[
Moderator: Grupa DFA
zwierzak napisał(a):Mogę sie mylić albo nie ale samo aranżowanie to nic. Przewidzenie życia roślin w akwarium na kolejne miesiące to jest wyczyn.
Pochwal się tym co zrobiłeś do tej pory. Forumowicze ocenią dość solidnie Twoją prace.
korzon napisał(a):Tak jak chłopaki wyżej pisali, bez drogiego podłoża i 1w/L wody też można mieć piękny zbiorniczek.
Samo zaaranżowanie akwarium to też nie jest taka prosta sprawa. Chcąc mieć piękny w odbiorze zbiornik trzeba pamiętać o kilku zasadach takich jak dobór dekoracji,roślin, osprzętu(lektura dostępna na forum).Wrażenie głębi akwarium dla mnie jest jedną z najważniejszych rzeczy.
Jest kilka stylów w akwarystyce roślinnej, które też warto znać. Nie trzeba mieć 15 akwariów żeby ćwiczyć, można się uczyć na sucho tzw. hardscape.
Utrzymanie zalanego szkła wg wcześniej obranej wizji to już inna para kaloszy. Ważne że Cię wciągnęło i chcesz się uczyć. Dużo czytaj i podglądaj innych. Powodzenia.
Nie trzeba mieć 15 akwariów żeby ćwiczyć, można się uczyć na sucho tzw. hardscape.
Samo zaaranżowanie akwarium to też nie jest taka prosta sprawa. Chcąc mieć piękny w odbiorze zbiornik trzeba pamiętać o kilku zasadach takich jak dobór dekoracji,roślin, osprzętu
antek1981 napisał(a):Do hardscapingu nie potrzebujesz nawet akwarium. Ustawiasz trzy ścianki z tektury np i jedziesz. Popatrz na fb co ludzie robią bez szkła.
Żabaaa napisał(a):antek1981 napisał(a):Do hardscapingu nie potrzebujesz nawet akwarium. Ustawiasz trzy ścianki z tektury np i jedziesz. Popatrz na fb co ludzie robią bez szkła.
Dobry pomysł Pojutrze wcześnie kończe lekcje to sobie pojade po tekture A jutro dwie matmy pod rząd... Japierpapier
A do hardskejpu żwiru potrzeba itp, więc musze sobie najpierw sprzedać coś na olx żeby zarobić.
Normalnie podmieniasz, przycinasz i poprawiasz conieco. Możesz zmieniać aranżację co jakiś czas, wszyscy to robią, tylko niektórzy raz na 3 lata inni co kilka miesięcy.Żabaaa napisał(a):I moje pytanie polega na tym że
Chcę wiedzieć w jaki inny sposób mogę zaspokoić tę chęć zakładania zbiornika. Jest jakiś sposób?
zrób sobie uprawę emersyjną, np. na parapecie w jakimś terrarium lub pudełku, dzięki temu będziesz mógł mieć większą kolekcję roślin bez wciskania ich na siłę w akwarium
Normalnie podmieniasz, przycinasz i poprawiasz conieco. Możesz zmieniać aranżację co jakiś czas, wszyscy to robią, tylko niektórzy raz na 3 lata inni co kilka miesięcy.
zrób samodzielnie: nawozy z soli, podłoże, wyciąg z torfu, korzenie, kamienie
tomek.olszanowsk napisał(a):Kto ci powiedział ze nie masz prawa robić aranżacji na zamowienie lub zlecenie czy nawet charytatywnie. Kwestia tylko dotarcia do odpowiedziach osób które taka usługę by chciały.
Osama napisał(a):ul. Pawia 31. Bumat
Znalazłem temat:
post41896.html?hilit=Bumat#p41896
Byłem tak dawno temu, kupowałem kamienie fylitowe (całe, nie łupek).
Ja od siebie dodam żeby robić zdjęcia wszystkiemu co się aranżuje na bieżąco i 3-6 miesięcy po. Osobiście nie dałabym do aranżacji akwarium komuś kto nie wiem jaki ma gust i jakie są efekty jego pracy, tym bardziej za pieniądze. Portfolio jest tutaj mega ważne.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość