Akwarystyka jest moja pasją od kiedy tylko pamiętam , zawsze chciałem mieć w domu coś na wzór leśnego rowu czy małego strumyka . I tak począwszy od 25 l poprzez 120L , 200L i 250L dobrnąłem do 1300L. Kto wie może to nie koniec

Myśl o powstaniu tego zbiornika narodziła się kiedy z Kolegą wybrałem sie na poszukiwanie korzeni do naszych zbiorników.
Trafiliśmy na takie o to cacko -

Korzeń był ogromy - ponad 2 m dł. 70 cm wys. i po przycięciu jakieś 20 cm szerokości. Nie mogłem pozwolić aby zgnił w tym bagnie

Po powrocie do domu zacząłem snuć plany a ogromnym zbiorniku wypełnionym piaskiem i korzeniami.
Miałem w tym czasie 2 akwaria 250l i 200l oba roślinne. Mieszkam na piętrze w domku jednorodzinnym i właściwie już miałem dosyć noszenia Wiader z wodą , przycinania roślin i odmulania dna co tydzień. Moja żona znów była wściekła za zachlapane podłogi i brudny zlew .
Przedstawiłem Jej swój niecny Plan .
Sprzedajemy 2 akwaria i za tą kasę stawiamy jedno ale ogromne (na dole oczywiście)
Nie powiem ze było łatwo przepchać taki projekt

Ale po pokazaniu kilku zbiorników o podobnej wielkości udało sie.
Po kilku godzinach w sieci znalazłem zbiorniki firmy Argus . Poszła wiadomość na @ i zostaliśmy zaproszeni do domu Właściciela firmy .
W salonie stał Holender 1300l

W trakcie rozmowy ustaliliśmy koszty i ostateczny rozmiar zbiornika . Ja myślałem o 3m. ale gdybym się przy tym upierał akwarium musiało by być klejone już z szyby 15 mm co znacznie podwyższało jego cenę . 2,7m można zrobić z 12mm a różnica w pojemności to tylko 200l. . Do tego Sump i akwarium na Hydroponikę.
Po ustaleniu szczegółów Trzeba było się zabrać za projektowanie systemu filtracji , oświetlenie i inne tego typu sprawy .
Skoro rozpoczęło sie od korzenia, to na pierwszy rzut poszedł właśnie ON, i kilka innych .
Po czyszczeniu

Przy tej wielkości zbiornika nie widziałem innego rozwiązania jak 2 Kominy i Duży Sump. Po ustaleniach na zaprzyjaźnionym forum doszła jeszcze Hydroponika .
Projekt i opis sytemu filtracji i podmiany wody

Wiadoma sprawa tu z wiadrami nikt nie będzie latał . Zerwałem podłogę poprowadziłem wodę i elektrykę . W ścianie odpływ za dom do beczki 200l ( taką wodę można wykorzystać ) Zaprojektowałem i wybudowałem postument pod zbiornik.
Akwarium stanie na postumencie betonowo stalowym, który będzie posiadał 2 kratki wentylacyjne aby odprowadzić wilgoć. Taka sam kratka będzie założona w pokoju przy suficie
1.

2.

3.

4.

Na zdjęciu Nr 2 i 3 widać rogi nie zabudowane gdyż w tych miejscach będą wychodzić rurki z kominów akwarium wiec musiałem zostawić miejsce na śrubunki i oczywiście musi być dojście aby je założyć
Tu już zaczyna jakoś to wyglądać

Posadzka

I coś dla potomnych

Kiedy budowa trwała ja już myślałem co dalej . Przyszła kolej na tło . Na ścianę rzuciliśmy trochę tynku maszynowego . Moja koleżanka to porzeźbiła i pomalowała.
Wyszło to ciekawie i bardzo Tanio.

Remonty i budowa podstawy ukończone
specjalnego Tu się nie działo to może choć to pokarzę

Przed.

Po.

Teraz tylko zostało czekać na akwarium które dojechało z małym poślizgiem czasowym ale jednak . Trzeba było 6 osób aby je wnieść przez okno . Poszło lepiej niz się spodziewałem .
Nie mogłem sobie darować takiej okazji

Tu już powieszone lampy HQI które później okazały sie nie potrzebnym wydatkiem i pożeraczem prądu . Niestety przy takim projekcie nie sposób było nie popełnić błędów

No to kiedy już miałem zbiorniki Akwarium ,Sump, Hydroponikę trzeba było to wszystko poskładać w całość i połączyć systemem rur i zaworów .
Projekt zrobiłem sobie sam na podstawie tego co znalazłem w sieci . Ale wprowadzenie go w życie to inna bajka . Sporo czasu poświęciłem na poszukiwanie śrubunków zaworów i rur . Przepatrzyłem masę ofert i wykonałem mnóstwo tel. do firm które sie zajmują takimi rzeczami.
W końcu trafiłem na Allegro gościa który zaopatrzył mnie we wszystko czego potrzebowałem i cena tez nie była wcale wygórowana. Za całą instalację wyszło 700zł. czy coś koło tego .
Trochę się bałem sam to kleić ale że koszty i tak mnie już przerastały postanowiłem zabrać sie i po prostu poskładać to tak jak zaplanowałem
Zacząłem przycinać rurki według projektu i składać na sucho przy okazji wszystko dokładnie przymierzając .
Praca wre

I tak śrubunki wkręcone D40 i D25 . Tu już sprawdzam szczelność połączenia

Mały problem pojawił się przy Śrubunku do Hydro . Okazało się że otwór ni jak pasuje do śrubunku. Oczywiście otwór miał być taki sam jak w kominie .Pod śrubunek D25 ,ale...... nie będę komentować tego....
A więc nie było wyjście trzeba było szybko improwizować . A więc stwierdziłem ze śrubunek bez gwintu wejdzie na wcisk w otwór. Szybka akcja z pilnikiem i została mi rurka z kołnierzem Pod kołnierz sporo silikonu i po problemie. Dociśnięte trzyma jak ta lala

Tu gotowe moduły do wklejenia w system . Robiłem jakiś odcinek na stole potem wklejałem do szafki -wygoda

Wszystko już wklejone czas zalewać pompę i sprawdzić działanie,systemu który bądź co bądź Sam zaprojektowałem

Tu zdjęcia pracującego Sumpa, przecieków brak

Jeszcze mała przeróbka.
Skoro jedna z wad Sumpa jest to że woda jest pobierana tylko z powierzchni , to trzeba było ta wadę wyeliminować. Między obudową a kominem jest prawie 1cm luki ,myślę że wystarczy. W obudowie nawierciłem otwory w skupiskach na rożnych wysokościach po obu stronach. Materiał na obudowę to pleksi ale nie bezbarwna tylko brązowa z fakturą przypominającą Korę . To po to aby ładnie zamaskować kominy

Nie kleiłem boków tylko wyginałem jeden kawałek do kąta prostego nad gazówką (nie polecam , ciężko jak diabli)
Tak to wygląda;)

A Tu całość myślę ze zgubi się wśród korzeni

No i ten wielki dzień . Zalewanie . Serducho miałem gdzieś koło przełyku

A więc skoro nic nie cieknie i wszytko działa można zaczynać

Całość

Wstawię Tu kilka zdjęć jak akwarium wyglądało w pierwszej fazie tak dla porównania tego co było a jest

A tu Wątrobowiec Porostnica Wielokształtna . Znaleziony na wycieczce rowerowej przy strumyku . Ładnie rośnie na Korzeniu

No nic i Tak sie zakończyła Budowa zbiornika . Trwało to jakie 2 miesiące . Nie było łatwo . Sporo rzeczy wychodziło w trakcie . Nie zawsze podejmowałem właściwe decyzje ale jednak .......
Nie będę pisał co przez ten rok się zmieniało ( obsada, rośliny, technik) Opiszę co jest w tej chwili - Na dzień dzisiejszy
Technika
Zbiornik 270X70X67 czyli dokładnie 1266L
Filtracja Sump 300l. Keramzyt, Włóknina
Hydroponika 80L. Keramzyt,Masa roślinna
Pompa Aqua Medic Ocean Runner OR 3500 ( bardzo cicha )
Oświetlenie :
Akwarium - 3 x 60W zwykła żarówka
Tło - 2 m Listwy Diodowej na zasilaczu 12V
Hydroponika - 1x 36 w Philips TLD 865
Grzałka 1x250 W
Obsada
Acarichthys heckelii - (F0)Prawdopodobnie będzie para .
Pimelodus Pictus 7 szt.
Bystrzyk Pereza 10 sztuk ( F0)
Uaru Amphiacanthoides 6 szt.
Peru Altum 6 szt.
Manacapuru 3 szt.
Geophagus Surinamensis 3 szt.
Plecostomus 2 szt.
Glass Knife Fish - Eigenmannia virescens 5 sztuk (F0)
Hyphessobrycon socolofi 3 szt. Było 10 ale dostałem małe osobniki i niestety .
Crenicichla Regani -Para
Agamyxis pectinifrons 1 szt.
Armatulus Platydoras 2 szt. Nie wiem czemu zawsze sprzedawany pod nazwą Plartdoras Costatus