Potrzebuje porady
Mianowicie chodzi mi o doradzenie zielska na trzeci plan. Akwarium zalane ,zarybione jakieś +90l , podmianki 20% krnowitem co tydzień (w środę ) , nie podaje CO2, światło 0,3 za tydzień 0,5w/l twardość w stopniach niemieckich ok 9, codziennie rano leję po 2 ml Potasu i Carbo z Aqua artu, i co trzeci dzień 1ml Fe produkcji A-a. Podłoże to AquaBasis plus i Manado.
Chodzi mi o niezbyt wymagającą roślinę, bo od znajomego otrzymałem Alternanthera rosaefolia, i rosnąć rośnie ale starsze liście skręcają się , i nie wybarwiają się przez brak światła. Wiem , powiecie sam musisz zdecydować bo to tobie ma się podobać ale jako niedoświadczony akwarysta szukam pomocy-podpowiedzi u ludzi którzy posiedli i zgłębili wiedzę tajemną .
Wykorzystam swój post , i zapytam jeszcze o brązowiejące obrzeża Hydrocotyle japan , czym może być to spowodowane?Zapytacie o badanie wody , o zdjęcie no niestety brak ,wiem że to jak wróżenie z fusów ale ...Dodam że zbiornik ma 45cm wysokości , i mało światła(0,3), czy to może być przyczyna? Wyczytałem w sieci że może to być brak potasu ?! Mam od brata chemika na stanie KH2PO4 , czy mogę spróbować zapodać rozpuszczone 10gr w 100ml , tylko czy poradzę sobie zabawę z solami i czy jeste sens robić to bez testów ?
pozdrawiam BArtek