.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Jaki dodatkowy filter

[ Komentarze Facebooka]

Ogólne dyskusje nt. sprzętu, jego specyfikacji i zastosowania

Moderator: Grupa DFA

Jaki dodatkowy filter

Postprzez gogiel » 22 mar 2011, o 23:13

Witam !
Mam takie pytanie: chciałbym dokupić dodatkowy filtr wewnętrzny ale nie wiem jaki, dodam że posiadam baniaczek 160l w którym pracuje kubełek unimax 250. Jaki byście zaproponowali.
Oto moja obsada w baniaczku :
5X brzanka rożowa
4X kirys
5X bocja lamparcia
2X piskor
2x sumik rekini
3x plecostomus
1x Giętkoząb czarnobrzuchy
2x labeo
gogiel
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): 1 sty 2011, o 21:31

Re: Jaki dodatkowy filter

Postprzez dziki » 23 mar 2011, o 10:44

hallo
Z racji na to że lubię odpowiadać na zadawane pytania bez wnikania czy pytający się wie o co się pyta i czy jest mu to potrzebne czy też nie. Polecam turbinę aquaszuta 550 do tego gąbka lub inne "koszyki" które można do sztukować.

Z czystej przekory jednak zapytam się po co Tobie ten dodatkowy filtr? Odczuwasz braki w filtracji biologicznej/mechanicznej, napowietrzaniu, masz za dużo wolnego miejsca w baniaku? Jeśli podasz wyniki testów wody to się dowiemy czy obecny filtr się obrabia.
Bo może nie wiesz że nie potrzebujesz dodatkowego filtra, lub wydaje się Tobie że wiesz :)
Pozdrawiam
sebastian "dziki"
dziki
Użytkownik
 
Posty: 28
Dołączył(a): 22 sie 2010, o 20:31

Re: Jaki dodatkowy filter

Postprzez Ptaku » 23 mar 2011, o 18:53

Przy takiej zupie mogą być problemy z filtracją. Zredukuj obsadę do odpowiedniej ilości i dodatkowa filtracja nie będzie aż tak konieczna.
Obrazek

DFA na Facebooku: http://tnij.org/dfafb
Avatar użytkownika
Ptaku
Przyjaciel
 
Posty: 341
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 17:40
Lokalizacja: Wrocław/Środa Śląska

Re: Jaki dodatkowy filter

Postprzez gogiel » 23 mar 2011, o 22:02

Zauważyłem że ten kubełek nie bardzo sobie radzi z filtracją mechaniczną, strasznie dużo syfu znajduje się na podłożu. A po załączeniu się pompy napowietrzającej cały ten brud zaczyna się unosić.
gogiel
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): 1 sty 2011, o 21:31

Re: Jaki dodatkowy filter

Postprzez zulix » 24 mar 2011, o 09:31

Ja mam w 2 akwariach po 2 filtry. Jeden filtr pełni rolę biologa i tam nie ma zbyt ciasnego wypełnienia, które dławiłoby przepływ po zabiciu pyłem - działają po rok i dłużej bez czyszczenia. Stąd nie usuwa on tego co pływa w wodzie. Do tego celu stosuję kaskadę upakowaną watą perlonową, który działa jako mechanik. Wewnętrznego nie stosuję bo zajmuje on jednak miejsce w akwarium a podczas wyciągania chlapię naokoło wodą.
Osobiście uważam, że drugi filtr jest często celowy.

Inne rozwiązanie to okręcenie wlotu do kubełka arkuszem waty perlonowej (i spięcie gumką - recepturką). Może nie wygląda to profesonalnie, ale zajmuje mniej miejsca w akwarium i łatwiej zamaskować. No a tę watę co jakiś czas wymieniamy na nową.
Podkarpackie Forum Akwarystyczne: http://podforak.rzeszow.pl
Avatar użytkownika
zulix
Przyjaciel
 
Posty: 28
Dołączył(a): 21 gru 2009, o 13:45
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Jaki dodatkowy filter

Postprzez dziki » 24 mar 2011, o 13:09

hallo
Ja chcąc nie chcąc przy Atyach musiałem zastosować 2 filtry, te wstrętne potwory rzucają podłożem gdzie popadnie, pylica totalna, dlatego mechanik osobny był wskazany.
Pozdrawiam
sebastian "dziki"
dziki
Użytkownik
 
Posty: 28
Dołączył(a): 22 sie 2010, o 20:31

Re: Jaki dodatkowy filter

Postprzez OxyOne » 24 mar 2011, o 15:10

Ptaku napisał(a):Przy takiej zupie mogą być problemy z filtracją. Zredukuj obsadę do odpowiedniej ilości i dodatkowa filtracja nie będzie aż tak konieczna.



zupa to w 60L

35 neonek
8 molinezji zwykle
2 molinezje białe
10 gupików +ok 10 młodych
3 kirysy
6 danio
2 mieczyki
+ ok 20-30 krewetek kundelków
5 glonojadów
2 mułojady
2 galaxy
pierdylion ślimaków: świderki, ampularia

Rybki maja się dobrze nie chcą zdychać wręcz przeciwnie mnożą się. Przy tym akwarium nic nie robię tylko jedzenie podam jak mi się przypomni.
Filtr Minikani 120

Kolejne akwarium tez nic nie robię tam są redki - masakra tam jest namnożyło się ich że nie jestem wstanie zliczyć a małych iskierek to jest ja brudu. Jak ja je wyłapie to nie mam pojęcia...

Zauważyłem że jak tylko karmie i mam to towarzystwo z poważaniem (oczywiście podmiany są) to nie ma z tym problemu. Najgorsze jak się przy tym skacze... to są coraz gorsze efekty.
Avatar użytkownika
OxyOne
Grupa DFA
 
Posty: 516
Dołączył(a): 17 lut 2011, o 22:18
Lokalizacja: Wrocław

Zostaw komentarz


Powrót do Ogólnie o sprzęcie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości