.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Naświetlacze LED - Opinie i porady.

[ Komentarze Facebooka]

Wszystkie nowości związane z akwarystyką

Moderator: Grupa DFA

Naświetlacze LED - Opinie i porady.

Postprzez klasyka » 6 paź 2014, o 06:29

Posty przeniesione z tematu:
naswietlacze-led-10w-t3276.html

/Andrzej/


Uważajcie bo te naświetlacze są rożnej jakości , mimo tej samej mocy niektóre świecą mocniej a inne słabo
mam porównanie bo oświetlałem kostke 16 litrową
300,126
Avatar użytkownika
klasyka
Użytkownik
 
Posty: 191
Dołączył(a): 23 gru 2013, o 17:59
Lokalizacja: Wrocław

Re: Naświetlacze LED 10W

Postprzez Morfi » 6 paź 2014, o 07:52

Jeśli naświetlacz ma wyżyłowane prądy to jego żywotność mocno spadnie ...
Dioda COB w naświetlaczu ma swoja wydajność i nic tego nie zmieni ... podciągnięcie prądów to chwilowy zabieg.

Te naświetlacze z allegro w takiej cenie to jakiś totalny szajs. Nie chcę ci krakać ale będziesz za chwilę to reklamował.

Dla przykładu u nas takie naświetlacze z 2 letnia gwarancją w sieci z 50 placówkami w pl ... kosztują w granicy 30 zł za szt.
Jak pada to w 99% wymieniamy na nowe ... a taki dystrybutor z allegro pewnie za pół roku zniknie ....

Ja wam tego z całego serca nie polecam :) ale to wasz wyborek :idea:
Ostatnio edytowano 6 paź 2014, o 07:55 przez Morfi, łącznie edytowano 1 raz
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Naświetlacze LED 10W

Postprzez frasunek30 » 6 paź 2014, o 07:54

minnu a ile ty do swojego akwarium 160L będziesz montował tych halogenów?
frasunek30
Stały bywalec
 
Posty: 285
Dołączył(a): 21 lut 2014, o 20:01

Re: Naświetlacze LED 10W

Postprzez Andrzej » 6 paź 2014, o 07:57

W linku super naświetlacz z "podciągniętym prądem", dzięki któremu uzyskano 1100lm. Ale proszę zwrócić uwagę na bardzo wysoką powierzchnię i jakość radiatora. Moim zdaniem warto kupić tą lampę, bo jej wykonanie mówi samo za siebie.
http://allegro.pl/halogen-naswietlacz-k ... 65280.html
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Naświetlacze LED 10W

Postprzez Morfi » 6 paź 2014, o 08:00

Andrzej napisał(a):W linku super naświetlacz z "podciągniętym prądem", dzięki któremu uzyskano 1100lm. Ale proszę zwrócić uwagę na bardzo wysoką powierzchnię i jakość radiatora. Moim zdaniem warto kupić tą lampę, bo jej wykonanie mówi samo za siebie.
http://allegro.pl/halogen-naswietlacz-k ... 65280.html


Nie znam tego produktu ani producenta. Radiator solidny ale zbędny ... tzn zwykły w slimach daje spokojnie radę.
Nie wiem jak z tymi podciągniętymi prądami ...
Wątpię aby dioda była samsunga, nic mi nie wiadomo aby samsung robił diody do naświetlaczy.
Samo wykonanie wygląda na OK, ciekawe jak z elektroniką :)
Ostatnio edytowano 6 paź 2014, o 08:04 przez Morfi, łącznie edytowano 1 raz
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Naświetlacze LED 10W

Postprzez Morfi » 6 paź 2014, o 08:01

frasunek30 napisał(a):minnu a ile ty do swojego akwarium 160L będziesz montował tych halogenów?


ja mam zbiornik 80x40x60 - 192 litry

zastosowałem 4 naświetlacze 10W i uważam, że to za mało było ... dodałem około 150cm taśmy led i dopiero jest chyba ok
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Naświetlacze LED 10W

Postprzez Andrzej » 6 paź 2014, o 08:04

Najbardziej zastanawia mnie zamontowana dioda, która jest (w porównaniu do innych tańszych naświetlaczy) widocznie lepszej jakości. Jeżeli producent i sprzedawca nie zakłamali zdjęć porównawczych jest to obecnie najlepsza dostępna na Naszym lampa tego typu. Zapewne niebawem zakupię 1szt. w celu "poznawczym". :D
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Naświetlacze LED 10W

Postprzez Morfi » 6 paź 2014, o 08:13

Andrzej napisał(a):. Zapewne niebawem zakupię 1szt. w celu "poznawczym". :D


Tu się zgodzę :]
Ta oprawa wygląda na tyle ciekawie, że można zaryzykować.

...tylko chyba nie o to chodziło w tym temacie. Kolega chciał robić zbiorcze zamówienie na jakiś szajs za 18 zł :) a nie oprawy po 80
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Naświetlacze LED 10W

Postprzez Andrzej » 6 paź 2014, o 08:35

Sprawdziłem w necie i z tego co udało mi się wyczytać w naświetlaczach firmy Ketai są zastosowane diody Samsunga.
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Naświetlacze LED - Opinie i porady.

Postprzez Morfi » 6 paź 2014, o 08:47

Jeśli tak do dobrze :) tylko ciekawe jak z całą resztą.

Producent chwali się tylko diodą, ok ma czym. Tylko ciekawe czy za diodą idzie jakość całej lampy.... zostaje jeszcze układ zasilający, kondensatory itp itd. Aby nie było tak jak w marketowych zestawach komputerowych, gdzie nacisk jest, że karta ma 2 GB ram ... ale już nie piszą, że to model z przed 3 lat :). Tak czy inaczej oczywiście podzespołów o których mowa nie da się od tak sprawdzić, jedynie czas może to zweryfikować :) Cena jest dość wysoka... więc jest "szansa" że idzie za nią jakość.
Jak ktoś ma $$$ to można zaryzykować.

PS. nie bierzcie mnie przypadkiem za jakiegoś przeciwnika ledów.... wręcz odwrotnie ja jestem całkiem za ledami. Chciał bym tylko uświadomić nie znających się w temacie, że gdy widzą "super" oprawę ledową z "podciągniętą" mocą to niech się nie napalają. Bo zamiast złapać boga za nogi mogą łatwo w bagno wdepnąć :)
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Naświetlacze LED - Opinie i porady.

Postprzez klasyka » 6 paź 2014, o 14:47

Tak jak już pisałem najpierw miałem naświetlacz led 10wat po jakimś czasie padł mimo iż nie świecił codziennie , poszedł na gwarancje kupiłem droższy o 10 zł naświetlacz led tym razem w wersji slim, ma lepsza klase IP66 tamten miał ip65 nawet wizualnie dioda jest lepiej zrobiona niz w tym tańszym. W sumie mineło 2 tygodnie także jak tylko odbiore naświetlacz led to zrobie porównanie światła

Co ciekawsze ten tańszy miał mieć wiecej lumenów
a tu naświetlacze które kupiłem
http://elektro-hurt.com/opis/5188743/op ... -3057.html - ten co słabo świecił i się zepsuł kupiłem go chyba w czerwcu za 19.99
a tu jest ten drugi slim
http://elektro-hurt.com/opis/4263438/ab ... -3033.html
300,126
Avatar użytkownika
klasyka
Użytkownik
 
Posty: 191
Dołączył(a): 23 gru 2013, o 17:59
Lokalizacja: Wrocław

Re: Naświetlacze LED - Opinie i porady.

Postprzez adam121 » 17 maja 2016, o 10:27

Dioda może i ok, ale pytanie jak cała lampa.
adam121
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): 17 maja 2016, o 10:23

Zostaw komentarz


Powrót do Ciekawostki i nowości sprzętowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości