Dzień dobry, Koleżanki i Koledzy
Akwarystą zostałam przez przypadek, ale to długa historia. Trwa to już jakoś niecały rok i stale się uczę.
Niemniej żal mi bylo stworzeń, które się same ostały a widzę, że nie dzieje się im za dobrze.
Poniewaz (pomimo wielu godzin czytania i prób) nadal wiem,ze nic nie wiem postanowilam zapytać Państwa o pomoc/radę
Zbiornik zastałam taki:
112l
2x18w standrdowe swietlowki w pokrywie (t8)
plus power led diversy (2x7,2w)
filtr: 2xwewn
aquael turbo500
filtr fan 2 plus (do 150l)
oczywiście podmieniam wodę co jakiś czas (około 1 na 3 tyg 30%, odstaną kranówą- w domu mam filtr węglowy na kranie więc chyba chloru za dużó nie ma), kontroluję paskami testowymi jb bo takie zostaly z akwarium
grzalka
podloze zwir i jakies palki nawozowe tetry
rosliny tzw niewymagajace (nie znam ich nazw, kojarze tylko dwa anubiasy)
obsada molinezje (okolo osmiu), (okolo osmiu) szt danio i 4 neony 4 bocje
rosliny maja nalot, ktory nie schodzi, maja niby zielony kolor ale nie rosną, są "smutne", ten osad jest ciemnobrązowy ale na innych roślinach nie jest tak intensywny, jak na anubiasach. liście się dziurawią, gniją. na ścianach trochę zielenic.
eleoharis palvur zdechlo niamal całkiem (50% kępek zbrązowialo i rozpadło się)
CO2 tylko w płynie (easy carbo), nie stać mnie na butle i nie bardzo mam tez gdzie ją postawić z cała masyzneria (ktora zreszta przerasta chyba moje iq....w obsludze
Podaję od dwóch tygodni potas i jest lekka poprawa, od dwóch dni też fosfor w takim preparacie aqua art MACiO
Ostatnio zaczęlam się zastanawiać czy może te rośliny mają za mało światla po prostu?
2x18w plus te 14,4 w z ledow (ale podobno inaczej sie przelicza te waty z ledow?)
Czy możecie mi doradzić czy jakos da się to ogarnac w budzecie znosnym dla samotnej matki? (bo w sumie sie uparlam utrzymac to akwa po 1 ze wzgledu na to,ze zal mi bylo porzuconych stworzen, ale teraz takze ze wzgledu na wielka radosc, jaka dzieciakowi daje)
Pozdrawiam Was serdecznie, milego popoludnia
PS dodaję zdjęcia
ta "mgła" to wina telefonu, którym jest robione zdjęcie po części a po części tego, że dziś jest po podmianie wody i małej zmianie "aranżacji" (choć to słowo trochę za duże na to "ustawienie").tu są:
http://www.fotosik.pl/u/rybkipomezu/album/2305657