.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Filtr zewn. kaskada- opinie?

[ Komentarze Facebooka]

Ogólne dyskusje nt. sprzętu, jego specyfikacji i zastosowania

Moderator: Grupa DFA

Filtr zewn. kaskada- opinie?

Postprzez kirysek88 » 10 mar 2014, o 20:49

Zastanawiam sie nad kupnem zewnętrznej kaskady, mam więc pytanie do tych co mają jakieś tam choc min. pojęcie i doświadczenie z nimi:
- mam dużo zwierząt, więc zależy mi na wydajnej filtracji + miejsce na wkład biologiczny oprócz gąbki, czy kaskada spełni moje oczekiwania w 54l?
- może to głupiutkie i troche naiwne pytanie, ale czy sprawdzi sie pod CR?
- mam na oku Aquaela FZN1, ktoś-coś?
- a może jakis inny filtr bardzo wydajny ale i w rozsądnej cenie
- zależy mi tez na energooszczędnym i cichym urządzeniu...
Zbiorniki:
1. 54l- towarzyskie LT: simulansy, Heleny, bojownik
2. 25l- Sakury
3. 2x 25l- Hybrydy
Avatar użytkownika
kirysek88
Użytkownik
 
Posty: 133
Dołączył(a): 5 mar 2014, o 19:19

Re: Filtr zewn. kaskada- opinie?

Postprzez frik » 10 mar 2014, o 21:14

kirysek88 napisał(a):mam dużo zwierząt, więc zależy mi na wydajnej filtracji
ile konkretnie i jakie?

kirysek88 napisał(a):czy kaskada spełni moje oczekiwania w 54l?
dobrze dobrana tak

kirysek88 napisał(a):może to głupiutkie i troche naiwne pytanie, ale czy sprawdzi sie pod CR?
jak najbardziej tak, ale ja bym pozostał przy samej gąbce

kirysek88 napisał(a): mam na oku Aquaela FZN1, ktoś-coś?
do 54l proponował bym fzn2 (miałem w 60l z crystalami i było ok)

kirysek88 napisał(a):zależy mi tez na energooszczędnym i cichym urządzeniu...
fzn1 i fzn2 są bardzo ciche (mam oba i nie słyszę ich)
Kamil
Avatar użytkownika
frik
Użytkownik
 
Posty: 176
Dołączył(a): 14 paź 2010, o 12:48
Lokalizacja: Wrocław

Re: Filtr zewn. kaskada- opinie?

Postprzez klasyka » 10 mar 2014, o 21:19

dokładnie ja tez posiadam fzn2 i wydajność ma bardzo dobrą fabryczne gąbki możesz przęciąć w połowie druga połowe wsypać ceramikę a na samą góre umiescić włoknine filtracyjną
300,126
Avatar użytkownika
klasyka
Użytkownik
 
Posty: 191
Dołączył(a): 23 gru 2013, o 17:59
Lokalizacja: Wrocław

Re: Filtr zewn. kaskada- opinie?

Postprzez kirysek88 » 10 mar 2014, o 21:21

pożyteczna odp. dzięki ;) moja obsada to tak jak w podpisie i owszem tez myślałm nad FZN2 ale czy w akwa z pokrywa i wąską półką na akwa to nie będzie za bardzo "odstawał"?
Zbiorniki:
1. 54l- towarzyskie LT: simulansy, Heleny, bojownik
2. 25l- Sakury
3. 2x 25l- Hybrydy
Avatar użytkownika
kirysek88
Użytkownik
 
Posty: 133
Dołączył(a): 5 mar 2014, o 19:19

Re: Filtr zewn. kaskada- opinie?

Postprzez miroon » 10 mar 2014, o 21:30

Obsady wcale nie masz zbyt wielkiej i brudzącej, gratuluje że policzyłeś krewetki. :)
Przerabiałem kaskady w tym litrażu, i od siebie polecam filtr zewnętrzny eheim 2213 z zaworami, po rozwierceniu deszczowni woda miodzio i zero czyszczenia przez kilkanaście miesięcy.
Kaskady podnosić mogą podnosić syf z podłoża i woda nigdy nie będzie 100% kryształ.
Krewetki to też małe brudasy, małe gówienka jakimi strzelają na okrągło przy takiej ilości mogą nie dać satysfakcji i przejrzystości wody, dlatego uważam że receptą może być wydajniejszy filtr, o ile podłoże nie jest zbyt grube.
Avatar użytkownika
miroon
Donator
 
Posty: 973
Dołączył(a): 31 gru 2013, o 01:02
Lokalizacja: Bolesławiec, Venlo

Re: Filtr zewn. kaskada- opinie?

Postprzez OxyOne » 10 mar 2014, o 22:27

kirysek88 - coś mi się obiło o oczy ze to kobietka jest.
Avatar użytkownika
OxyOne
Grupa DFA
 
Posty: 516
Dołączył(a): 17 lut 2011, o 22:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: Filtr zewn. kaskada- opinie?

Postprzez Progress » 10 mar 2014, o 22:39

kirysek88 napisał(a):owszem tez myślałm nad FZN2 ale czy w akwa z pokrywa i wąską półką na akwa to nie będzie za bardzo "odstawał"?

To zależy, ile masz miejsca koło akwarium. Ja mam FZN 2 w 45 litrach - wkłady to orginalne gąbki + duża gąbka na wlocie (w razie potrzeby w środku ląduje węgiel albo jakiś specyfik, gdyż akwarium służy za kwarantanno-szpitalikowo-hodowlane). W zbiorniku na stałe są RC, które potrafią się rozmnożyć do niewyobrażalnych ilości, czasami w akwa ląduje stado świderków/ młodych zbrojników/ dorosłe kiryśniki lub kirysy (15 cm przedstawiciele Doradidae, więc nie mylić z kiryskami ;)) - i bez względu na obsadę filtr radzi sobie z obciążeniem biologicznym w 100 % - ja tylko przykręcam lub odkręcam mocniej przepływ ;) . Także polecam do mniejszych litraży kaskady.
Aha - młodych kreweci w filtrze nie znajduję, więc gąbka spełnia swoją rolę.
Ostatnio edytowano 10 mar 2014, o 22:41 przez Progress, łącznie edytowano 1 raz
Sprzedam ryby z tego wątku: world-of-cats-cat-fishe-s-of-the-world-t2953.html (sumokształtne i kosiarki).
rozne-sumy-i-kosiarki-t6284.html
Progress
Stały bywalec
 
Posty: 283
Dołączył(a): 7 lis 2010, o 18:34
Lokalizacja: Wrocław

Re: Filtr zewn. kaskada- opinie?

Postprzez kirysek88 » 10 mar 2014, o 22:40

patrze na ten filtr co ześ mi polecił i... no filtr marzenie!, jestem wielkim zwolennikiem biologii w akwa i dużych filtrów,miłam w 112l wielka cascade i tez czyściłam co kilka miechów była zajefajna, ale mam problem jedynie z kasą, a w planach mam odłoże benibachii normal nie żaden powder, więc granulacja większa; ze względu na cene napaliłam się na versamax chociaż kurdę chyba a raczej na pewno będę musiała zrobić "dziurkę" w pokrywie :oops:
kurczę ale jak kupię juz większa kolubrynke czyli fzn2 to wydajność wzrośnie co nie? planuje jeszcze wrzucić kilka otosków bo krewety wszystkiego mi nie wyjadają, a czyszczenie filtra to żaden problem, nie mam też bzika na punkcie krystalicznej wody, najważniejsze sa dla mnie warunki dla zwierzaków i roślin i może być kosztem koloru czy lekkiego zabrudzenia ;)
Zbiorniki:
1. 54l- towarzyskie LT: simulansy, Heleny, bojownik
2. 25l- Sakury
3. 2x 25l- Hybrydy
Avatar użytkownika
kirysek88
Użytkownik
 
Posty: 133
Dołączył(a): 5 mar 2014, o 19:19

Re: Filtr zewn. kaskada- opinie?

Postprzez B4rT » 10 mar 2014, o 23:00

Oczywiście najlepiej jakiś sensowny kubełek a z kaskad do takiego zbiornika śmiało mogę polecić Aqua Clear 70
Bartek
Avatar użytkownika
B4rT
Użytkownik
 
Posty: 68
Dołączył(a): 14 paź 2012, o 18:16
Lokalizacja: Wrocław

Re: Filtr zewn. kaskada- opinie?

Postprzez kirysek88 » 15 mar 2014, o 20:20

dziękuje za Wasze wpisy, bęe miała na przyszłośc wasze propozycje w pamięci i na serwerze ;) w końcu doszedł FZN2 i po dniu działania mogę stwierdzić, że jestem zadowolona, co prawda musze jeszcze zniszczyć i przyciąć pokrywę do niego, ale zajfajna powierzchnia filtracyjna na razie większość gąbek zostawiłam i dodałam trochę ceramiki z poprzedniego filtra żeby coś tam buzowało, za jakiś czas też powędruje do niego torf granulowany, żeby wspomagał zbijanie parametrów ;)
Zbiorniki:
1. 54l- towarzyskie LT: simulansy, Heleny, bojownik
2. 25l- Sakury
3. 2x 25l- Hybrydy
Avatar użytkownika
kirysek88
Użytkownik
 
Posty: 133
Dołączył(a): 5 mar 2014, o 19:19

Re: Filtr zewn. kaskada- opinie?

Postprzez victus » 15 mar 2014, o 20:29

Jeżeli masz takie parametry jak ja to torf Ci nie pomoże, jedynie minimalnie zbije kh. Myślę, że gra niewarta świeczki tym bardziej, że poza gąbką i ew ceramiką wiele torfu do FZN2 nie wrzucisz.
Avatar użytkownika
victus
Grupa DFA
 
Posty: 1216
Dołączył(a): 16 gru 2009, o 17:52
Lokalizacja: Wrocław / Żórawina

Re: Filtr zewn. kaskada- opinie?

Postprzez kirysek88 » 15 mar 2014, o 20:33

tiaaa no właśnie rozwiałes moje złudne nadzieje, tak myślałam że to powiecie... no nic to na razie gąbka i ceramika pozostaje, po prostu chce na razie stworzyć warunki wystarczające dla ładnego wzrostu mchów a od września zaczynam restart zbiornika z benibachii i ro...
Zbiorniki:
1. 54l- towarzyskie LT: simulansy, Heleny, bojownik
2. 25l- Sakury
3. 2x 25l- Hybrydy
Avatar użytkownika
kirysek88
Użytkownik
 
Posty: 133
Dołączył(a): 5 mar 2014, o 19:19

Zostaw komentarz


Powrót do Ogólnie o sprzęcie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości