.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Akwarium Przeciera.

[ Komentarze Facebooka]

Akwaria w przedziale od 69 do 250 litrów

Moderatorzy: Grupa DFA, Grupa DFA

Re: Akwarium Przeciera.

Postprzez Paula » 6 paź 2015, o 20:15

Przecier napisał(a):Słuchajcie znalazłem jakieś tycie jajeczka na korzeniu.

W akwarium na chwile obecną są tylko Krewetki red Chery, ten zbrojnik i Ślimaczki Helenki 6 sztuk :P


Jajka wyglądają na jajka zatoczków (może gdzieś na roślinach się przypałętały) Zbrojnika masz z zoologicznego? Ciekawie on wygląda ;d
Avatar użytkownika
Paula
Stały bywalec
 
Posty: 210
Dołączył(a): 17 wrz 2014, o 16:49
Lokalizacja: Głogów

Re: Akwarium Przeciera.

Postprzez Przecier » 6 paź 2015, o 20:28

No niestety ale muszę obalić twoją teorie :( Mam dwie świetlówki po 18W na przodzie pokrywy i od tyłu, tak więc oświetlają idealnie przód i tył akwarium, korzeń a właściwie jego góra która jest pod taflą wody znajduje się idealnie pomiędzy świetlówkami, dodatkowo na samym przodzie pokrywy jest listwa ledowa dołożona i pasek ledów czerwonych. Faktycznie roślinki mogą ( i też mi się tak wydaje ale wolałem się upewnić ) marnieć od braku światła ale to już chyba bardziej przez herbacianą wodę niż przez złe oświetlenie :(

Obrazek


No chyba że jest jakaś inna przyczyna :( ?
Wyższa technologia jest niczym magia :)

Zapraszam na mój kanał YT.
https://www.youtube.com/channel/UChC_JWdx2GMYwKCc1d-f5fw
Avatar użytkownika
Przecier
Użytkownik
 
Posty: 166
Dołączył(a): 3 maja 2015, o 15:04
Lokalizacja: Głuszyca

Re: Akwarium Przeciera.

Postprzez slavio » 6 paź 2015, o 21:46

Przecier napisał(a):No niestety ale muszę obalić twoją teorie :( Mam dwie świetlówki po 18W na przodzie pokrywy i od tyłu, tak więc oświetlają idealnie przód i tył akwarium, korzeń a właściwie jego góra która jest pod taflą wody znajduje się idealnie pomiędzy świetlówkami, dodatkowo na samym przodzie pokrywy jest listwa ledowa dołożona i pasek ledów czerwonych. Faktycznie roślinki mogą ( i też mi się tak wydaje ale wolałem się upewnić ) marnieć od braku światła ale to już chyba bardziej przez herbacianą wodę niż przez złe oświetlenie :(

Obrazek


No chyba że jest jakaś inna przyczyna :( ?


No dobrze piszesz... jedna jest za korzeniem i oświetla tył, gdzie nic nie rośnie, a druga przód, gdzie też nic nie rośnie.... bo wszystko na bokach rośnie.

Slavio

-- 6 paź 2015, o 21:46 --

Przecier napisał(a):No niestety ale muszę obalić twoją teorie :( Mam dwie świetlówki po 18W na przodzie pokrywy i od tyłu, tak więc oświetlają idealnie przód i tył akwarium, korzeń a właściwie jego góra która jest pod taflą wody znajduje się idealnie pomiędzy świetlówkami, dodatkowo na samym przodzie pokrywy jest listwa ledowa dołożona i pasek ledów czerwonych. Faktycznie roślinki mogą ( i też mi się tak wydaje ale wolałem się upewnić ) marnieć od braku światła ale to już chyba bardziej przez herbacianą wodę niż przez złe oświetlenie :(

Obrazek


No chyba że jest jakaś inna przyczyna :( ?


No dobrze piszesz... jedna jest za korzeniem i oświetla tył, gdzie nic nie rośnie, a druga przód, gdzie też nic nie rośnie.... bo wszystko na bokach rośnie.

Slavio
slavio
Donator
 
Posty: 697
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 20:19
Lokalizacja: Wroclaw

Re: Akwarium Przeciera.

Postprzez korzon » 6 paź 2015, o 22:33

Slavio pewnie ma tu dużo racji. Korzeń duży a świetlówki dają światło rozproszone , czyli światło z jednego końca akwa. Może nie docierać w drugi koniec i...mamy straty. Druga sprawa barwienie korzenia utrudnia lumenom dotarcie do dna. ...straty. Trzecia sprawa : Rośliny masz wyciągnięte z typowego HT czyli ok 1w/L micro i macro, Carbo i co2 + żyzne podloze. Eleocharis ( trawka) zauważyłem że potrzebuje ok. Miesiąca na adaptację po każdej zmianie warunków. Ja miesiąc czekałem aż odbije a teraz jakbym ją wyciągał to z całym dnem chyba. Wiem że nawozisz ale nie pamiętam czy podajesz coś w podłoże. Jeśli nie to proponuję jak wielu zacnych ogrodników z tego forum zaaplikowac B.tanie i skuteczne pałeczki nawozowe . Kupisz w każdym ogrodniczym. Wkładasz w podłoże pod korzenie roślin po 1/3 pałeczki raz na 3-m-ce. I patrzysz jak rośnie.
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Akwarium Przeciera.

Postprzez Przecier » 2 lis 2015, o 21:29

Korzon podłoże to jbl aquabasis plus na to bazalt czarny a dodatkowo w podłoże są powpychane JBL DIE KUGELN 7+13 nawóz w kulkach do podłoża. Fakt że na boki pewnie mniej dociera światła, ale kupiłem Seachem Purigen, więc będę miał niedługo wodę czyściutką. Grunt to to, że ustaliliśmy że roślinki od słabego światła marnieją :)

-- 2 lis 2015, o 21:29 --

Kochani forumowicze mam problemik w moim baniaczku, na tafli wody tworzy mi się coś takiego nawet nie wiem jak to nazwać. Myślałem że to jakiś brud czy coś się nazbierał, wczoraj robiłem podmiankę i wybrałem cały ten nalot z tafli wody, a dziś jest od nowa. Przy dnie zaczęły mi gnić roślinki ( trawnik chyba za słabe światło jednak ), może to od tego????
Fotki:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Wyższa technologia jest niczym magia :)

Zapraszam na mój kanał YT.
https://www.youtube.com/channel/UChC_JWdx2GMYwKCc1d-f5fw
Avatar użytkownika
Przecier
Użytkownik
 
Posty: 166
Dołączył(a): 3 maja 2015, o 15:04
Lokalizacja: Głuszyca

Re: Akwarium Przeciera.

Postprzez mariop3 » 2 lis 2015, o 22:00

Witam. Może to są sinice, mierzyłeś NO3 w akwa. Może przenawoziłeś.
mariop3
Donator
 
Posty: 537
Dołączył(a): 9 mar 2014, o 21:53
Lokalizacja: Lubań

Re: Akwarium Przeciera.

Postprzez Przecier » 2 lis 2015, o 22:12

nie mierzyłem nie mam testów :( a sinica to to nie jest na 100% bo to nie glony, tylko jak by coś tłustego na powierzchni wody było.Możliwe że przesadziłem z nawozami tego nie mogę wykluczyć :(
Wyższa technologia jest niczym magia :)

Zapraszam na mój kanał YT.
https://www.youtube.com/channel/UChC_JWdx2GMYwKCc1d-f5fw
Avatar użytkownika
Przecier
Użytkownik
 
Posty: 166
Dołączył(a): 3 maja 2015, o 15:04
Lokalizacja: Głuszyca

Re: Akwarium Przeciera.

Postprzez mariop3 » 2 lis 2015, o 22:20

Na zdjęciach wygląda jak jakiś glon, a to może po prostu błona białkowa. Zwiększ ruch lustra wody.
mariop3
Donator
 
Posty: 537
Dołączył(a): 9 mar 2014, o 21:53
Lokalizacja: Lubań

Re: Akwarium Przeciera.

Postprzez Przecier » 2 lis 2015, o 22:37

To chyba będzie ta błona Białkowa albo jakiś Kożuch bakteryjny, tylko jak to zwalczyć i od czego powstał????
Wyższa technologia jest niczym magia :)

Zapraszam na mój kanał YT.
https://www.youtube.com/channel/UChC_JWdx2GMYwKCc1d-f5fw
Avatar użytkownika
Przecier
Użytkownik
 
Posty: 166
Dołączył(a): 3 maja 2015, o 15:04
Lokalizacja: Głuszyca

Re: Akwarium Przeciera.

Postprzez bartek2462 » 2 lis 2015, o 23:00

Mnie takie coś się zrobiło jak z rozpędu wrzuciłem kilka szyszek olchy bez wcześniejszego sparzenia ich .
Samo ustąpiło po tym jak wzmocniłem ruch tafli wody.
Avatar użytkownika
bartek2462
Stały wyjdacz
 
Posty: 399
Dołączył(a): 19 sty 2014, o 21:43

Re: Akwarium Przeciera.

Postprzez Przecier » 3 lis 2015, o 06:42

Ale ja nie wkladalem zadnych szyszek.
Wyższa technologia jest niczym magia :)

Zapraszam na mój kanał YT.
https://www.youtube.com/channel/UChC_JWdx2GMYwKCc1d-f5fw
Avatar użytkownika
Przecier
Użytkownik
 
Posty: 166
Dołączył(a): 3 maja 2015, o 15:04
Lokalizacja: Głuszyca

Re: Akwarium Przeciera.

Postprzez Szymijohn » 3 lis 2015, o 07:06

Zaczął się sezon grzewczy, więc to pomogło w zrobieniu się filmu białkowego (bakterie z wody, produkty przemiany materii i kurz).
Postaraj się ustawić wylot wody tak, by poruszał taflą w miarę ożliwości burzliwie (tak by się nieco kotłowało).
Zdaje się, masz deszczownię.
Obróć część sekcji w górę.
Po jakimś czasie powinien ustąpić.
Możesz się bawić w "ręczniki papierowe" (moim zdaniem bez sensu).

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Akwarium Przeciera.

Postprzez zimx » 3 lis 2015, o 13:49

Możesz jeszcze kupić sobie skimmer, ewentualnie wlot do filtra posiadający skimmer, jak na przykład JBL TopClean
240l

Dawid
Avatar użytkownika
zimx
Donator
 
Posty: 356
Dołączył(a): 28 lip 2014, o 18:31
Lokalizacja: ok. Wałbrzycha

Re: Akwarium Przeciera.

Postprzez Rumbler » 3 lis 2015, o 14:11

Po prostu to przeczekaj, samo przejdzie jak akwarium odpowiedni dojrzeje.
Poprawnie: "wyślę Ci ten list", "oddam Ci za darmo", "każdy Ci to powie"
Niepoprawnie: "wyślę Tobie ten list", "oddam Tobie za darmo", "każdy Tobie to powie"

Poprawnie: "mnie się to podoba", "czy Tobie też się to zdarza?", "Podoba mi się to, a Tobie?"
Niepoprawnie: "mi się to podoba", "czy Ci też się to zdarza?", "Podoba mnie się to, a Ci?"
Rumbler
Użytkownik
 
Posty: 134
Dołączył(a): 16 mar 2015, o 11:50
Lokalizacja: Wrocek [Krzyki]

Re: Akwarium Przeciera.

Postprzez Przecier » 3 lis 2015, o 14:30

A jak jest przyczyna powstawania czegoś takiego????
Wyższa technologia jest niczym magia :)

Zapraszam na mój kanał YT.
https://www.youtube.com/channel/UChC_JWdx2GMYwKCc1d-f5fw
Avatar użytkownika
Przecier
Użytkownik
 
Posty: 166
Dołączył(a): 3 maja 2015, o 15:04
Lokalizacja: Głuszyca

Re: Akwarium Przeciera.

Postprzez Szymijohn » 3 lis 2015, o 14:48

Przecier napisał(a):A jak jest przyczyna powstawania czegoś takiego????

Czytałeś mojego posta? :)


Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Akwarium Przeciera.

Postprzez Przecier » 5 lis 2015, o 06:19

Szymijohn napisał(a):
Przecier napisał(a):A jak jest przyczyna powstawania czegoś takiego????

Czytałeś mojego posta? :)


Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

O kurcze faktycznie dzięki :)
Wyższa technologia jest niczym magia :)

Zapraszam na mój kanał YT.
https://www.youtube.com/channel/UChC_JWdx2GMYwKCc1d-f5fw
Avatar użytkownika
Przecier
Użytkownik
 
Posty: 166
Dołączył(a): 3 maja 2015, o 15:04
Lokalizacja: Głuszyca

Re: Akwarium Przeciera.

Postprzez Szymijohn » 5 lis 2015, o 10:47

viewtopic.php?t=2407
skimmer

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Akwarium Przeciera.

Postprzez Przecier » 13 lis 2015, o 20:33

Zapraszam do obejrzenia co się aktualnie u mnie dzieje w baniaczku :)

https://www.youtube.com/watch?v=X2k2r5MUo4g
Wyższa technologia jest niczym magia :)

Zapraszam na mój kanał YT.
https://www.youtube.com/channel/UChC_JWdx2GMYwKCc1d-f5fw
Avatar użytkownika
Przecier
Użytkownik
 
Posty: 166
Dołączył(a): 3 maja 2015, o 15:04
Lokalizacja: Głuszyca

Re: Akwarium Przeciera.

Postprzez korzon » 14 lis 2015, o 09:18

Kirysek to sum agamyxis czyli kirys grzebykoczelny. Te piękne rybki to modrooki Gertrudy . A roślina na szczycie korzenia to wglebka.
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Akwarium Przeciera.

Postprzez Przecier » 14 lis 2015, o 10:30

A ta roślinka to może rosnąć czy usunąć ją????
Wyższa technologia jest niczym magia :)

Zapraszam na mój kanał YT.
https://www.youtube.com/channel/UChC_JWdx2GMYwKCc1d-f5fw
Avatar użytkownika
Przecier
Użytkownik
 
Posty: 166
Dołączył(a): 3 maja 2015, o 15:04
Lokalizacja: Głuszyca

Zostaw komentarz

Poprzednia strona

Powrót do Akwaria 69 - 250L

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron