.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Filtr narurowy jako prefiltr

[ Komentarze Facebooka]

Ogólne dyskusje nt. sprzętu, jego specyfikacji i zastosowania

Moderator: Grupa DFA

Filtr narurowy jako prefiltr

Postprzez lukmlo » 8 lut 2014, o 00:19

Myślę o założeniu takiego filtra na wlot do kubła co o tym sądzicie czy takie coś zda egzamin jako prefiltr??
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
lukmlo
Użytkownik
 
Posty: 168
Dołączył(a): 18 lut 2013, o 17:41

Re: Filtr narurowy jako prefiltr

Postprzez Serqu » 8 lut 2014, o 06:55

Jeśli zamierzasz włożyć do niego jakieś złoże mechaniczne tj. gąbkę, watę itp. to może być.
Ale wydaje mi się że zamierzasz tam rozpuszczać CO2. W takim wypadku zakłada się to ustrojstwo za filtr.
Dzięki temu nie zagazujesz bakterii i nie zapowietrzysz filtra.
Jeśli nie odpisuję dłuższy czas na PW to oznacza że mam w robocie jihad, w związku z tym proszę o cierpliwość.
360L - Nowy Telewizor; 375L - Fangorn Forest; 375L - Serkowe Iwagumi; SPIS ARTYKUŁÓW
Obrazek
Avatar użytkownika
Serqu
Grupa DFA
 
Posty: 1024
Dołączył(a): 17 kwi 2012, o 03:35
Lokalizacja: Brzeg Dolny

Re: Filtr narurowy jako prefiltr

Postprzez lukmlo » 8 lut 2014, o 10:30

Jestem w trakcie zakładania BW i nie mam roślin. Planuje pawiookie a rośliny nie mają racji bytu przy tych rybskach niestety.
myślałem żeby wykorzystać ten filtr jako prefiltr a kubeł jako samego biologa kubeł to e1500
Avatar użytkownika
lukmlo
Użytkownik
 
Posty: 168
Dołączył(a): 18 lut 2013, o 17:41

Re: Filtr narurowy jako prefiltr

Postprzez miroon » 8 lut 2014, o 11:36

To zda egzamin i łatwiej jest wyczyścić, załóż tylko sobie zawory na węże by po otwarciu nie mieć kałuży.
Avatar użytkownika
miroon
Donator
 
Posty: 973
Dołączył(a): 31 gru 2013, o 01:02
Lokalizacja: Bolesławiec, Venlo

Re: Filtr narurowy jako prefiltr

Postprzez victus » 8 lut 2014, o 14:15

lukmlo napisał(a):Jestem w trakcie zakładania BW i nie mam roślin. Planuje pawiookie a rośliny nie mają racji bytu przy tych rybskach niestety.
myślałem żeby wykorzystać ten filtr jako prefiltr a kubeł jako samego biologa kubeł to e1500

Później wrzucę moje 700L z pawiookimi i niebieskołuskimi i mnóstwem zieleni :)
Avatar użytkownika
victus
Grupa DFA
 
Posty: 1216
Dołączył(a): 16 gru 2009, o 17:52
Lokalizacja: Wrocław / Żórawina

Re: Filtr narurowy jako prefiltr

Postprzez lukmlo » 9 lut 2014, o 21:00

filtr zrobiony będę pisał jak się sprawuje coś takiego.
Do środka włożyłem gąbkę i węgiel zobaczymy co z tego będzie
Avatar użytkownika
lukmlo
Użytkownik
 
Posty: 168
Dołączył(a): 18 lut 2013, o 17:41

Re: Filtr narurowy jako prefiltr

Postprzez mariop3 » 9 mar 2014, o 22:19

Witam. I jak Ci się to sprawuje, wydaje się że może się często zapychać jeśli w środku są gąbki. Ja mam właśnie zrobione z tego filtra narurowego reaktor do rozpuszczania CO2.
Pozdrawiam
mariop3
Donator
 
Posty: 537
Dołączył(a): 9 mar 2014, o 21:53
Lokalizacja: Lubań

Zostaw komentarz


Powrót do Ogólnie o sprzęcie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości