.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


mniej sprzętu w środku akwarium

[ Komentarze Facebooka]

Ogólne dyskusje nt. sprzętu, jego specyfikacji i zastosowania

Moderator: Grupa DFA

mniej sprzętu w środku akwarium

Postprzez Morfi » 17 lut 2018, o 18:55

Witam

Chciał bym zminimalizować ilość sprzętu w środku akwarium, w związku z tym robię przymiarki do zakupu grzałki przelotowej oraz dyfuzora co2 na wąż.

1) czy ktoś z was korzysta z czegoś takiego jak grzałka przepływowa hydor. Proszę o jakieś opinie odnośnie tego.
Obrazek

2) jaki dyfuzor co2 na wąż jest warty uwagi? Co by było mało obsługowe, ciche i nie ograniczało przepływu ? Rozwiązania własnej roboty w tym przypadku mnie nie interesują,.
może JBL ?
Obrazek
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: mniej sprzętu w środku akwarium

Postprzez zwierzak » 17 lut 2018, o 19:49

Do jakiego to akwa potrzebujesz ? Jaw 160 litrach nie mam grzalki a temperatura 25 stopni. Pokrywa jest i juz.
zwierzak
Stały bywalec
 
Posty: 271
Dołączył(a): 3 sty 2017, o 19:42
Lokalizacja: Wrocław, złotniki

Re: mniej sprzętu w środku akwarium

Postprzez Morfi » 17 lut 2018, o 20:24

zwierzak napisał(a):Do jakiego to akwa potrzebujesz ? Jaw 160 litrach nie mam grzalki a temperatura 25 stopni. Pokrywa jest i juz.


będzie aquael glossy 80 - 125l

pokrywa wiadomo grzeje ... ale w nocy temp może spadać do 20 stopni w pokoju
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: mniej sprzętu w środku akwarium

Postprzez MasterBlaster » 17 lut 2018, o 21:10

Morfi napisał(a):
2) jaki dyfuzor co2 na wąż jest warty uwagi? Co by było mało obsługowe, ciche i nie ograniczało przepływu ? Rozwiązania własnej roboty w tym przypadku mnie nie interesują,.
może JBL ?


Ostatnio trafiłem na aluminiowy dyfuzor CO2 (zewnętrzny, na wąż) w sklepie RA, ale w innych sklepach internetowych też go widziałem. Wygląda na dość ciekawy. Niestety nie wypowiem się na temat jego działania, bo nie zdecydowałem się jeszcze na ewentualny zakup. Szukaj pod nazwą Qanvee M1 12/16 bądź Qanvee M1 16/22.
Avatar użytkownika
MasterBlaster
Użytkownik
 
Posty: 145
Dołączył(a): 9 paź 2014, o 14:37

Re: mniej sprzętu w środku akwarium

Postprzez Morfi » 17 lut 2018, o 22:02

Qanvee M1 12/16 widziałem to na aliexpres ... koszt w okolicy 15 dolarów nawet ciekawy

jest jeszcze coś takiego ( gdzieś na jakimś forum ktoś sobie chwalił )

Obrazek
Obrazek

ten wychodzi w okolicy 8 dolarów
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: mniej sprzętu w środku akwarium

Postprzez Daimio » 18 lut 2018, o 00:18

Jeżeli masz miejsce w szafce to zamiast dyfuzora zainwestuj w reaktor. Nie musi być zrobiony z korpusu filtra. Posiadam reaktor Sera, wcześniej używałem dyfuzora Ista. Rozpuszczanie gazu jest o wiele lepsze przy użyciu reaktora.
Daimio
Nowicjusz
 
Posty: 21
Dołączył(a): 5 gru 2015, o 20:16

Re: mniej sprzętu w środku akwarium

Postprzez zwierzak » 18 lut 2018, o 07:15

Ja tam uwazam ze taka temperatura ktora spada i do gory idzie jest idealna dla ryb. W koncu naturalne biotopy tez tak dzialaja. W nocy spada temperatura. Co do reaktorow moge tylko powiedziec ze narzekaja ludzie na dyfuzory jbla. Ponoc kiszka.
zwierzak
Stały bywalec
 
Posty: 271
Dołączył(a): 3 sty 2017, o 19:42
Lokalizacja: Wrocław, złotniki

Re: mniej sprzętu w środku akwarium

Postprzez Morfi » 18 lut 2018, o 11:23

Ten reaktor sery jest za wielki na moje 125l ... przerost formy. Dodatkowo wolał bym dyfuzor z takiego względu, że reaktor ponoć zmniejsza drastycznie przepływ filtra.

Co do temperatury to jednak chciał bym grzałkę i stabilną temperaturę ... oraz np. przywracanie szybko temperatury w baniaku po podmianie.
Nie mam parcia na zewnętrzną, ... muszę teraz i tak jakąś kupić bo po pęknięciu akwarium poprzednia się stopiła na przyssawkach.
Teraz albo zewnętrzna albo wewnętrzna ale z zabezpieczaniem przegrzania w wypadku braku zanurzenia. Tylko że jak już kupować to myślałem by ograniczyć bebechy w środku.
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: mniej sprzętu w środku akwarium

Postprzez napadywacz » 18 lut 2018, o 14:51

Morfi napisał(a):Ten reaktor sery jest za wielki na moje 125l ... przerost formy. Dodatkowo wolał bym dyfuzor z takiego względu, że reaktor ponoć zmniejsza drastycznie przepływ filtra.

Co do temperatury to jednak chciał bym grzałkę i stabilną temperaturę ... oraz np. przywracanie szybko temperatury w baniaku po podmianie.
Nie mam parcia na zewnętrzną, ... muszę teraz i tak jakąś kupić bo po pęknięciu akwarium poprzednia się stopiła na przyssawkach.
Teraz albo zewnętrzna albo wewnętrzna ale z zabezpieczaniem przegrzania w wypadku braku zanurzenia. Tylko że jak już kupować to myślałem by ograniczyć bebechy w środku.


Wodę do akwa możesz przecież dolewać w zbliżonej temperaturze.
Grzałka zewnętrzna -fajny"bajer" jednak to dwa dodatkowe miejsca narażone na rozszczelnienie ,osiadanie syfu ,i nie wiem jak z poborem prądu,ale pewnie jest ciut wyższy.
Powiedz coś bliżej o tym pęknięciu akwa,może się uda uniknąć błędów .
Jak nie chcesz gratów w akwa ,a jak rozumiem przymierzasz się do nowego akwa to może sump?Wtedy wszystko tam upchasz.
napadywacz
Użytkownik
 
Posty: 96
Dołączył(a): 18 wrz 2010, o 13:44
Lokalizacja: JG

Re: mniej sprzętu w środku akwarium

Postprzez Morfi » 18 lut 2018, o 15:04

Akwarium pękło z naprężania/rozszczelnienia szyby ... grzałka nie miała z tym nic wspólnego. Jak wody ubyło po prostu grzałka się stopiła.
Sump odpada - nie ma miejsca. Bedzie szafka wlasnej roboty ( polowa pojemności tylko filtr i graty ) a na niej akwarium glossy 80 125l. Kiedyś było prawie 200l, teraz po remoncie i zmianach w pokoju wejdzie mniejszy litraż. Ma poprawić się też estetyka i jak najmniej gratów na widoku .. od tyle :v:

zresztą glossy już jest w domu ( zajefajne rozwiązanie - bardzo mi się podoba ) a szafka "się robi" :)
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: mniej sprzętu w środku akwarium

Postprzez napadywacz » 18 lut 2018, o 16:12

Domyślam się ,że grzałka nie miała nic wspólnego z rozszczelnieniem ,ciekawi mnie tylko czy tak samo z siebie się rozszczelniło.
(już wiem doczytałem w Twoim innym temacie :oops: )
Zestaw glossy 80 ,światełka 32W?
Ostatnio edytowano 21 lut 2018, o 11:54 przez napadywacz, łącznie edytowano 1 raz
napadywacz
Użytkownik
 
Posty: 96
Dołączył(a): 18 wrz 2010, o 13:44
Lokalizacja: JG

Re: mniej sprzętu w środku akwarium

Postprzez Morfi » 18 lut 2018, o 17:11

W glossy 80 masz dwie świetlówki led po 16w 6500k dodatkowo zamówiłem sobie z allegro świetlówkę plant ( niebieskie + czerwone diody ) 14w. .... na takich trzech świetlówkach światła więcej jak na 6 naświetlaczach led po 10. Generalnie bardzo fajna jakość. Zobaczymy po zalaniu :) za jakieś dwa tygodnie.
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: mniej sprzętu w środku akwarium

Postprzez napadywacz » 18 lut 2018, o 17:27

Czekam na foty :) .
Jak będziesz miał za dużo zielska -adres znasz :D
napadywacz
Użytkownik
 
Posty: 96
Dołączył(a): 18 wrz 2010, o 13:44
Lokalizacja: JG

Re: mniej sprzętu w środku akwarium

Postprzez Morfi » 18 lut 2018, o 17:57

napadywacz napisał(a):Czekam na foty :) .
Jak będziesz miał za dużo zielska -adres znasz :D


puki co mam za mało :-) tzn nie mam nic hehe
foto relacje z roboty zrobię za jakiś czas, puki co nadal w chacie remontowo
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: mniej sprzętu w środku akwarium

Postprzez napadywacz » 18 lut 2018, o 18:10

Morfi napisał(a): puki co nadal w chacie remontowo

Noo ,jak ci strzeliło akwa to się nie dziwię
Ostatnio edytowano 20 lut 2018, o 10:40 przez napadywacz, łącznie edytowano 1 raz
napadywacz
Użytkownik
 
Posty: 96
Dołączył(a): 18 wrz 2010, o 13:44
Lokalizacja: JG

Re: mniej sprzętu w środku akwarium

Postprzez zwierzak » 18 lut 2018, o 19:53

Jak cos to bede mial kilka zielsk do oddania :P Tylko ze Ty JG :P
zwierzak
Stały bywalec
 
Posty: 271
Dołączył(a): 3 sty 2017, o 19:42
Lokalizacja: Wrocław, złotniki

Re: mniej sprzętu w środku akwarium

Postprzez Morfi » 19 lut 2018, o 06:56

zwierzak napisał(a):Jak cos to bede mial kilka zielsk do oddania :P Tylko ze Ty JG :P


Dzięki :) przyjdzie czas to będę szukał. I tak nie obejdzie się bez wyjazdu do wrocka. W JG lipa jeśli chodzi o roślinki
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: mniej sprzętu w środku akwarium

Postprzez bartek2462 » 19 lut 2018, o 15:17

Jak coś to mam nadmiar anubiasa barteri var nana, który mi przeszkadza ;) a w akwa.
Avatar użytkownika
bartek2462
Stały bywalec
 
Posty: 376
Dołączył(a): 19 sty 2014, o 21:43

Re: mniej sprzętu w środku akwarium

Postprzez Morfi » 20 lut 2018, o 09:50

a czy ktoś z was zna i może się wypowiedzieć o czymś takim ?

Obrazek

czy to daje radę i jest głośne ? może wywalić te kulki a zasypać większymi kawałkami lawy ? tylko nie wiem czy to jest rozbieralne ...

Może za bardzo kombinuje ... ale czym więcej czytam o tych wszystkich reaktorach/dyfuzorach/atmomizerach to mam coraz większy mętlik w głowie. Bo albo coś jest głośne i mocno ogranicza przepływ .. jak reaktory sery albo nie spełnia swojego zadania jak dyfuzory jbl itp.... ehhh
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: mniej sprzętu w środku akwarium

Postprzez Daimio » 21 lut 2018, o 18:01

W swoim akwarium mam dwa filtry Unimax 250. Do jednego z nich jest podłączony reaktor Sera 500 i nie zauważyłem istotnego spadku przepływu. Dźwięki też nie są jakoś bardzo słyszalne.
Daimio
Nowicjusz
 
Posty: 21
Dołączył(a): 5 gru 2015, o 20:16

Re: mniej sprzętu w środku akwarium

Postprzez Morfi » 21 lut 2018, o 19:12

Panowie ostatecznie jednak zdecydowałem się zbudować reaktor z filtra narurowego.
Grzałka będzie jednak typowa, chyba jager albo plastikowy aquael i zostanie w baniaku.
:v:
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: mniej sprzętu w środku akwarium

Postprzez napadywacz » 22 lut 2018, o 22:31

Acha,a na obsadę już się jakąś zdecydowałeś?Naprawdę polecam dario dario.
napadywacz
Użytkownik
 
Posty: 96
Dołączył(a): 18 wrz 2010, o 13:44
Lokalizacja: JG

Re: mniej sprzętu w środku akwarium

Postprzez miś35l » 4 lis 2018, o 21:39

cze.
Używam tej grzałki z tego samego powodu co autor wątku.
Ogólnie są trzy warianty do wyboru. 200W, na wąż 12/16mm i 16/22mm i trzeci 300W 16/22mm, czyli do każdego kubełka.
Do tego ISTA reaktor przepływowy, który potrzebuje większego przepływu żeby się nie zapowietrzał +300l/h.
pozdro.
miś35l
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): 3 lis 2018, o 21:17

Zostaw komentarz


Powrót do Ogólnie o sprzęcie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość