Dzięki za dobre słowa
Co do ziemi to jest tylko pod roślinami, czyli na ok 1\3 powierzchni akwarium i jest oddzielona siatką. Mimo to gdy widzę barwniaki w akcji, żałuję, że rośliny nie są w doniczkach.
Coż, pożyjemy - zobaczymy. Póki co parka poczyna sobie coraz śmielej.
-- 18 lip 2016, o 21:13 --
Ostatnio u mnie kiepsko z czasem więc akwarium żyje własnym życiem. Z sukcesów udało mi się zaobserwować tarło proporczykowców. Dołożyłem nieco mchu cameroon moss i od razu złożyły w nim ikrę. Raczej nic z tego nie będzie, ale jak to mówią "niby nic a cieszy"
Ale żeby nie było zbyt różowo to od jakiegoś czasu zmagam się z sinicami w zbiorniku. W ruch poszła chemia
i sytuacja już w miarę opanowana.
Mam w związku z tym pytanie techniczne dotyczące oświetlenia. Świecę belką samoróbką, czy jak kto woli DIY 16W power led 7-8h dziennie. Diody to 6x 6500 6x 8500 i 4x full spectrum.
Czy to nie za duża moc jak na 74l? Ja nijak nie potrafię sobie przeliczyć tych Watów ledowych na standardowe.
Rośliny mają się dobrze, anubiasy rosną wolno - wiadomo. Crinum mimo obaw przyjęło się i wypuszcza kolejne liście. Lotosa ledwo nadążam przycinać.
-- 1 sie 2016, o 12:46 --
Wrzucam kilka zdjęć dla amatorów afrykańskich klimatów
Z kwestii technicznych zmniejszyłem moc ledów do 12W. Mam nadzieję, że to ostatecznie rozwiąże problem z sinicami, ale jak będzie - czas pokaże.