.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Dwa filtry w akwarium

[ Komentarze Facebooka]

Ogólne dyskusje nt. sprzętu, jego specyfikacji i zastosowania

Moderator: Grupa DFA

Dwa filtry w akwarium

Postprzez Zoya » 19 gru 2013, o 21:43

Zepsuł mi się filtr do mojego akwa. No i teraz filtrują mi akwarium dwa filtry - jeden do 30 l drugi do 60l a baniak ma 80l. Jak długo mogę tak pociągnąć ?Zamierzam oczywiście kupić nowy, ale to musi trochę poczekać, bo święta itd.
Miłość do Sparty znajdzie drogę tam, gdzie nie ma nawet ścieżki

http://www.youtube.com/watch?v=XU3aVxskq38
Zoya
Użytkownik
 
Posty: 157
Dołączył(a): 11 gru 2013, o 21:28
Lokalizacja: Świdnica

Re: Dwa filtry w akwarium

Postprzez Andrzej » 19 gru 2013, o 21:50

Twoje "Złote karpie", to prawdziwe brudasy i ciężko przy nich utrzymać czystość w zbiorniku. Wszystko zależy jak często będziesz robić podmianki i odmulać dno.
Generalnie te 2 filterki będą miały problem.
Pamiętaj tylko, aby czyścić co 2 tygodnie jeden filtr na przemian, a nie oba jednocześnie.
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Dwa filtry w akwarium

Postprzez Zoya » 19 gru 2013, o 21:54

no a jaki polecasz, tylko aby był niedrogi.Kurde nie miał się kiedy zepsuć. Nie mógł po Nowym Roku ? ;)
Miłość do Sparty znajdzie drogę tam, gdzie nie ma nawet ścieżki

http://www.youtube.com/watch?v=XU3aVxskq38
Zoya
Użytkownik
 
Posty: 157
Dołączył(a): 11 gru 2013, o 21:28
Lokalizacja: Świdnica

Re: Dwa filtry w akwarium

Postprzez Andrzej » 19 gru 2013, o 22:01

Nie wiem, czy masz pokrywę, bo generalnie całkiem nie źle radzą sobie kaskady np. Aquael FZN-2 lub FZN-3.
Ja oczywiście każdemu polecam filtry kubełkowe z racji dużej pojemności mediów filtracyjnych. Może Aquael Mini- Kani?
Nie wiem jaki budżet chcesz przeznaczyć....
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Dwa filtry w akwarium

Postprzez Zoya » 19 gru 2013, o 22:04

Pokrywę mam. Nowe akwa planuję za 2-3 miesiące 120-150 l i zastanawiam się czy już nie kupić pod nowe akwarium - w końcu moje karpie ponoć lubią nadfiltrację. Nie wiem jakie są ceny filtrów ale już to max do 200 zł.
Miłość do Sparty znajdzie drogę tam, gdzie nie ma nawet ścieżki

http://www.youtube.com/watch?v=XU3aVxskq38
Zoya
Użytkownik
 
Posty: 157
Dołączył(a): 11 gru 2013, o 21:28
Lokalizacja: Świdnica

Re: Dwa filtry w akwarium

Postprzez OxyOne » 19 gru 2013, o 22:39

Do 200zł polecam AquaEl MidiKani 800 tam masz pompkę na zewnątrz filtra. Zawsze można ja wymienić na inna /np EHEIM 1048/. To ma swoje zalety po gwarancji w razie padu pompy zawsze możesz podmontować inna zewnętrzną - mocniejszą.

Druga opcja to NCF-800 albo NCF-1000 ale na ich temat się nie wypowiem oprócz tego ze są duże i jak pisał Andrzej będzie większa pojemność filtracyjna. Tu natomiast w razie padu pompy trzeba by przerabiać kubeł aby nadal go używać z pompa zewnętrzna jakbyśmy nie dostali wirnika do niego.

Ja jestem za MidiKani ale to moje zdanie. Posiadam MiniKani i jestem zadowolony.
Avatar użytkownika
OxyOne
Grupa DFA
 
Posty: 516
Dołączył(a): 17 lut 2011, o 22:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: Dwa filtry w akwarium

Postprzez korzon » 19 gru 2013, o 22:43

Za tą kasę kupisz JBL CP używany . ja u siebie też w 200l mam 2 filtry - właśnie JBL i wewnętrzny aquael turbofilter 1100. CP e900 na 120-150 powinien dac rade przy twoich rybach. Ewentualnie zostaw jeszcze jeden wewnętrzny-mechaniczny
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Dwa filtry w akwarium

Postprzez Serqu » 20 gru 2013, o 13:19

Za 200 PLN możesz też wspomóc małe chińskie dzieci i kupić HW - 303 który mieli podobno 1400 L/h.
U mnie pracował jeszcze w 95 L więc do twojej 80-ki też się nada.
Jak zmienisz baniak to też będzie ok.
Jeśli nie odpisuję dłuższy czas na PW to oznacza że mam w robocie jihad, w związku z tym proszę o cierpliwość.
360L - Nowy Telewizor; 375L - Fangorn Forest; 375L - Serkowe Iwagumi; SPIS ARTYKUŁÓW
Obrazek
Avatar użytkownika
Serqu
Grupa DFA
 
Posty: 1024
Dołączył(a): 17 kwi 2012, o 03:35
Lokalizacja: Brzeg Dolny

Re: Dwa filtry w akwarium

Postprzez antek1981 » 20 gru 2013, o 13:30

Zerknij na tablicę. Wczoraj widziałem tetra tec 1200 za 150 zł. Ja za 200 zł wyrwałem na alledrogo JBL CP 1500e.
Avatar użytkownika
antek1981
Donator
 
Posty: 652
Dołączył(a): 14 wrz 2012, o 18:20
Lokalizacja: Wrocław

Re: Dwa filtry w akwarium

Postprzez korzon » 20 gru 2013, o 20:41

Serqu napisał(a):Za 200 PLN możesz też wspomóc małe chińskie dzieci i kupić HW - 303 który mieli podobno 1400 L/h.
U mnie pracował jeszcze w 95 L więc do twojej 80-ki też się nada.
Jak zmienisz baniak to też będzie ok.

Kto wie czy te chińczyki nie są lepsze. Dobry ''przemiał'' dobra cena. A i tak wszystko zależy od wkładów. A jeszcze jak są ciche to też bym kupił. Tylko wspomagając chińskie dzieci zabieramy jakby naszym. Ale taka jest ekonomia. I tak chiński produkt zalał Swiat.
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Dwa filtry w akwarium

Postprzez korzon » 20 gru 2013, o 20:52

Zoya napisał(a):Zepsuł mi się filtr do mojego akwa. No i teraz filtrują mi akwarium dwa filtry - jeden do 30 l drugi do 60l a baniak ma 80l. Jak długo mogę tak pociągnąć ?Zamierzam oczywiście kupić nowy, ale to musi trochę poczekać, bo święta itd.

Tak apropos możesz miec w akwa nawet 5 filtrów. Tylko szkoda miejsca,energi i kasy ale nie zaszkodzi to rybom, wręcz przeciwnie.
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Zostaw komentarz


Powrót do Ogólnie o sprzęcie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron