.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


AQUAEL BRILLUX BIO 60 PROSTY opinie.

[ Komentarze Facebooka]

Ogólne dyskusje nt. sprzętu, jego specyfikacji i zastosowania

Moderator: Grupa DFA

AQUAEL BRILLUX BIO 60 PROSTY opinie.

Postprzez Kamil1809 » 8 lut 2016, o 02:00

Cześć.

Czy ktoś z Was miał do czynienia z takim zestawem: AQUAEL BRILLUX BIO 60 PROSTY?

Planuję zakup tego akwarium a po za dosłownie kilkoma słowami w necie nic nie znalazłem.
Będę wdzięczny za pomoc.
Zrobiłem akwarium dla córki... ona bawi się lalkami a mnie wciągnęło do głębi ;)
Avatar użytkownika
Kamil1809
Donator
 
Posty: 151
Dołączył(a): 8 lut 2016, o 01:09

Re: AQUAEL BRILLUX BIO 60 PROSTY opinie.

Postprzez r4ll » 8 lut 2016, o 08:40

O samym zestawie niewiele mogę powiedzieć, ale ja osobiście się zraziłem do tej marki. Wiele ich produktów po prostu wytrzymywało u mnie max pół roku i było do kosza.

Zestaw taki jest widzę nietani, osobno dobierając komponenty można wybrać lepsze podzespoły. np filtr.
Ten tutaj - przepływowy - fajny bajer, ale jak z jego eksploatacją i czyszczeniem? Nie wiem.
Świetlówka 24W na 72l to 0.(3)W/l. Tylko dla mało-wymagających roślin.
r4ll
Donator
 
Posty: 633
Dołączył(a): 26 sty 2014, o 23:15

Re: AQUAEL BRILLUX BIO 60 PROSTY opinie.

Postprzez marcin2983 » 8 lut 2016, o 09:05

A mnie się podoba ten zestaw. Wygląd całości bardzo ładny.
Fakt że drogo. Jakbyś szukał taniej to nie kupuj czasem wromaka (paskudny zestaw wromaka w którym pokrywą wygląda jak sprzed 20 lat i filtr będzie musiał być w akwarium)

Co do jakości marki aquael : miałem cały szereg filterkow tej firmy przez wszystkie fan, teraz mam unimaxa i dwie grzałki neo heater i easy heater i nigdy żadnej awarii ani powodów do narzekań.
Poza tym aquael słynie z bardzo dobrej i szybkiej gwarancji.

Największą wadą jak pisał kolega jest natomiast mała ilość świetlówek (niestety standard w gotowych zestawach). Jeśli masz możliwość obejrzeć na żywo ten zestaw to sprawdź czy jest miejsce na ewentualne dolozenie świetlówki lub LED. Zwykle tak to jest ze jak się kupuję akwarium to z czasem chce się coraz ładniejsze (bardziej wymagające) rośliny i po jakimś czasie przychodzi konieczność wymiany lub modyfikacji oświetlenia.

Jeśli masz możliwość go obejrzeć to sprawdź jak się wyciąga głowicę do czyszczenia. Do koszy jest dostęp po otwarciu klapy a do reszty?
Avatar użytkownika
marcin2983
Donator
 
Posty: 944
Dołączył(a): 16 wrz 2012, o 18:15
Lokalizacja: Wrocław (Gaj)

Re: AQUAEL BRILLUX BIO 60 PROSTY opinie.

Postprzez Kamil1809 » 9 lut 2016, o 00:40

W środę zrobię wycieczkę po sklepach żeby ogólnie ogarnąć temat nie tylko słoika ale obsady, roślin itd (Trzmiel, Ikola, Plantica). Ze strony internetowej wygląda, że we Wrocławiu Brillux jest dostępny w Plantice (najpierw zadzwonię i się upewnię bo mam do nich kawał drogi a szkoda mi czasu na puste przebiegi. Natomiast z opinii na forum zrozumiałem, że ich obsługa klienta woła o pomstę do nieba tym bardziej wolę najpierw zadzwonić).
Oczywiście jestem otwarty na propozycje i nie jestem jakoś szczególnie zafiksowany akurat na tym zestawie, natomiast przemawia do mnie rozmiar i filtr w pokrywie.

Jak tylko zobaczę ten zestaw na własne oczy dam znać o wrażeniach.
Wracam do akwarystyki po ponad 20 latach i szczerze mówiąc nie wiedziałem, że ta "religia" tak mocno ewoluowała i ciut w tym wszystkim jestem zagubiony :shock:
Zrobiłem akwarium dla córki... ona bawi się lalkami a mnie wciągnęło do głębi ;)
Avatar użytkownika
Kamil1809
Donator
 
Posty: 151
Dołączył(a): 8 lut 2016, o 01:09

Re: AQUAEL BRILLUX BIO 60 PROSTY opinie.

Postprzez szanctom » 9 lut 2016, o 10:27

Widziałem kiedyś taki filtr w pokrywie w zestawie "pearl high". Dwie negatywne sprawy rzuciły mi się w oczy - rurka zasysająca do filtra nie znajdowała się przy żadnej ze ścianek akwarium, tylko jakieś 10 cm od rogu, w połowie odległości między tworzącymi go szybami. Ponadto spód filtra znajdował się poniżej górnej krawędzi akwarium tak, że mógłby znaleźć się poniżej powierzchni wody.

Oczywiście w tym zestawie moze to być lepiej rozwiazane; ponadto Aquael wprowadza różne drobne zmiany w swoich produktach nie informując o tym nikogo. Najlepiej obejrzeć konkretny egzemplarz...
Avatar użytkownika
szanctom
Donator
 
Posty: 196
Dołączył(a): 19 lut 2015, o 00:40
Lokalizacja: Wrocław

Re: AQUAEL BRILLUX BIO 60 PROSTY opinie.

Postprzez Kamil1809 » 10 lut 2016, o 13:02

Zgodnie z obietnicą byłem w Plantice.
Jestem zupełnym laikiem ale jakiś zmysł estetyczny mam no i wykształcenie techniczne :) , więc chyba mogę spokojnie ocenić ten zestaw.
Bardzo estetycznie wykonany, pokrywa bardzo dobrze spasowana, tworzywo twarde.
Co do oświetlenia jest jedna świetlówka, która można bez problemu wymontować (lampa przykręcona na dwa wkręty) I zastąpić LED. Jeżeli ktoś boi się śrubokręta to w pokrywie jest wystarczająco miejsca na dodatkową listwę LED.
Filtr to trzy koszyczki gąbka-ceramika-gąbka, pompka na gumowym stelażu, możliwe, że nie będzie przenosić drgań na pokrywę.
Przekonany jestem w 95% do zakupu, zwłaszcza, że znalazłem na necie ten zestaw w cenie o 50pln niższej niż w Plantice.
Jestem mocno zmotywowany, więc na pewno jeszcze coś przeczytacie o moich poczynaniach.
Zrobiłem akwarium dla córki... ona bawi się lalkami a mnie wciągnęło do głębi ;)
Avatar użytkownika
Kamil1809
Donator
 
Posty: 151
Dołączył(a): 8 lut 2016, o 01:09

Re: AQUAEL BRILLUX BIO 60 PROSTY opinie.

Postprzez szanctom » 10 lut 2016, o 13:05

A jak wygląda sprawa z estetyką wyprowadzenia końcówki zasysajacej? Jest przy ściance? Czy pojemniki koszyków nie znajdą się poniżej lustra wody?
Avatar użytkownika
szanctom
Donator
 
Posty: 196
Dołączył(a): 19 lut 2015, o 00:40
Lokalizacja: Wrocław

Re: AQUAEL BRILLUX BIO 60 PROSTY opinie.

Postprzez Kamil1809 » 10 lut 2016, o 16:02

Nie przeglądałem się temu, nie jest to dla mnie priorytet ;) Z tego co widziałem na zdjęciach przewód jest w odległości kilku centymetrów od tylnego, lewego rogu. Nie wiem jak jest z kasetą filtra ponieważ baniaczek został w pudle. Co do przewodu nie jest to dla mnie problem, jeżeli nie zniknie w roślinach to zamienię go na coś elastycznego i puszczę po ściance.
Zrobiłem akwarium dla córki... ona bawi się lalkami a mnie wciągnęło do głębi ;)
Avatar użytkownika
Kamil1809
Donator
 
Posty: 151
Dołączył(a): 8 lut 2016, o 01:09

Re: AQUAEL BRILLUX BIO 60 PROSTY opinie.

Postprzez Nalepiok » 11 lut 2016, o 10:04

Koncepcja jak u Atman'a AR
Avatar użytkownika
Nalepiok
Użytkownik
 
Posty: 121
Dołączył(a): 8 sty 2015, o 22:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: AQUAEL BRILLUX BIO 60 PROSTY opinie.

Postprzez Kamil1809 » 11 lut 2016, o 21:09

Okay, akwarium kupione (Plantica), żwir, kamienie i badyl też (Pawia 31), roślinki posadzone (Trzmiel i Plantica), teraz czekam... to będą długie dwa tygodnie :( swoją przygodę z mokrymi łapami opiszę w innym temacie co by moderatorzy nie musieli krzyczeć, że OT ;)

Co do zestawu, jestem bardzo zadowolony, jakość bardzo dobra wszystkich elementów, bardzo dobrze spasowane wytłoczki plastikowe, plastik dobrej jakości, nie zauważyłem by się łatwo rysował.
Kaseta filtra po zalaniu akwarium na full zanurzona jest w wodzie na kilka centymetrów no i jest to widoczne przynajmniej w obecnej fazie, mam nadzieję, że trzeci plan zasłoni wszystko. Rurę ssącą dało się ukryć bez najmniejszego problemu, jest ona w niedużej odległości od rogu. Konstrukcja modułowa, cztery elementy po około 6cm zapewniają regulację głębokości poboru wody. Pompka bardzo cicha zupełnie nie przenosi drgań na obudowę, słychać tylko cichy szum przepływającej wody przez filtr.

Głównym mankamentem jest przyklejona NA STAŁE górna pokrywa (nie wiem jak to się stało, że nie zwróciłem uwagi na to wcześniej). Co prawda cała przednia połowa jest uchylna ale wkładanie dużych rzeczy do środka (korzeń mangrowca) i manewrowanie nimi jest problematyczne. Jednym słowem urządzanie wnętrza jest po prostu upierdliwe.

To co mi się również nie spodobało to możliwość wyprowadzenia przewodów elektrycznych od pompki, lampy (w 60 jest jedna ale spokojnie można domontować drugą i/lub wymienić na LED) i grzałki na zewnątrz. Jest to możliwe tylko z lewej strony (patrząc od przodu baniaczka). Co prawda grzałkę wyprowadziłem po środku ale tylko dla tego, że zakombinowałem. Natomiast na dzień dobry uszkodziłem zewnętrzną izolację przewodu od oświetlenia (całe szczęście nic czego się nie dało szybko załatać, choć i bez tego by się obeszło ponieważ nie został naruszona żyła). Krawędzie pokrywy i kasety filtra są bardzo ostre i nieostrożne przepychanie na siłę przewodów skończyć się może ich poważnym uszkodzeniem, bezmyślnego przepychania paluchów tamtędy również nie polecam ;)
Szkoda, że inżynier, który projektował pokrywę nie zrobił otwieranego całego tyłu i możliwości wyprowadzenia przewodów na obie strony i/lub środek, choć widać, że coś w projekcie było kombinowane bo w prawym tylnym rogu jest zarys dodatkowego panelu dostępu.

Podsumowując: ja jestem bardzo zadowolony z zakupu, nie jestem super wyjadaczem tylko ojcem, który razem z córką chce mieć w domu neonki i kilka krewetek. Dla nas ten zestaw to strzał w dziesiątkę ;)
Ładny, cichy, prosty w obsłudze i przede wszystkim podoba się mojej córce no i żonie też. Czego chcieć więcej?!

No może braku glonów na starcie ;)

(Jak obczaję jak się to robi to wrzucę kilka fotek z montażu, dziś już mi się nie chce ale na pewno to zrobię).
Zrobiłem akwarium dla córki... ona bawi się lalkami a mnie wciągnęło do głębi ;)
Avatar użytkownika
Kamil1809
Donator
 
Posty: 151
Dołączył(a): 8 lut 2016, o 01:09

Re: AQUAEL BRILLUX BIO 60 PROSTY opinie.

Postprzez szanctom » 11 lut 2016, o 22:14

Kamil1809 napisał(a): podoba się mojej żonie


To najważniejsze :)
Avatar użytkownika
szanctom
Donator
 
Posty: 196
Dołączył(a): 19 lut 2015, o 00:40
Lokalizacja: Wrocław

Re: AQUAEL BRILLUX BIO 60 PROSTY opinie.

Postprzez Kamil1809 » 12 lut 2016, o 13:33

Kilka fotek zestawu i tego co z nim zrobiłem:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zrobiłem akwarium dla córki... ona bawi się lalkami a mnie wciągnęło do głębi ;)
Avatar użytkownika
Kamil1809
Donator
 
Posty: 151
Dołączył(a): 8 lut 2016, o 01:09

Re: AQUAEL BRILLUX BIO 60 PROSTY opinie.

Postprzez dziegan » 13 lut 2016, o 07:44

nie szkoda miejsca na taki konar
Avatar użytkownika
dziegan
Donator
 
Posty: 482
Dołączył(a): 28 gru 2014, o 16:12

Re: AQUAEL BRILLUX BIO 60 PROSTY opinie.

Postprzez Kamil1809 » 13 lut 2016, o 15:48

dziegan napisał(a):nie szkoda miejsca na taki konar


Jeżeli chodzi o kwestię tego co wsadziliśmy do Brilluxa to zapraszam do tego wątku:
aquael-brillux-bio-60-amelia-z-ojcem-robia-rybki-t5538.html
Zrobiłem akwarium dla córki... ona bawi się lalkami a mnie wciągnęło do głębi ;)
Avatar użytkownika
Kamil1809
Donator
 
Posty: 151
Dołączył(a): 8 lut 2016, o 01:09

Zostaw komentarz


Powrót do Ogólnie o sprzęcie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość