.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


AQUAEL Turbo Filter 1100

[ Komentarze Facebooka]

Ogólne dyskusje nt. sprzętu, jego specyfikacji i zastosowania

Moderator: Grupa DFA

AQUAEL Turbo Filter 1100

Postprzez oOmaciekOo » 13 maja 2014, o 19:42

Witam po raz kolejny mam pytanie czy w filtrze AQUAEL Turbo Filter 1100 można jakoś zmniejszyć jego moc? I czy jakoś można z niego zrobić zarówno filtr biologiczny i mechaniczny?
Avatar użytkownika
oOmaciekOo
Użytkownik
 
Posty: 44
Dołączył(a): 27 mar 2014, o 14:17
Lokalizacja: Kawice

Re: AQUAEL Turbo Filter 1100

Postprzez klasyka » 13 maja 2014, o 21:00

ma regulacje przed wirnikiem co jest lepszym rozwiazaniem niz regulacja na wylocie jak jest w nowej serii aquael turbo
300,126
Avatar użytkownika
klasyka
Użytkownik
 
Posty: 191
Dołączył(a): 23 gru 2013, o 17:59
Lokalizacja: Wrocław

Re: AQUAEL Turbo Filter 1100

Postprzez korzon » 13 maja 2014, o 21:37

Ten filtr ma w oryginale dodatkowy pojemnik na wkład biologiczny. Przepływ spokojnie zmniejszasz. Jako mechanik jest super nawet w większych akwa.
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: AQUAEL Turbo Filter 1100

Postprzez andrzejwałb » 13 maja 2014, o 21:56

...możesz zmniejszyć jego przepływ tak jak pisał kolega wyżej!! Możesz go rozbudować w ten sposób ,że dodasz moduły albo w jednej pionowej linii albo w dwóch równoległych połączonych trójnikiem. Po jednej stronie możesz zrobić tak aby była sama ceramika ( czyli biolog ) a po drugiej np. gąbka i wata!!W zależności od wysokości akwa wejdzie Ci na jedną linię dwa , trzy moduły z jednej i tyle samo z drugiej!! Już samo dołożenie modułów spowoduje też zmniejszenie jego przepływu!!
Avatar użytkownika
andrzejwałb
Stały bywalec
 
Posty: 236
Dołączył(a): 29 sty 2013, o 17:24
Lokalizacja: Głuszyca

Re: AQUAEL Turbo Filter 1100

Postprzez r4ll » 13 maja 2014, o 22:25

Możliwość rozbudowy jest w zasadzie nieograniczona. Jak poprzednik napisał można podłączyć zarówno szeregowo jak i równolegle. mam aquael1500turbo w 400l jako mechanik z samą gąbką i się sprawdza świetnie.

Obrazek
r4ll
Donator
 
Posty: 633
Dołączył(a): 26 sty 2014, o 23:15

Re: AQUAEL Turbo Filter 1100

Postprzez andrzejwałb » 14 maja 2014, o 05:40

r4ll napisał(a):Możliwość rozbudowy jest w zasadzie nieograniczona. Jak poprzednik napisał można podłączyć zarówno szeregowo jak i równolegle. mam aquael1500turbo w 400l jako mechanik z samą gąbką i się sprawdza świetnie.

Obrazek


..to są naprawdę świetne filtry .Ja natomiast używam jako mechanika Cyrkulator Aquael 2000 z gęstą gąbką .To to samo ale bez modułów i trochę tańszy. Natomiast głowicę aquael1500turbo
używam jako falownik ,który z za kamieni wydmuchuje w moim Malawi odchody!! Jak widać filtry te można różnie wykorzystać:))
Avatar użytkownika
andrzejwałb
Stały bywalec
 
Posty: 236
Dołączył(a): 29 sty 2013, o 17:24
Lokalizacja: Głuszyca

Re: AQUAEL Turbo Filter 1100

Postprzez victus » 14 maja 2014, o 09:53

Ja u siebie mam tak:
komin wyładowany gąbką i trochę keramzytu, na górze wata
pod komin podłączony unimax 700 mechanik
fluval 204 biolog z podłączonym reaktorem do CO2
a do tego 2x Aquaszut 750 i powiem, że jest ok, chociaż jakby ktoś mi zaproponował taki 1100 to bym wymienił, ale musiałbym zrobić z niego większy wylot np sztukując z węży, ponieważ do mojego użytkowania troszkę za małą średnicę wylotu ma co nadaje większe ciśnienie wylatującej wodzie. Skręcać samego filtra bym nie skręcał bo wtedy straciłbym na przepływie.
Avatar użytkownika
victus
Grupa DFA
 
Posty: 1216
Dołączył(a): 16 gru 2009, o 17:52
Lokalizacja: Wrocław / Żórawina

Zostaw komentarz


Powrót do Ogólnie o sprzęcie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości