przez victus » 21 gru 2009, o 20:21
Wg mnie może sama idea w sobie słuszna i intencje dobre ale nie trafione, tym bardziej w okresie świątecznym, gdzie Karp to narodowe i tradycyjne danie Bożonarodzeniowe. Trochę akcje tego typu kojarzą mi się z partią Zielonych i walką o słynną Rospudę i organizacją Green Peace. Nie przychylny jestem tego typu akcjom zważywszy na to ile innych zwierząt jest zabijanych i źle traktowanych. Wegetarianie pewnie będą się udzielać, chociaż wegetarianie i weganie również jedzą ryby...
Chociaż takie organizacje mają w tym interes by takie akcje przeprowadzać, mają później z tego wielke pieniądze, jakiś tydzień temu czy 2 w "Wiadomościach" pokazywali zestawienie ile pieniędzy dostają ekologowie zwolennicy teorii ocieplania klimatu z naszego powodu (emisja co2) a iel przeciwnicy. Ekolodzy dostają kilka miliardów dolarów gdzie przeciwnicy 2 miliony...
Jestem tego samego zdania również co mój wykładowca od Geografii turystycznej, który uważa, wg mnie słusznie, że te ilości co2 co człowiek produkuje to są śmiesznie niskie ilości. Udowodnione jest, że wybuch wulkany sprzed 200 lat gdzieś w Brazylii wydalił z siebie tyle co2 co człowiek od początku swojego istnienia aż do roku ~ 2200 przy czym tak duże erupcje są co jakieś 200-500 lat (te duże, nie mówiąc o mniejszych). Ostatni szczyt w Kopenhadze, który skończył się klapą może uświadomi conieco jeszcze nie uświadomionym jaka jest prawda i to że na przestrzeni wielu tysięcy lat miało miejsce wielokrotne ocieplenie i ochłodzenie, jest to naturalne i człowiek nie ma wpływu, jednak każdy chce na tym zarobić (zieloni, green peace itd)
pozdrawiam
Paweł