.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Ja wyłapać Helenki?

[ Komentarze Facebooka]

Galeria naszych zbiorników

Moderator: Grupa DFA

Ja wyłapać Helenki?

Postprzez Gandalfwhite » 9 sie 2015, o 11:28

Witam.

Robię restart mojego 112l i chciałbym wyłapać Helenki przez noc bez grzebania w podłożu.

Macie jakieś pewne i sprawdzone metody?


Pozd Gan
Gandalfwhite
Użytkownik
 
Posty: 159
Dołączył(a): 16 lut 2014, o 19:24
Lokalizacja: Wrocław os Jana III Sobieskiego

Re: Ja wyłapać Helenki?

Postprzez slavio » 9 sie 2015, o 14:48

musisz je przegłodzić... potem wpuszczasz jednego świderka do słoika, słoik wkładasz do akwarium i wszystkie helenki rzucają się na niego.... i nie musisz grzebać w akwa.

Ja swoje wyłapałem ręką w pół godzinki przy płukaniu podłoża


:roftl:

Slavio
slavio
Donator
 
Posty: 697
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 20:19
Lokalizacja: Wroclaw

Re: Ja wyłapać Helenki?

Postprzez miroon » 9 sie 2015, o 14:57

Slavio, a co jeśli świderek zawinie kitę? :D
Wszystkie i bardzo szybko wyłapiesz przesiewając podłoże przez odpowiednie sito i tak je wyciągasz.
Sito na wiadro, lejesz szlauchem podłoże przelatuje a helki zostają.
Nie wiadomo jakie masz to podłoże, przy drobnym żwirze i piachu to najlepsza metoda jaką znam.
Avatar użytkownika
miroon
Donator
 
Posty: 973
Dołączył(a): 31 gru 2013, o 01:02
Lokalizacja: Bolesławiec, Venlo

Re: Ja wyłapać Helenki?

Postprzez Gandalfwhite » 9 sie 2015, o 15:04

Dla sprostowania :)

Helenki są wielkości od 3-4mm do 1-1.5cm

za podłoże mam żwir rzeczny 3-4mm + piach

płukanie przez sito więc odpada,

może jakaś pułapka z martwą rybką ??? ;) filecik lub na trupka....


Gan
Gandalfwhite
Użytkownik
 
Posty: 159
Dołączył(a): 16 lut 2014, o 19:24
Lokalizacja: Wrocław os Jana III Sobieskiego

Re: Ja wyłapać Helenki?

Postprzez marcin2983 » 9 sie 2015, o 16:08

Niestety bez grzebania w podłożu nigdy nie wylapiesz wszystkich. Zawsze jakieś siedzą zagrzebane. Oddawalem kiedyś helenki bo już nie były mi potrzebne, kombinowalem z tabletka dla glonojada, z przysmakami dla krewetek w pułapce, i gdy już byłem pewny że żadnej nie ma to płukajac podłoże wyjalem ich jeszcze czterdzieści... Tylko płukajac podłoże miska za miską, sukcesywnie i powoli możesz wszystkie wyzbierac.
Jeżeli Ci na upartego zależy żeby ich nie było wcale ale to wcale, a masz zwykły żwir to poprostu wywal cały i wymień na nowy. Koszt ze 30 - 40 zł przy dużym akwarium. A takie płukanie to wieczór z życiorysu :x Uwierz wiem coś o tym...
Avatar użytkownika
marcin2983
Donator
 
Posty: 944
Dołączył(a): 16 wrz 2012, o 18:15
Lokalizacja: Wrocław (Gaj)

Zostaw komentarz


Powrót do Akwaria słodkowodne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości