przez robin1 » 14 cze 2015, o 22:45
Dobrze, a zatem kilka słów o akwarium, założone 3 miesiące temu, obecna obsada 6x Razbora Galaxy, 2x kirysek, 7 x otosek, 3x molinezja. Dwa filtry, zewnętrzny Eheim 2013 lampa UV i wewnętrzny, podłoże New ADA Amazonia, dwie skałki Dragon Stone, na dnie trawnik z ponikła,tył akwarium siatka z mchami. Oświetlenie ok 0,7 wata na litr. Parametry wody Ph 6,7, GH 10, KH 4, NO3 5 No2 0.05, nawożenie Co2, raz w tygodniu leje ferro, easy life pro fito, oraz preparat z mikroelementami Aquavitu , ostatnio pojawiły się glony ( wcześniej oświetlenie było 0,5 na litr - dokupiłem ledy)- nitki zastosowałem 4 krotną dawkę węgla w płynie, problem trochę w miare opanowany. Galaxy zakupiłem przez internet,, były dorosłe i ładnie wybarwione. Jeżeli chodzi o rybki to na początku się kryły, po tygodniu zaczęły się pojawiać. Nic nie jadły zadzwoniłem więc po kilku dniach do sprzedawcy i zapytałem się czym były karmione, odpowiedz płatkami. Zacząłem więc podawać płatki Tetramin. Jadły je na początku bardzo niechętnie, pozostałe pokarmy sporadycznie. Po trzech tygodniach wyglądało na to, że płatki się sprawdziły......, obecnie staram się te ocalałe sztuki zachęcać mrożoną drobno siekaną ochotką (larwy) i mrożonym solowcem - podając te pokarmy w ich bezpośredniej bliskości, zdrowe egzemplarze traktują to jedzenie z obojętnością może spróbować mrożonego oczlika ?, te trzy sztuki, które pływają przy powierzchni wody są chyba już stracone. muszę powiedzieć, że jestem zawzięty i raczej na tej porażce moja przygoda z razborami się nie skończy..........