[
Moderator: Grupa DFA
Andrzej napisał(a):Świetna fotorelacja!Gdyby każdy tak podchodził do tematu, forum było by niepotrzebne...
Progress napisał(a):Fachowcem nie jestem, ale mam lowtecha więc pozwolę sobie dodać coś od siebie.
Progress napisał(a):No i jeśli masz duży ruch wody w baniaku to też może hamować wzrost roślin.
Progress napisał(a):czasami ściągam odmulaczem ziemię wykopaną przez kiryśniki, kirysy (nie mylić z kiryskami) i ślimaki .
Progress napisał(a):Mój lowtech liczy sobie już dwa lata z kawałkiem.
Faktycznie ruch lustra jest dosyć duży a przy LT raczej pownien być niewielki.
Trochę jestem zdziwiony że u Ciebie po takiej sytuacji nie doszło do zmasowanego ataku glonów.
U mnie po ok 3-4 dniach zauważyłem zielony nalot na szybach (na glonach się nie znam i nie wiem jakie to), ale ślimaki, otoski oraz zbrojniki jak narazie fajnie czyszczą szybę i jest ok.
A mozna gdzieś zobaczyć fotki Twego LT?
Progress napisał(a):Mój lowtech liczy sobie już dwa lata z kawałkiem.
Progress napisał(a): Mój lowtech jest bardzo nietypowy.
Progress, mam pytanko: skąd pomysł na baniak na bazie ziemi? Skąd dowiedziałaś się o takim rozwiązaniu? Skąd wiedza na temat zakładania i prowadzenia takiego baniaka?
LT są piękne inaczej
Co to oznacza ?
agg napisał(a): Moi chłopcy mają teraz jeden niecałe 6 lat i drugi 7,5 roku. Akwarium powstało dla nich ale szybko okazało się że jest to "perełka" (bo tylko 36l) mamusi:) I chociaż doszły w lutym 2 świnki morskie, obowiązki szkolne, praca zawodowa i codzienne domowe obowiązki to czas dla mojego hobby musi się znaleźć - choćby tylko w niedzielę:).
Progress napisał(a): W czasie ataku nitek baniak wymagał nieco więcej zabiegów...
massacra napisał(a):Jednak niestety i mnie nie omijają problemy a mianowicie od kilku dni pojawiły się nitki na liściach roślin i jest ich całkiem sporo.
massacra napisał(a):Progress pisałaś, że też miałaś taki problem w swoim baniaku i mam do Ciebie pytanie jakie działania podjęłaś ? Co to znaczy więcej zbiegów ?
massacra napisał(a):efektem przemeblowań jest odpalenie drugiego baniaczka i jak tak dalej pójdzie to one opanują moje mieszkanie
massacra napisał(a):Serqu napisał(a):Ja bym wyp... i grotę i kokosa, albo schował tak żeby nikt nie widział.
W miejscu kokosa i groty posadź eleocharis parvula albo wgłębkę owiniętą wokół płaskich kamieni np. takich:
Obie rośliny rosną u mnie jak chwasty więc i u ciebie dadzą radę.
Serqu zastanawiam się nad wprowadzeniem faktycznie niewielkiej ilości eleocharis parvula w miejscu kokosa i mam pytanko do Ciebie, napisałeś, że to rośnie jak chwast tzn że tak się rozrasta ? Czy ma poprostu małe wymagania co do oświetlenia ? Przypominam, że chcę zachować zasady LT i nie będę niczym nawozić.
Serqu napisał(a):Uważam że raczej ma niewielkie wymagania. U mnie rosła nawet pod innymi roślinami gdzie nie docierało zbyt dużo światła.
Andrzej napisał(a):Parvula wygląda zdecydowanie lepiej na pierwszym planie.
Andrzej napisał(a):-Wodą z RO.
typper napisał(a):massacra a jak ci się sprawuje filtrek?
co masz za gąbkę?
u mnie pracuje aquael turbo 500 o podobnych parametrach i nie do końca jestem zadowolony - zastanawiam się czy nie wywalić ceramiki i dać większą gąbkę jak u ciebie..
massacra napisał(a):Andrzej napisał(a):-Wodą z RO.
ok, ale czy do takiej wody dodaje się jakieś uzdatniacze czy leje bezpośrednio do baniaka ?
Pozdr
agg napisał(a):No nie, strasznie ładne! Zazdroszczę, a ta zieleń powalająca, co to jest żabienica blehera? I czemu ja takiej nie mam! Widzę że sporo dzieje się u Ciebie. Akwarium w moim guście, gdyby moje tak wyglądało byłabym całkiem zadowolona:)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość