.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Grubośc szkła w akwarium

[ Komentarze Facebooka]

Ogólne dyskusje nt. sprzętu, jego specyfikacji i zastosowania

Moderator: Grupa DFA

Grubośc szkła w akwarium

Postprzez korzon » 11 lut 2014, o 20:46

Witam. Może ktoś podpowie jaką grubośc powinno miec szkło w akwa. Chcę kupic akwa o wymiarach mniej więcej : 150d, 40-50gł. i 50wys. Wymiary mogą ulec małym zmianom ale na pewno długośc to 150cm. a wys. nie mniejsza niż 50. Założyłem temat bo nie chcę żeby ktoś mnie '' oszukał'' tzn. nie sprzedał dziadostwa jakiegoś. Akwa ma stac mam nadzieję długie lata i chcę żeby było bezpiecznie. Dziękuję z góry. 10mm starczy? a może potrzeba 12mm?
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Grubośc szkła w akwarium

Postprzez ali » 11 lut 2014, o 20:55

Pewnie 370l, to już duże nacisk wody jest i już postawił bym na 12mm.
Spokojniej bym spał.
Chociaż 10mm tez dało by rade
Avatar użytkownika
ali
Stały bywalec
 
Posty: 299
Dołączył(a): 10 kwi 2013, o 13:19
Lokalizacja: Strzelin

Re: Grubośc szkła w akwarium

Postprzez korzon » 11 lut 2014, o 21:04

No właśnie 350 do 400l w planach. Różni producenci (żeby zaoszczędzic to cieńsze szkło dają) a lepiej stówke czy dwie dołożyc ale żeby nie bac się. Dzięki
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Grubośc szkła w akwarium

Postprzez Andrzej » 11 lut 2014, o 21:26

Wolał bym dołożyć kasy na 12mm i mieć spokojny sen. :)
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Grubośc szkła w akwarium

Postprzez korzon » 11 lut 2014, o 21:39

No to już wiem dzięki Wam ;) 12mm
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Grubośc szkła w akwarium

Postprzez r4ll » 11 lut 2014, o 21:56

Brat ma 390l i 10mm. Śpi spokojnie :)
r4ll
Donator
 
Posty: 633
Dołączył(a): 26 sty 2014, o 23:15

Re: Grubośc szkła w akwarium

Postprzez volf_25 » 11 lut 2014, o 22:04

Standardowe akwarium proste 450L 150X50X60 szyba 10mm. Dwa wzmocnienia wzdłużne i jedno poprzeczne.
Obrazek
Avatar użytkownika
volf_25
Stały bywalec
 
Posty: 222
Dołączył(a): 29 sie 2012, o 20:53
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Grubośc szkła w akwarium

Postprzez miroon » 11 lut 2014, o 22:42

10 mm szkło wystrarczy.
W tym co planujesz styknie 10mm i dwa wzmocnienia.
Avatar użytkownika
miroon
Donator
 
Posty: 973
Dołączył(a): 31 gru 2013, o 01:02
Lokalizacja: Bolesławiec, Venlo

Re: Grubośc szkła w akwarium

Postprzez victus » 12 lut 2014, o 09:49

Kiedy planujesz stawiać? Nie chcesz mojego 150x60x60 ? 12mm szkło, przód opti
Avatar użytkownika
victus
Grupa DFA
 
Posty: 1216
Dołączył(a): 16 gru 2009, o 17:52
Lokalizacja: Wrocław / Żórawina

Re: Grubośc szkła w akwarium

Postprzez korzon » 12 lut 2014, o 13:33

Za miesiąc, półtora-taki mam plan. Myślę raczej nad mniejszym. Idealny wymiar to 150x40x50 (300l) a max: 150x50x50 ewentualnie 120x50x50. Dzieki wszystkim
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Grubośc szkła w akwarium

Postprzez korzon » 13 lut 2014, o 21:11

victus napisał(a):Kiedy planujesz stawiać? Nie chcesz mojego 150x60x60 ? 12mm szkło, przód opti

A tak z ciekawości : z pokrywą jest? czy samo szkło? PW
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Zostaw komentarz


Powrót do Ogólnie o sprzęcie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron