przez Kajko » 24 mar 2014, o 11:28
Znalazłem taki tekst na ten temat:Witam,
w jednym z akwariów u znajomego akwarysty widziałem na dnie wysuszony liść bananowca. Na moje zdziwienie, kolega mój, wyraził przekonanie, że liście bananowca pełnią te same funkcje (garbniki itd.), co szyszki olchy i liście migdałecznika, a nawet lepiej. Przyznam, że mam mieszane uczucia, choć wizualnie nie wyglądało to źle. Proszę o opinię.
Jacek Wojtasik
Witam,
liście bananowca to ciekawy temat. Biorąc pod uwagę, że jest to materiał biotopowy, to jest on jak najbardziej pożądany pod warunkiem, że nie jest toksyczny. A ponieważ, jak powszechnie wiadomo, liście bananowca używane są w orientalnych tematach kulinarnych, mniemam, iż nie są one szczególnie toksyczne.
W akwarium, w szczególności takim, które obrazuje biotop z miejsca, gdzie występują bananowce, taki materiał może się idealnie sprawdzić. Nie jest wykluczone, że garbniki z liści bananowca są bardzo korzystne dla akwarium biotopowego. Nigdy ich nie stosowałam, więc nie mogę stuprocentowo stwierdzić, czy jest to dobre, czy nie. Niemniej jednak, jeśli zachowamy umiar w liczbie liści na baniak, nie powinno dziać się nic złego.
Pozdrawiam Anna Malinowska, Andooszka
Liść bananowca w akwarium. Ale czy ktoś z was już to stosował? I jak reagowali mieszkańcy?