.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


[120]Maniek zakłada jakby akwarium?

[ Komentarze Facebooka]

Akwaria w przedziale od 69 do 250 litrów

Moderatorzy: Grupa DFA, Grupa DFA

[120]Maniek zakłada jakby akwarium?

Postprzez Maniekmen » 29 paź 2010, o 20:40

Maniek z pod samiuśkiej Śnieżki. oto co ja tam mam:
zbiornik 100x30x40
oświetlenie OSRAM L 30W/640 Cool White
filtr zew,EHEIM ecco typ 2231 300l/godz.+ deszczownia,( włÓknina, gąbka i wkład mineralny ZEOS)
grzałka 75w
temp.wody 25stopni
roślinki 4 ale znam tylko cabombe,3 z nich już rosną a jedna jakby stoi
1 korzeń chyba z olchy a 3 następne się moczą i coś z nich jeszcze wrzucę wkrótce
rybki nie przemyślane oczywiście:4 neonki inesa, 4 podobne ale jasne z takim złotym paskiem wzdłuż, 2 młode skalary, para(podobno)pielęgnic księżniczki, 1 kirys chyba pstry i 1 albinosek ładny, 1 danio czerwony, 2 świeciki chyba kongo, i 3 nie pamiętam nazwy ale wariatki żywe jak żadne, nieco podobne z budowy do świecików tylko płetwy jak u leszcza tylko czerwone i czarna plamka przed ogonem (miały być grzeczne a zeżarły mi 3 danio 1 neonka i 1 kuzyna neonka. ;(
Oczywiście ryby już po 3 dniach trafiły do zbiornika jak jeszcze woda był mętna, no i nie miały się najlepiej, dziś jest 14dzień i już mają się lepiej :) proszę o podpowiedzi, nagany itp ;)

-- 29 października 2010, o 22:13 --

Zapomniałem że mam tez 1 black moly :), no i dorzucę jakieś foty ;)
Maniekmen
Nowicjusz
 
Posty: 13
Dołączył(a): 24 paź 2010, o 18:48

Re: Maniek zakłada jakby akwarium?

Postprzez Andrzej » 29 paź 2010, o 21:37

Ale mix rybny zrobiłeś. ;)
Temu sprzedawcy, który Ci to sprzedał należy się kopniak i to taki zdrowy !
Pisałeś zapytanie na SB (ShoutBox) jaka była by uniwersalna świetlówka. Otóż taka najbardziej uniwersalna pod kątem roślin i wybarwienia rybek to świetlówka z symbolem "865" oraz "965"
Proponuje też dosadzić więcej roślin.
Mam nadzieję, że wspólnie pomożemy w prawidłowym rozwoju tego zbiorniczka. :)
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Maniek zakłada jakby akwarium?

Postprzez Maniekmen » 29 paź 2010, o 21:53

czekam na korzenie bo myślę je później obsadzić mchami może i jakaś krewetka mi się marzy no i na razie finanse nie pozwalają żeby coś dosadzić bo wiem że na pewno trzeba, a z krewetkami to dobry pomysł, mogę dodać kilka później?
Maniekmen
Nowicjusz
 
Posty: 13
Dołączył(a): 24 paź 2010, o 18:48

Re: Maniek zakłada jakby akwarium?

Postprzez Andrzej » 29 paź 2010, o 22:33

Nie radził bym wrzucać krewetek, przy obecnej obsadzie.
Jeśli chodzi o podmiany, to zadałeś bardzo oczywiste pytanie, stąd o tym nie wspomniałem. Tak oczywiście po 2 tygodniach możesz zacząć już podmianę powiedzmy 10% objętości akwarium. Pamiętaj, aby NIE czyścić filtra. Przydało by się zbadać tą Twoją kranówkę chociaż by na odczyn (PH) i twardości (GH- ogólna) (KH-węglanowa) wody. Może masz w okolicy znajomego akwarystę z testami do wody ? Było by to bardzo pomocne w prowadzeniu akwarium, oraz doborze obsady rybnej (fauny).
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Maniek zakłada jakby akwarium?

Postprzez Maniekmen » 29 paź 2010, o 22:50

właśnie nie mam nikogo blisko, ale może jutro kupię jakieś podstawowe testy, jakie radzisz na początek? a jesli chodzi o te moje 3 wojowniczki to co to za gatunek i czy jest naprawdę żarłoczny czy tylko moje im smakowały, jak żona zobaczyła że jedna trzyma jej danio czerwone w pysku to chciała tam wleźć i ją utopić :D, które bym musiał oddać żebym krewetki jakieś może chociaż większe mógł trzymać ?
Maniekmen
Nowicjusz
 
Posty: 13
Dołączył(a): 24 paź 2010, o 18:48

Re: Maniek zakłada jakby akwarium?

Postprzez dziki » 29 paź 2010, o 23:21

Jak dla mnie za jakiś czas możesz śmiało wrzucić krewetki filtrujące Atye Gabonensis sztuk kilka lub nieco mniejszą ale równie urokliwą Atyopsis moluccensis tak zwaną z angielskiego Bamboo Shrimps. rosną dość duże, w szczególności Atye, osiągają do 15 cm długości i są urocze, nad to w niewoli mają dożywać do 15 lat.



Waaaakekekeeke uwielbiam te moje potwory, mam ich 12 szt, najmniejsza ma około 5 cm, największa coś kolo 13 cm.

a tu jest fotka najmniejszej



co do dekielka i światła to zawsze można coś przerobić własnym sumptem.


Pozdrawiam
sebastian "dziki"
dziki
Użytkownik
 
Posty: 28
Dołączył(a): 22 sie 2010, o 20:31

Re: Maniek zakłada jakby akwarium?

Postprzez Piotrek.P. » 30 paź 2010, o 07:21

Witam
Jak na początki to tak całkowicie źle nie jest ... dobrze że zaczynasz z "większym" akwarium . Obsada jest do wymiany jak już wcześniej było wspomniane i trzeba dokupić roślin . Mamy podobną powierzchnię dna i jeżeli byś chciał mogę Ci sprzedać wszystkie rośliny które mam (mało wymagające) . Zazielenisz cały zbiornik i dołożę Ci nawozy Planta activ . Cena nie będzie wygórowana ;)
Avatar użytkownika
Piotrek.P.
Użytkownik
 
Posty: 183
Dołączył(a): 26 paź 2010, o 22:51

Re: Maniek zakłada jakby akwarium?

Postprzez apri cort » 30 paź 2010, o 08:23

oczywiście:4 neonki inesa, 4 podobne ale jasne z takim złotym paskiem wzdłuż, 2 młode skalary, para(podobno)pielęgnic księżniczki, 1 kirys chyba pstry i 1 albinosek ładny, 1 danio czerwony, 2 świeciki chyba kongo, i 3 nie pamiętam nazwy ale wariatki żywe jak żadne, nieco podobne z budowy do świecików tylko płetwy jak u leszcza tylko czerwone i czarna plamka przed ogonem (miały być grzeczne a zeżarły mi 3 danio 1 neonka i 1 kuzyna neonka.
A jak dla mnie na poczatek jest BARDZO KIEPSKO!
Obsadę musisz poprawić w następujący sposób:
neony i zdaje się bystrzyki: zostaw jeden gatunek, powiększ ławicę do 12szt.
skalary do oddania
Księżniczki jeszcze szybciej do oddania!!
danio, świeciki, "te żywe" też do oddania
molinezja tak samo
kirysy dokup ze 4szt pstrych
wszystkie ryby które wypisałam do oddania są albo stadne (neon, bystrzyk, danio, świeciki) albo za duże (świeciki, skalary) albo potrzebują zupełnie innej wody (Księżniczki, molinezja) więc nie da sięich trzymać w jednym, przymałym zbiorniku.
Zrób z tym porządek jak najszybciej, do wody dodaj bakterie (bactozym na przykład rozpuszczony w wodzie do podmiany), czytaj o podstawach i dołóż jak najszybciej roślin!!

I jak zaraz odpiszesz, że nie chcesz oddawać ryb bo Ci się podobają i się przywiązałeś, to się poważnie wkurzę! ;)
apri cort
Stały bywalec
 
Posty: 257
Dołączył(a): 22 wrz 2010, o 09:10
Lokalizacja: Wrocław

Re: Maniek zakłada jakby akwarium?

Postprzez Maniekmen » 30 paź 2010, o 13:30

Piotrek.P., jaka by była cena tych roślin?

-- 30 października 2010, o 14:48 --

Żonka jak usłyszała że tyle ryb do oddania to chce mnie też oddać do schroniska :D , zmierzyłem ph i jest miedzy 5.5-6 przed podmianą, a jeśli chodzi o pielęgnice to nie da się żadnych trzymać? już wiem co to za 3szt.tych żarłoków to zwinniki chyba,dorzuciłem 2 kiryski i 5 neonków na razie a z resztą poczekam aż oddam te które wybitnie tu nie pasują, acha mam jeszcze jedną roślinkę hygrophila corymbosa ;)
Maniekmen
Nowicjusz
 
Posty: 13
Dołączył(a): 24 paź 2010, o 18:48

Re: Maniek zakłada jakby akwarium?

Postprzez Piotrek.P. » 30 paź 2010, o 14:07

30zł + przesyłka ... gratis dodaje nowe nawozy Planta activ ... (nowe kosztują 40zł) ... jeżeli jesteś chętny to zapraszam na PW ;)
Avatar użytkownika
Piotrek.P.
Użytkownik
 
Posty: 183
Dołączył(a): 26 paź 2010, o 22:51

Re: Maniek zakłada jakby akwarium?

Postprzez dziki » 30 paź 2010, o 14:29

hallo
zmierzyłem ph i jest miedzy 5.5-6 przed podmianą

Strasznie niskie to ph masz, aż powiedział bym że wręcz niemożliwe. Strasznie miękką wodę mieć musisz. Nie wiem czy Twoje rybki mogą żyć w takim "kwasku".
Pozdrawiam
sebastian "dziki"
dziki
Użytkownik
 
Posty: 28
Dołączył(a): 22 sie 2010, o 20:31

Re: Maniek zakłada jakby akwarium?

Postprzez Maniekmen » 30 paź 2010, o 20:35

dziki napisał(a):hallo
zmierzyłem ph i jest miedzy 5.5-6 przed podmianą

Strasznie niskie to ph masz, aż powiedział bym że wręcz niemożliwe. Strasznie miękką wodę mieć musisz. Nie wiem czy Twoje rybki mogą żyć w takim "kwasku".
Zmierzyłem to ph takim jakimś najtańszym testem firmy SUM i nie wiem na ile jest dokładny :( jutro zrobię podmianę może się co poprawi a twardości nie mogę na razie sprawdzić bo w dwóch sklepach w jeleniej górze nie dostałem testu a w ogóle to w tych akwariach pływają trupki a ceny to już :o , sprzedają ludziom rybki w jednym worku które chwile po wpuszczeniu zaraz się zżerają albo ganiają, podgryzają, skubią, a oni tylko kasiora :x nic biedaka nie uprzedzą jak nie zapyta, najlepiej to każdemu powinni dawać do piranie gratis do woreczka :x
Maniekmen
Nowicjusz
 
Posty: 13
Dołączył(a): 24 paź 2010, o 18:48

Re: Maniek zakłada jakby akwarium?

Postprzez apri cort » 30 paź 2010, o 20:54

Dlatego daj ogłoszenie że wymienisz swoje ryby albo przyjmiesz takie, które pasują. Może się znajdzie jakiś doświadczony akwarysta który pomoże.
A ph zawsze lepsze niższe niż za wysokie. Większość ryb woli niższe, niż wyższe. No i trzeba zainwestować w dobre testy, NO3, ph, GH/KH Zooleka, dobre i nie za drogie.
apri cort
Stały bywalec
 
Posty: 257
Dołączył(a): 22 wrz 2010, o 09:10
Lokalizacja: Wrocław

Re: Maniek zakłada jakby akwarium?

Postprzez Maniekmen » 30 paź 2010, o 21:09

Najpierw muszę przekonać żonkę że roszada jest nie zbędna :) a poza tym to do końca nie wiem na jaką wersje obsady się zdecydować :(
Maniekmen
Nowicjusz
 
Posty: 13
Dołączył(a): 24 paź 2010, o 18:48

Re: Maniek zakłada jakby akwarium?

Postprzez Andrzej » 30 paź 2010, o 21:43

Jeśli faktycznie masz tak miękką wodę, to neonki i kiryski by pasowały. Ja tam w obsadach nikomu nie doradzam, bo się nie znam. :?
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Maniek zakłada jakby akwarium?

Postprzez apri cort » 31 paź 2010, o 10:22

Ale ja się znam ;) Napisz, na których rybach najbardziej ci zależy i zaraz coś fajnie poskładamy ;)
apri cort
Stały bywalec
 
Posty: 257
Dołączył(a): 22 wrz 2010, o 09:10
Lokalizacja: Wrocław

Re: Maniek zakłada jakby akwarium?

Postprzez victus » 31 paź 2010, o 12:23

Maniekmen napisał(a):Najpierw muszę przekonać żonkę że roszada jest nie zbędna :) a poza tym to do końca nie wiem na jaką wersje obsady się zdecydować :(

To raz dwa żonkę sadzaj przed monitor, odpal ten topic i niech czyta :)
Avatar użytkownika
victus
Grupa DFA
 
Posty: 1216
Dołączył(a): 16 gru 2009, o 17:52
Lokalizacja: Wrocław / Żórawina

Re: Maniek zakłada jakby akwarium?

Postprzez Maniekmen » 31 paź 2010, o 21:38

apri cort,
Ale ja się znam ;) Napisz, na których rybach najbardziej ci zależy i zaraz coś fajnie poskładamy ;)

Myślę że chyba skalary bym chciał zostawić, może z parkę pielęgnic jakichś małych chociaż jak się da, no i krewetki też też by mnie ucieszyły :) kiryski też chyba muszą być a resztę dopasuję według sugestii, jeśli to co podałem jest oczywiście do przyjęcia :)

-- 31 października 2010, o 22:42 --

No i oczywiście dziękuję wszystkim za porady, sugestje, i pomoc ;) myślę że z waszą pomocą coś z tego będzie :)

-- 1 listopada 2010, o 14:04 --

Właśnie zrobiłem pierwszą podmiankę około 10% wody i dodałem do niej zgodnie z radą bakterie SERA bio nitrivec 10ml/25l. jak zniknie zmętnienie to zmierzę ph, mam nadzieje że coś podskoczy z 5,5-6 z przed podmiany, jakby jakieś sugestie to bym był wdzięczny :)

-- 1 listopada 2010, o 19:17 --

Po około 4godzinach po podmianie i dodaniu bakterii ph koło 6,5 :) , woda jeszcze nieco mętna, cabomba rośnie ale jednocześnie od dołu barwa blednie i kiepsko to wygląda, dwie pozostałe rośliny jakoś rosną ale nie wiem jak się nazywają , poszperam za nazwami to napiszę a kolejną wywaliłem bo nie drgnęła choć korzenie puściła ale zaczęła się robić przeźroczysta :(

-- 8 listopada 2010, o 22:54 --

Witam ponownie, zmieniłem trochę w akwarium wstawiłem korzeń ale dalej niestety mało roślin, może coś się trafi niedługo :) ph-6,5 na razie obsada taka jak była ale to myślę też się niedługo zmieni, pozdrawiam wszystkich ;)
Maniekmen
Nowicjusz
 
Posty: 13
Dołączył(a): 24 paź 2010, o 18:48

Zostaw komentarz


Powrót do Akwaria 69 - 250L

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość