[
Moderator: Grupa DFA
Wrokla napisał(a):Czy na prawdę trzeba na wszystko lać chemię? Zwłaszcza, jak ma się zwierzęta w akwarium? Podniesienie stężenia aldehydu może zrobić krzywdę Twoim rybom/krewetkom i bakteriom
Próbowałeś zbić twardość wody czy podmieniać ją trochę częściej? Krasnorosty nie znoszą miękkiej wody i czystych, "jałowych" akwariów.
miroon napisał(a):Wrokla napisał(a):Czy na prawdę trzeba na wszystko lać chemię? Zwłaszcza, jak ma się zwierzęta w akwarium? Podniesienie stężenia aldehydu może zrobić krzywdę Twoim rybom/krewetkom i bakteriom
Próbowałeś zbić twardość wody czy podmieniać ją trochę częściej? Krasnorosty nie znoszą miękkiej wody i czystych, "jałowych" akwariów.
Jaką chemię?
Przecież to tylko węgiel i przedawkowanie nawet 4x nic nie narobi w zbiorniku, testowałem na krewetkach rybach i ślimakach takie przedawkowanie pomaga zwalczyć krasnorosty, lałem strzykawką po nich aż do przedawkowania 4x.
Był temat na tym forum jak ktoś pomylił się i wlał czysty aldehyd do akwarium, o dziwo sama się w nim udzieliłaś, dla przypomnienia proponuję jeszcze raz się z nim zapoznać jakie były tego skutki. pomocy-przesadzilam-z-aldehydem-t3349.html
Widziałaś kiedyś jałowe akwarium roślinne?
DawW napisał(a):A może lepiej znaleźć przyczynę i z nią sobie poradzić aby glon nie wracał zamiast lać wiadra aldehydów i liczyć na Otoski? Nie znamy parametrów wody i danych o zbiorniku a proponujesz Otoski
DawW napisał(a):Wrokla dziękuje za naukę i poprawienie mnie w moim straszliwym błędzie ortograficznym. Zapisałem, zapamiętałem i obiecuję już nigdy takiego błędu nie zrobić aby Cię nie narażać na niepotrzebny wysiłek.
Wrokla napisał(a):DawW napisał(a):Wrokla dziękuje za naukę i poprawienie mnie w moim straszliwym błędzie ortograficznym. Zapisałem, zapamiętałem i obiecuję już nigdy takiego błędu nie zrobić aby Cię nie narażać na niepotrzebny wysiłek.
Proszę bardzo. Forum jest po to, aby wytykać sobie każdy, choćby w praktyce nieistotny drobiazg
I nie chodziło mi o jałowe a'la roślinki z in vitro, a o czasowe zaprzestanie nawożenia i zbicie azotu.
parkiet96 napisał(a):Odpowiadając na wasze odpowiedzi:
1)Robię podmianki co 2-3 dni ok 30%-40%
miroon napisał(a):Nie zmienię twierdzenia że rozcieńczonym aldehydem można z powodzeniem zwalczyć krasnale bez uszczerbku na zdrowiu obsady, wielu to może potwierdzić.
Natomiast, nie polecam lać chemii kiedy nie wie się dlaczego wystąpił problem i jak na przyszłość mu zapobiec.
Powrót do Glony - identyfikacja i zwalczanie
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość