[
Moderator: Grupa DFA
szanctom napisał(a):Ad. 1. Przepływ wody przez ogranicznik jest słyszalny, ale na pewno nie głośny.
Ad.2.-3. Nie mam pojęcia, nie mierzyłem nigdy ciśnień ani nie przejmowałem się wydajnością. Z tego co mnie się WYDAJE, to ciśnienie zwiększa się raczej po to aby uzyskać szybszy wypływ RO a nie żeby polepszyć stosunek RO do odpadu.
dziegan napisał(a):Ogranicznik moze hałasować ale nie musi.Jeśli rzeczywiście masz takie ciśnienie to nie ma sensu kupowania pompy. Możesz ograniczyć odpad przez zastosowanie jakiegos zaworki jeszcze na wylocie ale trzeba było by dokładnie znac ciśnienia zeby nie rozwalić membrany. U siebie mam pompę i dodatkowo założony zaworek precyzyjny i wychodzi około 1 litr ro : 2 litry odpadu ( jakieś pół roku temu było 1:1,5). I produkcja około 2 -2,5 minuty litr.
szanctom napisał(a):"Nominalnie 25% wody przechodzi oczyszczona przez membranę podczas, gdy pozostałe 75% wykorzystywane jest do jej przepłukiwania. W praktyce stosunek ten jest gorszy i zależy głównie od temperatury i w mniejszym stopniu od ciśnienia.
Nominalna wydajność membran podawana jest dla temperatury 25C i ciśnienia 50psi. Dla każdego 1psi poniżej ciśnienia nominalnego odejmujemy 2% wydajności GPD, a dla każdego 1C poniżej 25C odejmujemy 2,52%"
https://reefhub.pl/filtr-ro-di/
Alart napisał(a):Za dużo filmików pewnego youtubera chyba
membraNa
dziegan napisał(a):Moja membraNa jest do 6 barów, pompa daje 5,5 nic się nie dzieje, już pól roku jade na skręconej i nic się nie dzieje a membraNa ma już prawie dwa lata.
MasterBlaster napisał(a):Alart napisał(a):Za dużo filmików pewnego youtubera chyba
membraNa
To samo pomyślałemdziegan napisał(a):Moja membraNa jest do 6 barów, pompa daje 5,5 nic się nie dzieje, już pól roku jade na skręconej i nic się nie dzieje a membraNa ma już prawie dwa lata.
Na skręconej pompie? bo nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Czy to znaczy, że masz pompę z regulacją? Mógłbyś wrzucić zdjęcie pompy? Jakie masz wogóle ciśnienie bez pompy?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości