Witam wszystkich ,
Do założenia swojej pierwszej (zapewne nie ostatniej) kosteczki przygotowywałem się przez miesiąc zbierając wszystkie niezbędne informacje a także odpowiednie produkty. Osobiście korzystałem z filmików na YouTube - SZOPENS SHRIMPS a także na Facebook-u KREWETKOWELOVE oraz z wiedzy chłopaków ze sklepu TRZMIEL we Wrocławiu.
Zacząłem oczywiście od wyboru akwarium firma aquael shrimp set smart 30l 29x29x35 tj :
* oświetlenie LEDDY SMART SUNNY 6W 6500k
* filtr PAT MINI docelowo będzie połączony z CORNER JET 03
* grzałka automatyczna.
Na dno jako pierwsze wysypałem drobne skałki wulkaniczne później poszły bakterie Benibachi - bakteria Bee3 i minerały : Shrimp nature - montmorillonit , usypałem 1 cm podłoża H.E.L.P. ADVANCED SOIL SHRIMP później posypałem proszkiem re-mineralizującym MOSURA - OLD SEA MUD POWDER ,zasypałem resztą podłoża ( całość podłoża ok 4cm ) i wlałem wodę demineralizowaną.
Mistrzem aranżacji niestety nie jestem ale efekt końcowy jak na pierwsze krewetkarium jest zadowalający na wyposażeniu jest : MECH CREEPING MOSS NA LIGNICIE, 2 KAWAŁKI LAWY I GAŁĘZATKA SKAŁKI, na korzeniu mech christmas moss, dla przyszłych robaczków dołożyłem LIŚĆ KETAPANG MIGDAŁECZNIK MORSKI i KORĘ CYNAMONU, KOKOS a na nim PELIA
Parametry wody jakie mam na dzień dzisiejszy i utrzymują się od 27.01.16 ( start 26.01.2016 )
PH- 6,2 GH-6 KH-0 uS-260 temp- 22st
poczekam jeszcze tydzień i będę wpuszczał pierwsze red crystal