przez molly » 22 sie 2015, o 09:03
Moim zdaniem nie warto.
Ja kupuję w sklepie Trzmiel przez allegro, zaznaczam odbiór w ich sklepie na Rogowskiej we Wrocławiu, tanio, szybko i bez problemów. Można obejrzeć sprzęt przed zakupem, w jednym zestawie po 2 miesiącach zaczęła fiksować świetlówka, bez żadnego obsługa sklepu załatwiła wymianę u producenta.
Nie robię już tego typu grubszych zakupów na allegro z przesyłką kurierską czy na giełdach (potem szukaj sobie sprzedawcy gdy potrzebna reklamacja). Zaoszczędziłam raz 30zł na szafce pod akwarium, kurier wcisnął ją pod moją nieobecność i bez mojej zgody sąsiadce i okazało się, że jest cała roztrzaskana. Odzyskanie części pieniędzy zajęło 3 miesiące, pisałam odwołania do inspekcji handlowej i UKE. Kosztów przesyłki do tej pory nie odzyskałam. Nie wspomnę, że sprzedawca działał na allegro jako firma stolarska, a sprzedał mi szafkę bez paragonu - napisał, że on to sprzedawał (kilkanaście nowych szafek na aukcji) jako osoba prywatna. Nie wierzę już w to, że kurier nie uszkodzi akwarium czy szafki, a każda ewentualna reklamacja sprzętu, który zaczniesz używać wymaga odesłania go do firmy także kurierem. Jak kupujesz mały filtr to nie ma problemu, ale z dużym wrażliwym akwarium problemy mogą być.
Z tego co wiem to prawie w każdej dzielnicy Wrocka są sklepy sprzedające sprzęt akwarystyczny na allegro. Ceny internetowe są atrakcyjne, a odbiór i ewentualne reklamacje na miejscu.