[
Moderator: Grupa DFA
Szymijohn napisał(a):Kroki, które bym podjął, podmiana wody 50%, pełne zaciemnienie minimum 4 dni, stabilizacja no3 do po4 10:4 nawożenie k+mg. Zmniejszenie ilości światła do 6 h/d po tygodniu stopniowe zwiększanie co tydzień o 1h, polepszenie jakości światła lepsze żarniki dające światło o zmniejszonej luminacji koloru zielonego gdzieś wyczytałem, że zieleń sprzyja glonom jednokomórkowym. Cierpliwość
korzon napisał(a):Piszesz że zielsko bąbelki wytwarza Coś za ciemno w akwarium. Bąblowanie roślin można zauważyc przy min. 0,5w/l (to z mojego doswiadczenia). Zrób jak Szymi pisze i napewno rób podmiany, to lepsze niż restart.
Szymijohn napisał(a):Kroki, które bym podjął, podmiana wody 50%, pełne zaciemnienie minimum 4 dni, stabilizacja no3 do po4 10:4 nawożenie k+mg. Zmniejszenie ilości światła do 6 h/d po tygodniu stopniowe zwiększanie co tydzień o 1h, polepszenie jakości światła lepsze żarniki dające światło o zmniejszonej luminacji koloru zielonego gdzieś wyczytałem, że zieleń sprzyja glonom jednokomórkowym. Cierpliwość
miroon napisał(a):Podstawowy błąd, walisz masę nawozów, a roślin kilka na krzyż przez co rośliny się najadły i nadwyżka dla glonów.
Przy EI i w dodatku na starcie lepiej gęsto obsadzić zbiornik i gazować mocno, wspomaganie światła też mile widziane.
Światła nie masz za wiele, ale może tak być, jednak nie w przypadku zakwitu zielenic, one znacznie ograniczają dostęp do światła roślinom przez to zielone zmętnienie i już wtedy może być tylko gorzej, bo wacików coraz mniej.
Najlepiej zresetuj nawożenie poprzez dwie podmiany 50% w odstępach 4 dni i zacznij obsadzać dno akwarium, nie masz prawie roślin, to co chcesz nawozić, ryby i korzenie tym pełnym nawożeniem? , nie naśmiewam się, myślałem że trochę o tym poczytałeś.
Kryptokoryny raczej się tu nie nadają, ja bym gdzieś przesadził je do innego szkła jak masz i posadził coś a'la didplis diandra lub micrantemum umbrossum w większej ilości.
Życzę postępów i wiem że będzie dobrze.
Szymijohn napisał(a):Przerwa spokojnie, powoli, metodycznie.
To hasło powinno tobie i nam przyświecać.
Masz spore akwarium, które musi się ustabilizować.
A jak są problemy to patrz na początek tego postu. Co tam jest napisane?
Tak. Spokojnie, powoli, metodycznie.
Jak ja to widzę?
Otóż:
Spokojnie-nie panikować, pomyśleć, ogarnąć problem, czyli obserwować przez jakiś czas, nie 10-15 minut, raczej kilka dni.
Powoli-poszukać rozwiązania, zacząć wprowadzać je w życie.
Metodycznie-eliminacja problemów, po kolei nie na raz.
W zasadzie każda z tych faz ma swoje "spokojnie, powoli, metodycznie"
Dołożenie jeszcze jednego źródła światła może pomóc lub bardziej zaszkodzić.
Różne rośliny mają różne chlorofile, które reagują na różne pasma światła. Rataj zaleca ciepłe. Być może u ciebie zmiana na ciepłą barwę pomoże.
Pamiętaj, że jeśli robisz przycinkę to zapotrzebowanie na nawozy spada.
Powrót do Glony - identyfikacja i zwalczanie
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość