.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Mleko!

[ Komentarze Facebooka]

Wszystko na temat parametrów wody itd.

Moderator: Grupa DFA

Mleko!

Postprzez makap » 5 kwi 2017, o 19:24

Ludzie doradzcie coś bo juz trace siły. Mleko, mleko, mleko. Akwarium po restercie ok 2 miesiące. Jest kilka dni ze woda krysztal I nagle znowu mleko I tak na zmiane.
Cholera co mam zrobic, albo czego nie robic?!?
makap
Użytkownik
 
Posty: 52
Dołączył(a): 20 lut 2015, o 10:53
Lokalizacja: Wałbrzych

Re: Mleko!

Postprzez dziegan » 5 kwi 2017, o 20:11

Robisz podmiany, podajesz carbo albo cos innego ? Jaka filtracja ?
Avatar użytkownika
dziegan
Donator
 
Posty: 439
Dołączył(a): 28 gru 2014, o 16:12

Re: Mleko!

Postprzez makap » 5 kwi 2017, o 20:39

Podaje carbo od trzech dni bo mam troche krasnorostow, ale wczesniej nie podawalem. Podmiany standardowo ok 30% tygodniowo. Malo karmie, obsada tez nie duza.

-- 5 kwi 2017, o 20:39 --

Mniej wiecej tak to wyglada za kazdym razem.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
makap
Użytkownik
 
Posty: 52
Dołączył(a): 20 lut 2015, o 10:53
Lokalizacja: Wałbrzych

Re: Mleko!

Postprzez dziegan » 5 kwi 2017, o 20:48

Jaka filtracja ? Moze za duża podmiana wody i zbyt duzo bakterii wywijasz ...
Avatar użytkownika
dziegan
Donator
 
Posty: 439
Dołączył(a): 28 gru 2014, o 16:12

Re: Mleko!

Postprzez makap » 5 kwi 2017, o 20:54

Jakas kaskada hbl 701. Dwie komory, w obydwu ceramika, gabka, wata (w tej kolejnosci)
makap
Użytkownik
 
Posty: 52
Dołączył(a): 20 lut 2015, o 10:53
Lokalizacja: Wałbrzych

Re: Mleko!

Postprzez dziegan » 6 kwi 2017, o 06:26

zmniejsz podmiane do 20 % i nie podawaj carbo
Avatar użytkownika
dziegan
Donator
 
Posty: 439
Dołączył(a): 28 gru 2014, o 16:12

Re: Mleko!

Postprzez OxyAqua » 6 kwi 2017, o 07:07

Słuchaj Dziegana dobrze gada :)
Dodaj jeszcze bakterie do wody stability, denitrol lub biodigest
Zobaczysz sam jak ręką odjął.
Pozdrawiam.
OxyAqua
Donator
 
Posty: 67
Dołączył(a): 19 lut 2016, o 15:09
Lokalizacja: Wrocław[Nowy Dwór]

Re: Mleko!

Postprzez makap » 6 kwi 2017, o 08:13

Ok. Spróbuje. Dzięki
makap
Użytkownik
 
Posty: 52
Dołączył(a): 20 lut 2015, o 10:53
Lokalizacja: Wałbrzych

Re: Mleko!

Postprzez Gandalfwhite » 6 kwi 2017, o 16:59

Jakie masz podłoże?
Gandalfwhite
Użytkownik
 
Posty: 159
Dołączył(a): 16 lut 2014, o 19:24
Lokalizacja: Wrocław os Jana III Sobieskiego

Re: Mleko!

Postprzez Osama » 6 kwi 2017, o 17:07

OxyAqua napisał(a):
Dodaj jeszcze bakterie do wody stability, denitrol lub biodigest
Po co? I w jaki sposób bakterie tlenowe żyją w zamkniętej butelce?

I dlaczego w jednym akwarium trzymane są ryby o skrajnie innych wymaganiach?
Avatar użytkownika
Osama
Przyjaciel
 
Posty: 268
Dołączył(a): 19 gru 2009, o 11:53
Lokalizacja: Oława

Re: Mleko!

Postprzez dziegan » 6 kwi 2017, o 17:09

I w jaki sposób bakterie tlenowe żyją w zamkniętej butelce?

Hibernują
Avatar użytkownika
dziegan
Donator
 
Posty: 439
Dołączył(a): 28 gru 2014, o 16:12

Re: Mleko!

Postprzez Osama » 6 kwi 2017, o 17:16

Nie znam się na tym, ale poproszę o jakiś artykuł lub coś na podparcie tej tezy.
Avatar użytkownika
Osama
Przyjaciel
 
Posty: 268
Dołączył(a): 19 gru 2009, o 11:53
Lokalizacja: Oława

Re: Mleko!

Postprzez dziegan » 6 kwi 2017, o 17:59

Avatar użytkownika
dziegan
Donator
 
Posty: 439
Dołączył(a): 28 gru 2014, o 16:12

Re: Mleko!

Postprzez zwierzak » 6 kwi 2017, o 18:16

Ja uzywałem i niekeidy przy dużej podmiance doleje baktofita. Szybko mleko ustępuje.
zwierzak
Stały bywalec
 
Posty: 306
Dołączył(a): 3 sty 2017, o 19:42
Lokalizacja: Wrocław, złotniki

Re: Mleko!

Postprzez makap » 9 kwi 2017, o 08:42

Osama, bo to akwarium multi kulti. A tak bez jaj, to ten skalar to okaz spokoju.

-- 9 kwi 2017, o 08:42 --

Aha I jeszcze jedno- dalem bakterie, zaprzestałem podawac carbo I dzisiaj jest juz prawie dobrze. Myslw, ze jutro gora pojutrze bedzie krysztal... tylko jak dlugo
makap
Użytkownik
 
Posty: 52
Dołączył(a): 20 lut 2015, o 10:53
Lokalizacja: Wałbrzych

Re: Mleko!

Postprzez Osama » 9 kwi 2017, o 17:33

makap napisał(a):Osama, bo to akwarium multi kulti. A tak bez jaj, to ten skalar to okaz spokoju.


Molinezje łączysz ze skalarem. Nie da rady dopasować parametrów wody. Albo jedno, albo drugie.

Skalary miękka, kwaśna, molinezje twarda, zasadowa.
Ostatnio edytowano 15 kwi 2017, o 07:34 przez Osama, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Osama
Przyjaciel
 
Posty: 268
Dołączył(a): 19 gru 2009, o 11:53
Lokalizacja: Oława

Re: Mleko!

Postprzez makap » 13 kwi 2017, o 20:31

Znowu to samo. Woda ze trzy dni fajna I znowu robi sie biala. Rece opadaja
makap
Użytkownik
 
Posty: 52
Dołączył(a): 20 lut 2015, o 10:53
Lokalizacja: Wałbrzych

Re: Mleko!

Postprzez dziegan » 13 kwi 2017, o 20:40

a robiłeś coś w między czasie ?
Avatar użytkownika
dziegan
Donator
 
Posty: 439
Dołączył(a): 28 gru 2014, o 16:12

Re: Mleko!

Postprzez korzon » 13 kwi 2017, o 21:01

Co za kamienie masz w akwarium ?
Widzę ze wszystkie możliwości wyczerpane. Kiedyś kupiłem takie w zoologu niby lita skala a barwily wodę .
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2302
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Mleko!

Postprzez makap » 14 kwi 2017, o 06:05

Jedynie przycialem monte carlo. Kamienie raczej nie, bo mialem je przed restartem I bylo ok
makap
Użytkownik
 
Posty: 52
Dołączył(a): 20 lut 2015, o 10:53
Lokalizacja: Wałbrzych

Re: Mleko!

Postprzez Alart » 14 kwi 2017, o 10:09

1. Co dokładnie masz w podłożu i jak to ustawiłeś.
2. Testy czego się da: woda w akwarium przed podmianką, woda której używasz do podmianki.
3. Objętość zbiornika

Potem się zobaczy. Przejrzałem historię Twoich postów, jest to kolejny temat z problemami z wodą. Oznacza to że systematycznie coś jest źle: możliwe że robisz złe podłoże jakoś, albo z kranówką jest coś nie tak.

Chemii żadnej nie lejesz, poza carbo które podobno przestałeś?

Możliwe, że po prostu trzeba tego HBLa wymienić na np. FZN-2 lub HW-302. Jakby były same razbory to pewnie by uciągnął, ale na większych rybach to takie mieszadełko może nie wystarczać.
Avatar użytkownika
Alart
Stały bywalec
 
Posty: 293
Dołączył(a): 26 wrz 2013, o 17:49
Lokalizacja: Wrocław

Re: Mleko!

Postprzez cypeks » 14 kwi 2017, o 10:50

Miałem podobne problemy jak startowałem akwarium na bazalcie. Na piachu szło jakoś sprawniej. Poradziłem sobie z zakwitem pierwotniaków następującą metodą. Co 3 dni podmiana 20% ale wlewałem 10% świeżej odstanej 24h wody + 10% wody z drugiego dojrzałego akwarium. 3 takie podmianki i mleko ustąpiło. Nie lej żadnego Carbo w tym czasie, bo za każdym razem zaburzasz równowagę, w końcu Carbo to środek do dezynfekcji narzędzi chirurgicznych więc siłą rzeczy musi szkodzić bakteriom.

Wysłane z mojego M5 przy użyciu Tapatalka
cypeks
Użytkownik
 
Posty: 109
Dołączył(a): 18 gru 2016, o 00:38
Lokalizacja: Kowalów

Re: Mleko!

Postprzez makap » 14 kwi 2017, o 13:38

Podloze to gotowe advanced soil plants I nic wiecej. Akwarium 96l. Testow nie robilem, bo ich nie mam. Carbo od tygodnia nie podaje, bo krasne ustapily. Woda jaka jest to nie wiem, ale gdzies na forum ktos pisal ze w Walbrzychu jest b. dobra. Tak sie zastanawiem, czy jest mozliwe, ze przez nierownomierne podawanie co2? Chodzi mi o to, ze podaje z bimbrowni, a jak z nia jest to wiadomo- na poczatku ostro, a potem coraz slabiej. Moze wtedy cos sie rozjezdza?
makap
Użytkownik
 
Posty: 52
Dołączył(a): 20 lut 2015, o 10:53
Lokalizacja: Wałbrzych

Re: Mleko!

Postprzez cypeks » 14 kwi 2017, o 18:06

Mało prawdopodobne.

Wysłane z mojego M5 przy użyciu Tapatalka
cypeks
Użytkownik
 
Posty: 109
Dołączył(a): 18 gru 2016, o 00:38
Lokalizacja: Kowalów

Re: Mleko!

Postprzez korzon » 14 kwi 2017, o 18:09

Ja jestem z Wałbrzycha i podmieniam czasem nawet 40 % wody prosto z kranu. Podobno leci u nas z kranu najlepsza woda w kraju (tzn. do picia , parametrów nie znam ale j/w.) Nie szukałbym problemu w jakości wody. Może faktycznie coś z filtrem.
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2302
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Mleko!

Postprzez makap » 14 kwi 2017, o 18:35

Ktory z filtrow co podal kolega byscie obstawiali hw 302, czy fzn 2 (a moze 3) ?
makap
Użytkownik
 
Posty: 52
Dołączył(a): 20 lut 2015, o 10:53
Lokalizacja: Wałbrzych

Re: Mleko!

Postprzez Osama » 15 kwi 2017, o 07:37

Oba dobre.
FZN-3 klasa sama w sobie.

HW - dobra chińszczyzna. Kumpel, który stawia zbiorniki dla klientów indywidualnych bardzo sobie je chwali.
Avatar użytkownika
Osama
Przyjaciel
 
Posty: 268
Dołączył(a): 19 gru 2009, o 11:53
Lokalizacja: Oława

Re: Mleko!

Postprzez cypeks » 15 kwi 2017, o 09:46

Korzon - nie ma problemu jeżeli akwarium jest w pełni dojrzałe. W świeżych zbiornikach nawet drobny szczegół może zachwiać równowagę. Przy laniu wody prosto z kranu oprócz jakości wody ważne jest czym i jak mocno jest dezynfekowana i jakimi rurami płynie do domu.

Wysłane z mojego M5 przy użyciu Tapatalka
cypeks
Użytkownik
 
Posty: 109
Dołączył(a): 18 gru 2016, o 00:38
Lokalizacja: Kowalów

Re: Mleko!

Postprzez zwierzak » 15 kwi 2017, o 12:12

No i was zdziwię. Bo od samego początku przez około 4 miechy lałem wode bezpośrednio z kranu. Dopiero później zmieniłem na odstaną wodę. Nie miałem żadnego problemu z wodą. Na początku jeszcze dodawałem bakterie później już nie. I nie było problemu z mlekiem.
zwierzak
Stały bywalec
 
Posty: 306
Dołączył(a): 3 sty 2017, o 19:42
Lokalizacja: Wrocław, złotniki

Re: Mleko!

Postprzez Alart » 15 kwi 2017, o 13:32

Zostawmy ten kran bo bez testów nic się nie dowiemy.

Co do filtracji to na 96l chyba jednak HW-302, a jakby coś lepszego to Unimax 250. FZNy są dużo lepsze od HBL, mają mocny przepływ i dużą objętość, ale lepiej już nie kombinować i iść w kubeł.

Za to bym jeszcze przycisnął temat podłoża na wszelki wypadek. Bo ja tam na zdjęciu widzę piasek, kamienie i inne rzeczy, nie tylko advanced pro soil, więc konkretnie:
- co to za piasek i skąd
- co to za kamienie i skąd
- czy jakieś kulki g-t, pałeczki nawozowe, ziemia
- te korzenie to co to, skąd, jak preparowane
Szczerze to nie wiem czy sam Advanced Pro Soil nie jest problemem, bo to podłoże aktywne, a one czasem potrafią dziwnie się zachowywać. Podłoże dla krewetek ma dobrą renomę ale to dla roślin to nie wiem.

Czy rośliny z in-vitro i jeśli to czy były dobrze płukane przed sadzeniem?

Ja bym filtrował przez watę zbierając kupsztale i sam zakwit. Ale ja bym też zrobił testy na azoty, fosfor i miałbym glony jako wskaźniki, bo nie podaję Carbo. Tak to ciężko coś powiedzieć, spekulacje w ciemno działają jak jest coś oczywistego, a jak się nie uda rozwiązać problemu to już nasze szklane kule nic nie mówią :D
Avatar użytkownika
Alart
Stały bywalec
 
Posty: 293
Dołączył(a): 26 wrz 2013, o 17:49
Lokalizacja: Wrocław

Re: Mleko!

Postprzez korzon » 15 kwi 2017, o 14:30

cypeks napisał(a):Korzon - nie ma problemu jeżeli akwarium jest w pełni dojrzałe. W świeżych zbiornikach nawet drobny szczegół może zachwiać równowagę. Przy laniu wody prosto z kranu oprócz jakości wody ważne jest czym i jak mocno jest dezynfekowana i jakimi rurami płynie do domu.

Wysłane z mojego M5 przy użyciu Tapatalka

Zgodzę się z tym że mały szczegół może decydować o tym 'mleku'. Nie sądzę żeby tu chodziło o wodę. Akwa ma z tego co widzę ok 3 m-ce więc powinno być teoretycznie w miarę stabilne.
Kamienie, podłoże a może filtracja, na to bym stawiał.
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2302
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Mleko!

Postprzez makap » 15 kwi 2017, o 14:35

Piasek z zoologicznego ale moze nie widac dokladnie jest go niewiele, kamienie grey stone z allegro, wygotowane w slonej wodzie, z resztą juz stare (z przed restartu). Korzenie jakies niby japonskie z allegro, spreparowane odpowiednio. Zastanawiam sie nad piaskiem, bo kojarze, ze po wsypaniu woda zrobila sie mleczna, alo moze to zbieg okolicznosci. Apropos fitra, wiem ze kubel niby lepszy, ale chyba zdecyduje sie na kaskade ze wzgledu na to ze nie bardzo mam go dzie postawic. Mam nadzieje ze bedzie to dobry wybor
makap
Użytkownik
 
Posty: 52
Dołączył(a): 20 lut 2015, o 10:53
Lokalizacja: Wałbrzych

Re: Mleko!

Postprzez cypeks » 16 kwi 2017, o 08:08

Kaskada do Twojego to FZN-3 będzie odpowiedni. Gdybyś jednak zdecydował się na kubełek to polecam filtry Ikola. Co prawda to nie Unimax ale są zdecydowanie lepiej wykonane niż HW i do tego mają dobry serwis gwarancyjny w PL.

Wysłane z mojego M5 przy użyciu Tapatalka
cypeks
Użytkownik
 
Posty: 109
Dołączył(a): 18 gru 2016, o 00:38
Lokalizacja: Kowalów

Re: Mleko!

Postprzez makap » 22 kwi 2017, o 18:17

Tak jak proponowaliscie zdecydowalem sie na wymiane filtra. Postawilem na hw 302. Powiedzcie mi prosze jak rozmiescic w akwarium koncowki (wlot i wylot), zeby bylo jak nalezy? A drugie pytanie to co zalozyc- normalna koncowke, czy deszczownice (akwarium otwarte)?
makap
Użytkownik
 
Posty: 52
Dołączył(a): 20 lut 2015, o 10:53
Lokalizacja: Wałbrzych

Re: Mleko!

Postprzez ergo » 22 kwi 2017, o 19:01

Deszczownica pod powierzchnią wody i strużki skierowane w górę - dobre napowietrzenie i cisza. Normalna końcówka większy ruch wody. Miejsce dobierasz do swojego akwarium (wg tego skąd patrzysz, aby nie rwało roślin itd.). Zresztą co to za pytanie.... :)
Avatar użytkownika
ergo
Użytkownik
 
Posty: 64
Dołączył(a): 7 lis 2015, o 17:29

Re: Mleko!

Postprzez makap » 22 kwi 2017, o 19:06

Pytanie moze I glupie, ale nie mialem nigdy takiego filtra tylko kaskade, wiec chcialbym sie dowiedziec
makap
Użytkownik
 
Posty: 52
Dołączył(a): 20 lut 2015, o 10:53
Lokalizacja: Wałbrzych

Re: Mleko!

Postprzez zwierzak » 22 kwi 2017, o 20:53

Z jednej strony wylot z drugiej wlot. Deszczownica skierowana na środek przedniej szyby. Jak za długie to skróć deszczownice jak jest opcja. Nie ustawiaj też deszczownicy tak aby woda wylatująca pojawiała się nad lustrem wody.
zwierzak
Stały bywalec
 
Posty: 306
Dołączył(a): 3 sty 2017, o 19:42
Lokalizacja: Wrocław, złotniki

Zostaw komentarz


Powrót do Chemia wody

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości