.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Grzałka renomowanej firmy czy zwykła z termostatem?

[ Komentarze Facebooka]

Ogólne dyskusje nt. sprzętu, jego specyfikacji i zastosowania

Moderator: Grupa DFA

Grzałka renomowanej firmy czy zwykła z termostatem?

Postprzez Oskarkor » 7 sty 2015, o 20:37

Witam. Od wczoraj nurtuje mnie myśl - Czy kupić grzałkę renomowanej firmy takiej jak aquael, eheim czy może zwykłą jak:
http://allegro.pl/grzalka-z-termostatem ... 76265.html
Wydaje mi się iż budowa i działanie grzałek jest takie same, a My - płacimy za logo firmy (nie licząc grzałek np. aquael z pozłacanymi stykami oraz innymi unowocześnieniami).
Tak więc co radzilibyście mi począć? Dodam że temp w domu utrzymuje się na poziomie 20-21st C, akwarium będzie miało wymiary 120x40x60 a temp w akwarium prawdopodobnie będzie wynosić 26st C, w zależności od obsady.
Oskarkor
Użytkownik
 
Posty: 62
Dołączył(a): 21 gru 2014, o 21:56
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Grzałka renomowanej firmy czy zwykła z termostatem?

Postprzez Piotrek.P. » 7 sty 2015, o 20:39

Grzałka 300W za 26zł? :yuck: na takich rzeczach nie można oszczędzać. Ja bym brał Aquaela bo mam od lat ich produkty i jestem zadowolony.

Mam akwarium takiej samej długości i u mnie jedna grzałka nie zdała egzaminu. Mam dwie w przeciwnych rogach akwarium.
Avatar użytkownika
Piotrek.P.
Użytkownik
 
Posty: 183
Dołączył(a): 26 paź 2010, o 22:51

Re: Grzałka renomowanej firmy czy zwykła z termostatem?

Postprzez Oskarkor » 7 sty 2015, o 20:45

W sumie racja. Choć myślę że jedna 300W w zupełności wystarczy gdy umieszczę ją nie daleko wylotu filtra.
Oskarkor
Użytkownik
 
Posty: 62
Dołączył(a): 21 gru 2014, o 21:56
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Grzałka renomowanej firmy czy zwykła z termostatem?

Postprzez Szymijohn » 7 sty 2015, o 20:49

Co do marek to nie doradzę.
Jak dla mnie to technologia budowy grzałek w szklanej bańce jest ta sama u wszystkich. Różnice mogą być w termostatach.
Przy akwarium 288 litrowym, będzie potrzeba około 300 W.
Proponuję byś pomyślał o dwóch grzałkach 200 W.
Po pierwsze krócej będą podgrzewać. Po drugie w razie awarii pojedyncza grzałka też sobie poradzi.
Dodatkowo sugeruję ustawić je przy wylocie filtra, lub wręcz zabudować je w rurze, do której podpina się pompkę. Np. Tak
http://m.youtube.com/watch?v=ly_mlJfzS-8
To pozwala szybciej wymieszać wodę.
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Grzałka renomowanej firmy czy zwykła z termostatem?

Postprzez mariop3 » 7 sty 2015, o 20:52

Witam. Ja posiadam grzałki Aquaela, Eheima i Tetry, akwa spore, ale w domu ciepło i grzałki są w szafce, temp. w akwa 23 do 26 C. Grzałek używam tylko w okresach przejściowych jesień i wiosna i się sprawdzają. Nie polecam także oszczędzać, wydasz raz i masz dobrą i działająca grzałkę.
Pozdrawiam
mariop3
Donator
 
Posty: 537
Dołączył(a): 9 mar 2014, o 21:53
Lokalizacja: Lubań

Re: Grzałka renomowanej firmy czy zwykła z termostatem?

Postprzez miroon » 7 sty 2015, o 20:56

U mnie działa grzałka JBL protherm 300w już 4 lata i tą mogę spokojnie polecić do Twojego akwarium.
Miałem ją w 260l profil i teraz używam w akwarium 130x60x60, utrzymuje temperaturę na poziomie 26C.
posting.php?mode=edit&f=70&p=11769
Avatar użytkownika
miroon
Donator
 
Posty: 973
Dołączył(a): 31 gru 2013, o 01:02
Lokalizacja: Bolesławiec, Venlo

Re: Grzałka renomowanej firmy czy zwykła z termostatem?

Postprzez zygmuntpompa » 7 sty 2015, o 21:00

Jak brać to coś firmowego jak koledzy radzą, z drugiej strony czy napewno jej potrzebujesz?
Zbiornik otwarty/zamkniety? I jakie ośw.
Zapytaj Andrzeja czy grzeje w 720l :D
pozdrawiam zygmuntpompa
Avatar użytkownika
zygmuntpompa
Donator
 
Posty: 497
Dołączył(a): 15 kwi 2013, o 07:44
Lokalizacja: wrocław

Re: Grzałka renomowanej firmy czy zwykła z termostatem?

Postprzez virus99 » 7 sty 2015, o 21:18

tak jak koledzy wyzej pisali nie oszczedzaj nie wiem jak inni ale ja sie nauczylem ze w akwarystyce jak w zyciu... gowno kupujesz gowno masz... grzalka musi kosztowac inaczej moze sie zdarzyc ze ryby beda czule pieszczone pradem ;) noo chyba ze masz znajomosci w aquaelu czy tez szucie 8) to wtedy grzalka 300 w moze cie nawet kosztowac 43zl o ile dobrze pamietam ale to po duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuzym rabacie
Avatar użytkownika
virus99
Użytkownik
 
Posty: 97
Dołączył(a): 19 paź 2012, o 20:55

Re: Grzałka renomowanej firmy czy zwykła z termostatem?

Postprzez r4ll » 7 sty 2015, o 21:23

Brat ma Eheima 200W w 390l i sobie chwali.

Raz miałem chińczyka i po pół roku padł termostat - grzałka grzała cały czas.
Na szczęście nie pracowała tak zbyt długo. Jak wróciłem z pracy było 31 stopni i zdołałem uratować część inwentarza.
r4ll
Donator
 
Posty: 633
Dołączył(a): 26 sty 2014, o 23:15

Re: Grzałka renomowanej firmy czy zwykła z termostatem?

Postprzez miroon » 7 sty 2015, o 21:38

No właśnie, część. :roll:
Avatar użytkownika
miroon
Donator
 
Posty: 973
Dołączył(a): 31 gru 2013, o 01:02
Lokalizacja: Bolesławiec, Venlo

Re: Grzałka renomowanej firmy czy zwykła z termostatem?

Postprzez Oskarkor » 7 sty 2015, o 21:47

Zbiornik zamknięty, oświetlenie podstawowe 2x30W T8 oraz dodatkowe 2x54W T5
Oskarkor
Użytkownik
 
Posty: 62
Dołączył(a): 21 gru 2014, o 21:56
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Grzałka renomowanej firmy czy zwykła z termostatem?

Postprzez mariop3 » 7 sty 2015, o 22:27

Witam. Myślę, że obejdzie się bez grzałki, ja mam akwa otwarte. Jednak jeśli chcesz kup dla pewności jakąś markową grzałkę i w razie potrzeby będziesz miał gotową do użycia w akwa.
Pozdrawiam
mariop3
Donator
 
Posty: 537
Dołączył(a): 9 mar 2014, o 21:53
Lokalizacja: Lubań

Re: Grzałka renomowanej firmy czy zwykła z termostatem?

Postprzez zygmuntpompa » 7 sty 2015, o 22:39

Też tak sądzę, może po kilku dniach od zalania zobacz jaka Ci się temp. utrzymuje i wtedy podejmiesz decyzję.
pozdrawiam zygmuntpompa
Avatar użytkownika
zygmuntpompa
Donator
 
Posty: 497
Dołączył(a): 15 kwi 2013, o 07:44
Lokalizacja: wrocław

Re: Grzałka renomowanej firmy czy zwykła z termostatem?

Postprzez Wilcze stado » 7 sty 2015, o 22:49

A ja jestem pewny grzałka ZBĘDNA ja mam 400 l kryte i 4x 54w t5 kupiłem grzałkę 300w i leży w szafce ! teraz zbiornik chodzi bez niczego a latem kombinuje z wentylatorkami żeby schłodzić wodę . Światło świeci się ok 10 h dziennie .
Uruchom akwa , parę dni obserwacji i będziesz wiedział co zrobić :v:
Wilcze stado
Donator
 
Posty: 97
Dołączył(a): 10 kwi 2014, o 20:22
Lokalizacja: Sroda śląska - Mrozów

Re: Grzałka renomowanej firmy czy zwykła z termostatem?

Postprzez Oskarkor » 7 sty 2015, o 23:01

Racja. Ale jednak grzałkę kupię w razie gdyby było trzeba podnieść temp. np. ze względu na chorobę. Dziękuje za wszelkie porady.
Oskarkor
Użytkownik
 
Posty: 62
Dołączył(a): 21 gru 2014, o 21:56
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Grzałka renomowanej firmy czy zwykła z termostatem?

Postprzez victus » 8 sty 2015, o 11:24

Osobiście mam Jagera 300W w 800L ale dlatego, że dostałem w prezencie. Gdyby nie to, to pewnie wrzuciłbym ComfortZone 150W, który leży awaryjnie, a gdyby nie on to bym kupił najtańszą grzałkę o mocy 1/4 W/L, bo grzać i tak i tak będzie musiała, mocniejsza więcej prądu żre ale krócej, słabsza mniej bierze ale dłużej grzeje, ale jak termostat padnie (jedynie stare Jagery były solidne) to taka słabsza nie zagotuje Ci wody do 31*C tylko jak np te 27*C.
Avatar użytkownika
victus
Grupa DFA
 
Posty: 1216
Dołączył(a): 16 gru 2009, o 17:52
Lokalizacja: Wrocław / Żórawina

Re: Grzałka renomowanej firmy czy zwykła z termostatem?

Postprzez korzon » 8 sty 2015, o 15:43

U mnie 150w ustawione na 26 stopni niewiadomej firmy z termostatem super daje radę w 450l. Ale w 30l firmy: Tyburski (niemiecka jakaś) 100w ledwie dociąga do 24 stopni, chyba coś nie tak z termostatem. Myślę że lepiej parę złotych dołożyc i spac spokojnie. Dodam że kiedyś w kostce 30l miałem jakąś taniochę z termostatem i któregoś dnia woda 45 stopni a microrasbory briggitae rozpuściły się.
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Zostaw komentarz


Powrót do Ogólnie o sprzęcie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość