Czasem trzeba też skorygować parametry wody w akwarium, zmienić zasolenie, obliczyć zawartość CO2.
Przedstawiam wam moją wersję kalkulatora. Jest to głównie wersja dla eksperymentatorów, ale przy uzyskaniu niewielkiej wprawy może być stosowana "rutynowo".
W obecnej wersji kalkulator składa się z kilku modułów:
- główny kalkulator, pozwalający na obliczanie ilości substancji niezbędnej do stworzenia nawozu, pozwalający wyznaczyć zmiany niektórych parametrów wody po dodaniu nawozów (kH, gH) a także na ich skorygowanie za pomocą chemii,
- kalkulator do nawożenia na bazie nawozów ogrodniczych. Można policzyć jak się one nadają do akwarium i ustalić ich dawkowanie,
- kalkulator do zrobienia nawozu PMDD. Prosty kalkulatorek mówiący ile trzeba rozpuścić jakiej substancji, aby otrzymać pewną objętość nawozu. Dodatkowo liczy stężenia składników w akwarium po nawożeniu pmdd.
- kalkulator do obliczania zawartości CO2 gdy znane jest kH i pH. Oprócz wzoru do obliczeń znajduje się tabelka cytowana w większości forów, książek akwarystycznych, prasie itp.
- kalkulator do zasolenia wody. Kalk miał mi służyć do testów nad rozmnażaniem krewetek wymagających słonej wody. Nie jest to kto wie co i nie wiem, czy się do czegokolwiek nadaje, ale skoro napisałem to może się komuś przyda. Dodatkowo jest tabela zależności zasolenia wody morskiej od temperatury i gęstości.
- moduł planowany to obliczenia związane z dolewaniem do akwa wody mineralnej. Czasem jest to wygodniejszy sposób na mineralizację RO, bądź zwiększenie kH wody niż bawienie się w specjalne preparaty do komponowania wody. Niejako przy okazji będzie możliwość policzenia podczas mieszania kranówki z RO.
Kalkulator jest w ciągłym rozwoju od roku (chociaż nie siedzę nad nim non stop) a więc może zawierać błędy. Oczywiście wszystkie wykryte chętnie (choć zwykle nie "od ręki") poprawię.
Stara wersja (format MS Excel 95-02) jest tutaj: kliknij tutaj
EDIT: Nowa wersja jest testowana i niedługo będzie dostępna dla wszystkich.
-- 12 października 2010, o 20:16 --
W ramach liftingu dość sporo pozmieniałem w moim kalkulatorze i dołożyłem sporo opcji usuwając te kilka drobnych błędów (np. dotyczących korekty KH). Według mnie obecny kalkulator jest prostszy w obsłudze i poza tym daje więcej możliwości w prowadzeniu własnych eksperymentów z nawożeniem (te robię często więc poprzednia wersja była dla mnie niewystarczająca).
http://podforak.rzeszow.pl/upload/nawoz ... a_wody.xls
Główne zmiany były w modułach:
MAKRO - moduł podstawowy do obliczeń nawożenia składnikami makro.

W pionie mamy aniony, np. siarczany, azotany, fosforany a w poziomie metale: potas, magnez, ...
Na skrzyżowaniu przykładowo takiego "siarczanu" i magnezu leży siarczan magnezu, MgSO4 i tam należy wpisać liczbę gramów proszku. Pod tą liczbą wpisuje się też liczbę cząsteczek wody. Dla MgSO4 zwykle jest to 7 bo zwykle mamy do czynienia z MgSO4 x 7H2O lub 0 jak mamy preparat bezwodny.
Tradycyjnie wpisujemy wielkość akwarium, objętość nawozu i jego dawkę.
W podsumowaniu mamy to co zwykle, czyli zawartość składników nawozowych jako dawka jednorazowa i po pomnożeniu przez 7 (tygodniowa).
MIKRO - moduł do sporządzana nawozów mikro

Wpisuje się podobnie...
Dorobiony moduł STĘŻENIA.
Służy do liczenia kumulacji nawozów dozowanych do akwarium i przeciwnie do usuwania tych nawozów lub KH poprzez podmiany wody.
(już wiele razy musiałem liczyć więc w końcu mi się znudziło pisanie tych prostych wzorów)

Pozostałe moduły - w zasadzie bez większych zmian.
Jakby było niejasne jak wpisywać to wytłumaczę.
P.S. Poprzednia wersja kalkulatora nie będzie konserwowana.