.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


filtr Aquael Versamax FZN 1

[ Komentarze Facebooka]

Ogólne dyskusje nt. sprzętu, jego specyfikacji i zastosowania

Moderator: Grupa DFA

filtr Aquael Versamax FZN 1

Postprzez M.Galaxy » 19 kwi 2015, o 13:52

Witam ma ktoś może ten filterek ? AQUAEL VERSAMAX FZN 1 - KASKADA
mam odnośnie jego pytanko...jak się go czyści ponieważ zaczął mi słabo chodzić tzn przepływ wody na akwarium jest dosłownie minimalny aż trzeba się przyjrzeć a jak go montowałem od nowości to tafla wody aż robiła koło po całym akwa...wyjąłem dwa kubełki z gąbkami przepłukałem je przy podmianie wody w środku wirniczek również przepłukałem i szczoteczką delikatnie tam merdałem ale bez żadnego efektu jak załączyłem filtr jest tak samo jak było....czy jest opcja ze gdzieś się zapchał ?

moje akwarium to 72L 65x35x32
M.Galaxy
Użytkownik
 
Posty: 147
Dołączył(a): 3 sty 2015, o 10:43

Re: filtr Aquael Versamax FZN 1

Postprzez dale » 19 kwi 2015, o 14:31

Nie słyszałem jeszcze o filtrze którego się nie czyści... ale może się nie znam ;p
"Yes, I am the victor. Victory is always in my hands. That is my nature. Facing any kind of conflict or enemy, unchangeable and unshakable is my victory."
"Let the stone turn red from the blood of heroes"
Avatar użytkownika
dale
Użytkownik
 
Posty: 61
Dołączył(a): 28 lut 2015, o 09:40

Re: filtr Aquael Versamax FZN 1

Postprzez victus » 19 kwi 2015, o 14:51

dale napisał(a):Nie słyszałem jeszcze o filtrze którego się nie czyści... ale może się nie znam ;p

Kolega pyta, jak się czyści a nie czy się czyści :)
W tych kaskadach często zapychała się rurka zasysająca. Nie wiem jak w FZN1 ale w FZN3 w komplecie do rurki zasysającej były chyba 2 przedłużki i zapychało się w miejscu gdzie przedłużki się łączyły, na tych plastikowych sitkach.
Avatar użytkownika
victus
Grupa DFA
 
Posty: 1216
Dołączył(a): 16 gru 2009, o 17:52
Lokalizacja: Wrocław / Żórawina

Re: filtr Aquael Versamax FZN 1

Postprzez tadeusz0112 » 19 kwi 2015, o 16:09

...a może zminimalizowałeś przepływ pokrętłem na górze albo coś tam się wessało i zaczepiło? mam fzn-2, koszyków ze środka nigdy nie czyściłem bo mam na wlocie gąbkę która pomimo że jest bardzo drobna to nawet jak się zabrudzi to filtr ciągnie całkiem dobrze, a rurki nigdy mi się nie zapchały. A może w koszykach z mediami masz za ciasno upchane i pomimo że filtr jest czysty to kosze nie puszczają wody na górę w odpowiedniej ilości? ja bym sprawdził filtr na pusto jakby mi coś nie grało, a następnie dokładał kosze z mediami, etc.
Avatar użytkownika
tadeusz0112
Użytkownik
 
Posty: 78
Dołączył(a): 11 mar 2014, o 22:30
Lokalizacja: kostomłoty, dolnośląskie

Re: filtr Aquael Versamax FZN 1

Postprzez M.Galaxy » 19 kwi 2015, o 20:03

wszystko dokładnie wyczyściłem wyciągnąłem koszyczki również przepłukałem wszystko i sprawdziłem filtr bez koszyczków i też w sumie większej różnicy nie było dopiero jak dolałem wody do akwarium tak aby filtr był więcej zamoczony tzn te końcówki po których wylatuje woda z filtra to ruch wody zaczął nabierać obieg ale to jeszcze nie to samo co było jak filtr zaczął chodzić od nowości...wskaźnik mam na maxa ustawiony to oczywiste filt mam od marca...
M.Galaxy
Użytkownik
 
Posty: 147
Dołączył(a): 3 sty 2015, o 10:43

Re: filtr Aquael Versamax FZN 1

Postprzez marcin2983 » 19 kwi 2015, o 21:12

Może wirnik pada?
Avatar użytkownika
marcin2983
Donator
 
Posty: 944
Dołączył(a): 16 wrz 2012, o 18:15
Lokalizacja: Wrocław (Gaj)

Re: filtr Aquael Versamax FZN 1

Postprzez M.Galaxy » 20 kwi 2015, o 01:39

W jaki sposób to rozpoznać ?
M.Galaxy
Użytkownik
 
Posty: 147
Dołączył(a): 3 sty 2015, o 10:43

Re: filtr Aquael Versamax FZN 1

Postprzez marcin2983 » 20 kwi 2015, o 09:19

No głównym symptomem jest spadek przepływu. ;) Jeżeli filtr jest pusty i czysty a przepływu nie ma...
Nowy wirnik to jakieś 12 - 13 zł. W sklepach Aquaela powinni mieć od ręki więc chyba najlepiej kupić i sprawdzić.
Chyba że masz filtr na gwarancji to możesz go oddać - ale to średnie rozwiązanie bo Ci zabiorą na tydzień. Lepiej dać 12 zł niż zostawić akwa bez filtra.
Avatar użytkownika
marcin2983
Donator
 
Posty: 944
Dołączył(a): 16 wrz 2012, o 18:15
Lokalizacja: Wrocław (Gaj)

Re: filtr Aquael Versamax FZN 1

Postprzez M.Galaxy » 20 kwi 2015, o 14:56

tzn on nie jest aż tak słaby żeby nie pobierać wody jakiś tam wir się robi ale nie ma przepływu po całym akwarium tylko widać ten przepływ max do połowy akwa a dalej trzeba się przyglądać jak idzie delikatny nurt wody
M.Galaxy
Użytkownik
 
Posty: 147
Dołączył(a): 3 sty 2015, o 10:43

Re: filtr Aquael Versamax FZN 1

Postprzez Andrzej » 20 kwi 2015, o 18:27

Miałem ten filterek i niestety muszę stwierdzić, że przepływ wody w nim jest bardzo łagodnie ujmując "słaby z natury". Miałem go w 27l. brutto i praktycznie zerowy ruch wody w akwarium.
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Zostaw komentarz


Powrót do Ogólnie o sprzęcie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 0 gości

cron