10
GH - 16
KH - 3
PH - 6,4
CL2 - 0,8
Akwarium Profilowe:

60x30x30
plzaix
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): 9 mar 2016, o 09:31
Lokalizacja: Koszalin

Re: 60L Roślinne Restart

Postprzez andrzejwałb » 14 mar 2016, o 19:10

...czyli jest tak jak mówiłem. NO2 i No3 zabija ci ryby. Rób podmiany co drugi dzień po 1/2 wody. Ale myślę, że to już im nie pomoże. Wpuściłeś ryby do akwa w którym cykl azotowy jest w szczycie. Poczytałeś chociaż o cyklu azotowym?

-- 14 mar 2016, o 18:10 --

NO2 powinno być mniejsze jak <0,01. Poziom 0,5 jest górnym bezpiecznym ale nawet takie utrzymujące się dłużej powoduje zgony ryb. Powyżej 5.0 to śmierć ryb. Natomiast NO3 dopuszczalne jest do mniej więcej 50mg/l Powyżej 100 zabija ryby . Czasami te wskażniki mogą być ciut wyższa lub niższe. Porównaj teraz do tego co masz w akwa. Poczytaj o tym co Ci wcześniej pisałem.
Avatar użytkownika
andrzejwałb
Stały bywalec
 
Posty: 236
Dołączył(a): 29 sty 2013, o 17:24
Lokalizacja: Głuszyca

Re: 60L Roślinne Restart

Postprzez plzaix » 14 mar 2016, o 20:03

Woda prostro z kranu ma następujące wartości:

NO3 - 0
NO2 - 0
GH - 6-8
KH - 20
PH - 6,4 - 6,8
CL2 - 0,8

Sprawdziłem zwykłą wodę butelkowaną ze sklepu:

NO3 - 0
NO2 - 0
GH - 8
KH - 20
PH - 6,4 - 6,8
CL2 - 0

Mam jeszcze takie nawozy w płynie dzisiaj przyszły:

http://allegro.pl/zestaw-makro-mikro-potas-co2-i5038722288.html

Czy taką wodą można zrobić podmianę do 40% zbiornika ??
Akwarium Profilowe:

60x30x30
plzaix
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): 9 mar 2016, o 09:31
Lokalizacja: Koszalin

Re: 60L Roślinne Restart

Postprzez andrzejwałb » 14 mar 2016, o 20:58

...nawet nie pytaj tylko rób. Dobrze gdybyś miał AmQuel Plus kordon. Jest bardzo skuteczny w takich przypadkach .Nie wiem gdzie mieszkasz ale we Wrocławiu tego nie kupisz. Jest w akwarystyczny24.Nie wiem czy masz tam jeszcze co ratować ale podmiany rób. Teraz te podmiany to jedyny ratunek.

-- 14 mar 2016, o 19:18 --

...możesz nawet zwykłą kranówą robić.

-- 14 mar 2016, o 19:58 --

...z parametrów które podałeś to domyślam się ,że korzystałeś z testów paskowych JBL. Jest w tym jedna dobra wiadomość..one zawyżają. Co nie oznacza, że masz dobre parametry.Pewnie są trochę niższe jak podajesz . Na przyszłość jak masz kupować paski JBL to [pamiętaj ,ze szkoda na nie pieniędzy. Kropelki JBL są drogie ale uzupełnienia są już około połowy tańsze.
Avatar użytkownika
andrzejwałb
Stały bywalec
 
Posty: 236
Dołączył(a): 29 sty 2013, o 17:24
Lokalizacja: Głuszyca

Re: 60L Roślinne Restart

Postprzez plzaix » 14 mar 2016, o 21:59

Podmieniłem z 40% wody. Testy paskowe mam z firmy Tropical 6 in 1 jutro idę kupić większą ilość Moczarki i Rogatek

Wyłączyłem całkowicie przepływową lampę UV w filtrze
Akwarium Profilowe:

60x30x30
plzaix
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): 9 mar 2016, o 09:31
Lokalizacja: Koszalin

Re: 60L Roślinne Restart

Postprzez andrzejwałb » 14 mar 2016, o 22:48

...podmiany i jeszcze raz podmiany. Zobaczysz jak ryby ( te pozostałe) ożyją. Postaraj się wczytać w opis cyklu azotowego a będzie Ci łatwiej na przyszłość startować akwa. Ale pamiętaj ,że NO2 i NO3 potrafią się rozchwiać nawet w stabilnym zbiorniku. A przyczyn tego jest wiele: przekarmianie, zaleganie resztek organicznych w akwa, w filtrze, zbyt małe podmiany itp. Ale to temat rzeka..teraz ważne abyś uratował to co masz jeszcze. A wracając do testów paskowych to te Twoje są takie same jak paski JBL. Jutro przed podmiana też zrób testy..Powinno pomału być lepiej. Przynajmniej jedno doświadczenie więcej zdobędziesz:) A człowiek uczy się całe życie:)

-- 14 mar 2016, o 21:48 --

...jeżeli zmętnieje Ci woda ( biała) co jest teraz bardzo prawdopodobne to będzie oznaczać ,że pojawiły się pierwotniaki. Możesz wtedy nic nie robić..same za parę dni znikną Możesz wtedy ewentualnie lepiej napowietrzać i dodać ampułkę bakterii
Prodibio Biodigest . Ale taka sytuacja może nastąpić ale nie musi..zobaczymy.
Avatar użytkownika
andrzejwałb
Stały bywalec
 
Posty: 236
Dołączył(a): 29 sty 2013, o 17:24
Lokalizacja: Głuszyca

Re: 60L Roślinne Restart

Postprzez plzaix » 15 mar 2016, o 16:21

Witam.

Zakupiłem duże ilości Rogatka i Moczarki oraz Pistia rozetkowa żeby pozbyć się NO2 i NO3. Zastosowałem preparat Antichlor z Tropicala oraz wsadziłem do filtra żel Purigen który eliminuje Amoniak, Azotany i Azotyny. Temperatura aktualnie w akwarium to 27 stopni.

Wieczorem będę robił testy kropelkowe na: GH-KH / NO3 / NO2 z firmy Zoolek Aquatest
Ostatnio edytowano 15 mar 2016, o 16:22 przez plzaix, łącznie edytowano 1 raz
Akwarium Profilowe:

60x30x30
plzaix
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): 9 mar 2016, o 09:31
Lokalizacja: Koszalin

Re: 60L Roślinne Restart

Postprzez Agnieszk » 15 mar 2016, o 16:22

A rybki jeszcze żyją i jak woda się stabilizuje i poprawiła Bo jak będzie NO3 zero to rośliny nie będą rosły. Pozdrawiam Agnieszka
Agnieszk
Stały bywalec
 
Posty: 266
Dołączył(a): 10 lut 2016, o 14:53
Lokalizacja: Bystrzyca Kłodzka

Re: 60L Roślinne Restart

Postprzez andrzejwałb » 15 mar 2016, o 17:16

...i podmieniaj wodę.

-- 15 mar 2016, o 16:16 --

...testy kropelkowe powinno się robić przy świetle dziennym. Pamiętaj ,że Zoolek krople tez zawyżają wynik NO2 NO3. Ph wskazują prawidłowo.
Avatar użytkownika
andrzejwałb
Stały bywalec
 
Posty: 236
Dołączył(a): 29 sty 2013, o 17:24
Lokalizacja: Głuszyca

Re: 60L Roślinne Restart

Postprzez plzaix » 15 mar 2016, o 18:00

Po testach:

NO3 - 20mg/l
NO2 - 1,5 mg/l
Akwarium Profilowe:

60x30x30
plzaix
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): 9 mar 2016, o 09:31
Lokalizacja: Koszalin

Re: 60L Roślinne Restart

Postprzez andrzejwałb » 15 mar 2016, o 19:08

...jutro też zrób podmianę.
Avatar użytkownika
andrzejwałb
Stały bywalec
 
Posty: 236
Dołączył(a): 29 sty 2013, o 17:24
Lokalizacja: Głuszyca

Re: 60L Roślinne Restart

Postprzez Kamil1809 » 15 mar 2016, o 20:18

Użyj tego kalkulatora do policzenia obsady. Proste narzędzie, jak coś nie będzie pasować to wyskoczy ci opis na czerwono co i dlaczego (niby po angielsku ale masz google).
http://aqadvisor.com/

A tu masz katalog ryb. Fajnie przygotowane, minimalne wymagania, warunki hodowli, która ryba z którą może być w jednym zbiorniku oraz minimalna ilość w przypadku rybek ławicowych lub żyjących w grupach.
http://rybyakwariowe.eu/

Polecam również poczytania tematów w dziale Obsada u nas na forum i słuchaj co koleżanki/koledzy mówią ;) Oba linki znalazłem u nas ;)

W necie znajdziesz całe tabele z obsadami dedykowanymi do danych wielkości akwariów, wystarczy poszukać.
Ja po dwóch miesiącach od założenia akwarium i przeczytaniu wielu materiałów i postów wiem, że dziś zacząłbym zupełnie inaczej z co najmniej dwa razy większym baniaczkiem ;) Choć na obecny stan nie mogę narzekać ;)
Zrobiłem akwarium dla córki... ona bawi się lalkami a mnie wciągnęło do głębi ;)
Avatar użytkownika
Kamil1809
Donator
 
Posty: 151
Dołączył(a): 8 lut 2016, o 01:09

Re: 60L Roślinne Restart

Postprzez Andrzej » 15 mar 2016, o 21:18

Kamil1809 napisał(a):Użyj tego kalkulatora do policzenia obsady. Proste narzędzie, jak coś nie będzie pasować to wyskoczy ci opis na czerwono co i dlaczego (niby po angielsku ale masz google).
http://aqadvisor.com/

A tu masz katalog ryb. Fajnie przygotowane, minimalne wymagania, warunki hodowli, która ryba z którą może być w jednym zbiorniku oraz minimalna ilość w przypadku rybek ławicowych lub żyjących w grupach.
http://rybyakwariowe.eu/

Polecam również poczytania tematów w dziale Obsada u nas na forum i słuchaj co koleżanki/koledzy mówią ;) Oba linki znalazłem u nas ;)

W necie znajdziesz całe tabele z obsadami dedykowanymi do danych wielkości akwariów, wystarczy poszukać.
Ja po dwóch miesiącach od założenia akwarium i przeczytaniu wielu materiałów i postów wiem, że dziś zacząłbym zupełnie inaczej z co najmniej dwa razy większym baniaczkiem ;) Choć na obecny stan nie mogę narzekać ;)


Esencja istnienia forum..... :v:
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: 60L Roślinne Restart

Postprzez Kamil1809 » 19 mar 2016, o 22:28

Andrzeju, jak się ma twoje akwarium i ryby oczywiście? Uratowałeś sytuację?
Zrobiłem akwarium dla córki... ona bawi się lalkami a mnie wciągnęło do głębi ;)
Avatar użytkownika
Kamil1809
Donator
 
Posty: 151
Dołączył(a): 8 lut 2016, o 01:09

Zostaw komentarz


Powrót do Akwaria 0 - 68L

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości