Postanowiłem założyć całkiem nowe szkiełko w salonie, ponieważ mój stary zbiornik stał w niezbyt wyeksponowanym miejscu w sypialni. Wykorzystałem do tego barek, który nigdy nie spełnił swojej funkcji.
Z racji tego, iż blat barku ma dość nietypowe wymiary jak pod tradycyjne szkło sklepowe,zamówiłem szkiełko w opti na wymiar. Najtańszym producentem okazał się Przemysław Wieczorek i dla niego ukłony, bo zbiorniczek został świetnie wykonany. Dodatkowo bezpłatnie wykonał szlify trapezowe co wizualnie polepszyło zbiornik pomimo czarnego sylikonu.
Do nowej aranżacji wykorzystałem manado ze starego zbiornika, oczywiście po wielokrotnym przepłukaniu,wygotowałem w zasolonej wodzie likwidując przy tym niechciane zatoczki. Rośliny, które wykorzystałem, przez trzy tygodnie rosły w starym akwa w roztworze z noplanari, co wytępiło do reszty nielubiane zatoczki z roślin. Baniaczek wystartował 25.03.13r i na chwilę obecną obyło się bez większych wykwitów prócz oczywiście zielenic na kamolcach i nalocie na szybach, który pojawia się co trzy dni. Pewnie dlatego, że pośpieszyłem się z dokarmianiem solami EI i zamiast zmniejszyć zalecaną dawkę o połowę, lałem całość. To był mój błąd.
Przez pierwszy miesiąc podmieniałem 30% wody dwa razy w tygodniu, a gdy zacząłem dokarmiać florę solami podmieniam 50% aqakranaty raz na tydzień. Wracając do startu zastosowałem substrat aqabasic plus dlatego, że nie zawiódł mnie przy wcześniejszym baniaku. Przesadzając, przekopując nie powodował zakwitów zielonego ustrojstwa.
Wymiary: 110-34,5-45
Oświetlenie:2x39wt5 sylwania grolux i sylwania luxline plus865
1x39wt5 akwamedic reef white 10000
Filtracja:filtr zewnętrzny tetratec700 z gąbkami i ceramiką
Temperatura: 23-24c
Co2: z butli 1.5kg
Podłoże: manado+substrat jbl aquabasis
Nawóz: sole EI +carbo
Fauna:
neon zielony 10 szt
rasbora galaxy,makulata 1+10szt
otosek 9szt
red cherry ok 120szt i rośnie;)
Flora:
wgłębka
pogostemon helferi
hydrocotyle japan
mały henio
duży henio
glosostigma
Dekoracja:
smocza skała
ponieważ fotograf ze mnie żaden fotki nie są pierwszej jakości opinie i wszelkie sugestie mile widziane
miesiąc później
kolejny tydzień
Jak widać na JBLu rośliny nie szaleją ale powoli zaczyna robić się zielono. Ciąg dalszy nastąpi...