przez Adam142 » 23 sty 2015, o 21:40
Witam ponownie. Problem z zielenicami ciąg dalszy, a do tego pojawił się na liściach roślin brązowy/brunatny nalot(chyba okrzemki). Zastosowałem się do rad z forum i ograniczyłem oświetlenie do 60w i czas oświetlania do 6 godzin dziennie, przestałem też używać soli mikro.Dozowałem tylko Makro i Easy Carbo .Niestety nie pomogło,wróciłem do dozowania mikro ponieważ rośliny troch straciły na kondycji. Podmieniam około 50 do 60l wody na tydzień (leje prosto z kranu )
zrobiłem testy wody:
Woda Z kranu
GH-15 d
KH-11 d
Po4-00,3 ppm
No3-25ppm
Woda z baniaczka w dzień podmiany (5dni od poprzedniej podmiany)
GH-14 d
KH-7 d (KH i GH testy JBL)
No3- 10 ppm ( Pomiar należy odczytać po 3 minutach(było 10) ale po około 10 min woda w menzurce wskazywała na odczyt 25pmm)
Po4-0,50 pmm ( No3 i Po4 testy Salifert)
Co2 -pomiędzy 20mg/l a 50mg/l ( Co2 uruchamia się 30 min przed oświetleniem i wyłącza 30min przed zgaszeniem światła)
ph- 6,2 / 6,7
temp wody 27-28 stopni "C
Świetlówki 1x gro-lux(45w) i 2x aqua star (45w i 30w) do dyspozycji jeszcze jedna gro lux 30w, odłączona.
Teraz świecę 8h od 8 do 16.
Cz jest możliwe ze światło z lampy wiszącej w pokoju źle wpływa, i powoduję nadmierny wzrost zielenic? (żarówka energooszczędna Philipsa)
Do akwarium wpada też trochę światła dziennego między godziną 13- a 16 od lewej strony baniaczka. czy to też może szkodzić??
Jak się pozbyć tych glonów?? Z góry dziękuję za rady;)