.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Akwarium z pokrywą czy bez ?

[ Komentarze Facebooka]

Ogólne dyskusje nt. sprzętu, jego specyfikacji i zastosowania

Moderator: Grupa DFA

Akwarium z pokrywą czy bez ?

Postprzez Ptaku » 13 mar 2010, o 15:54

W związku z założeniem nowego zbiornika naszła mnie ochota na zrobienie pokrywy.Tak samo jak pomysł wpadł do głowy,tak samo wyleciał ze względu na pieniądze i czas.Kilka dni później znów mnie oświeciło i wymyśliłem sobie,że kupię 2 belki 2x18W T8.Dokładnie takie:

Obrazek

Jako zewnętrzną cześć i zarazem odbłyśniki chcę użyć blachę ocynkowaną (mam spor zapas).Wszystko by było ok gdyby nie jeden fakt - FZN-2.Uniemożliwia mi on wsadzeniu tych dwóch belek,ze względu na to,iż jest szeroki.W opisie produktu jest napisane,że 15cm,jednak okazuje się,że korytko przez które wylatuje woda ma właśnie takie parametry.Całość to +/- 23cm.Każda belka ma niby 9cm szerokości w co nie wierzę,więc mam problem.Są dwie możliwości:

1. Robić pokrywę samemu
2. Sprzedać filtr i pokrywę i za te pieniądze postawić 2 belki i kupić profesjonalne świetlówki

Podkreślam,że jako drugi filtr chodzi TETRA TEC EX 700.Na 112l powinno wystarczyć ? Co wy byście zrobili na moim miejscu ?

:v:
Obrazek

DFA na Facebooku: http://tnij.org/dfafb
Avatar użytkownika
Ptaku
Przyjaciel
 
Posty: 341
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 17:40
Lokalizacja: Wrocław/Środa Śląska

Re: Akwarium z pokrywą czy bez ?

Postprzez victus » 13 mar 2010, o 17:10

EX 700 jest do 250L więc przy 112 powinien bez problemu wyrabiać. a nie myślałeś nad akwarium otwartym? Chociaż pewnie będziesz miał tam krewetki to nie bardzo... Te belki wydają się szerokie, blachę ocynkowaną bardzo fajnie się obrabia, ja bym zrobił tak... Zabrał tą kaskadę, zrobił samemu pokrywę, ale jakby na zasadzie "drugiego dna". Czyli zrobić normalną pokrywę, do górnej części przymocować elektronikę, (nie wiem czy będą s. magnetyczne, elektroniczne, czy elektronika z kompaktów). Następnie wstawić do środka ową blachę ocynkowaną i do niej bezpośrednio przymocować uchwyty i oprawki. Coś podobnego jak u mnie, jednak nie do końca. Ja byłem zmuszony przerabiać swoją a nie budować od nowa ze względu na profil (nie wiedziałem i miałem problem z zrobieniem pokrywy z profilem). Między blachą a drugim dnem, w ściankach wstawiłbym wentylatorki by się elektronika zbytnio nie grzała.
Avatar użytkownika
victus
Grupa DFA
 
Posty: 1216
Dołączył(a): 16 gru 2009, o 17:52
Lokalizacja: Wrocław / Żórawina

Re: Akwarium z pokrywą czy bez ?

Postprzez Ptaku » 13 mar 2010, o 17:31

Tylko wtedy nieestetycznie to wygląda.Przynajmniej dla mnie.Jeśli chodzi o to "drugie dno" to nie wypali.Świetlówki będą bardzo blisko od tafli wody.Ogranicza to wtedy możliwość pełnego zalania zbiornika.Przy aktualnej pokrywie po zalaniu i odczekaniu 1-2 dni widać znaczne braki.

Chociaż pewnie będziesz miał tam krewetki to nie bardzo...


A co to przeszkadza ? Jeśli chodzi o wyskakiwanie to się tym nie przejmuję.Rzadko kiedy się z tym spotkałem - raczej przy atakach przez inną rybę.

Te belki wydają się szerokie


620/90/70 (d/s/w)

Zależy mi także na czasie.Jak sam wiesz nie mam go zbyt dużo w tygodniu ze względu na szkołę a weekendy przeważnie spędzam z moją lubą.Do tego zabawa elektroniką - niestety nie dla mnie.
Obrazek

DFA na Facebooku: http://tnij.org/dfafb
Avatar użytkownika
Ptaku
Przyjaciel
 
Posty: 341
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 17:40
Lokalizacja: Wrocław/Środa Śląska

Re: Akwarium z pokrywą czy bez ?

Postprzez victus » 13 mar 2010, o 18:21

Ptaku napisał(a):Tylko wtedy nieestetycznie to wygląda.Przynajmniej dla mnie.Jeśli chodzi o to "drugie dno" to nie wypali.Świetlówki będą bardzo blisko od tafli wody.

Nie koniecznie, można wtedy zbudować wyższą pokrywę, byłoby więcej miejsca, 15cm wysokości starczy spokojnie ;) ale co kto lubi ;) Lub możesz się pobawić, że statecznik na zewnątrz jako na tylną ściankę, świetlówki do klapy i siłowniki gazowe ;) koszt ich to jakieś 10zł.
Ptaku napisał(a):Jak sam wiesz nie mam go zbyt dużo w tygodniu ze względu na szkołę a weekendy przeważnie spędzam z moją lubą

Oj wiem, o tym wiem :mrgreen:
Avatar użytkownika
victus
Grupa DFA
 
Posty: 1216
Dołączył(a): 16 gru 2009, o 17:52
Lokalizacja: Wrocław / Żórawina

Re: Akwarium z pokrywą czy bez ?

Postprzez Ptaku » 14 mar 2010, o 11:14

No i dodatkowo moje umiejętności jako majsterkowicza są bliskie zera :D Dzisiaj jadę do Wrocławia i podjadę do kilku sklepów w poszukiwaniu takich oprawek.Jak nie będzie to zamówię przez Allegro
Obrazek

DFA na Facebooku: http://tnij.org/dfafb
Avatar użytkownika
Ptaku
Przyjaciel
 
Posty: 341
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 17:40
Lokalizacja: Wrocław/Środa Śląska

Re: Akwarium z pokrywą czy bez ?

Postprzez Osama » 14 mar 2010, o 12:24

Maćku, dlaczego chcesz ładować 4x18W? Nie lepiej 3x24? Te świetlówy świecą 2x dłużej, więc koszt Ci się zwróci po dwóch latach. 70zł za statecznik, 100zł za świetlówki. Oprawę zrobić z blachy ocynkowanej nie jest trudno i można zrobić estetycznie wyglądającą, podwieszaną lub stawianą lampę. Szkoda, że tak daleko mieszkasz, bo zaraz byśmy coś efektownego razem przy żubróweczce wymyślili :D Przy gabarytach 18W i 4 świetlówkach taka oprawa nie może wyglądać estetycznie.
Avatar użytkownika
Osama
Przyjaciel
 
Posty: 281
Dołączył(a): 19 gru 2009, o 11:53
Lokalizacja: Oława

Re: Akwarium z pokrywą czy bez ?

Postprzez Ptaku » 14 mar 2010, o 19:15

No się stało.Byłem akurat w Castoramie i tak się złożyło,że były te same oprawy po 25.93zł.Kupiłem 2 i przymierzam się do montowania całości.Całość ze świetlówkami ma szerokość 10cm (1 oprawa)

zaraz byśmy coś efektownego razem przy żubróweczce wymyślili


Oooo :D chętnie i to bardzo,ale tak jak powiedziałeś - dzieli nas trochę kilometrów ... :(
Obrazek

DFA na Facebooku: http://tnij.org/dfafb
Avatar użytkownika
Ptaku
Przyjaciel
 
Posty: 341
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 17:40
Lokalizacja: Wrocław/Środa Śląska

Zostaw komentarz


Powrót do Ogólnie o sprzęcie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości