dziegan napisał(a):Jak masz dobrze wykonaną posadzkę to tak. Oczywiście deska barlinecka jest dosyć miękka , więc proponował bym szafkę z dużą ilością nóżek i do tego podkładki żeby rozkładało ciężar na jak największej powierzchni.
Witam . Jako posiadacz dwóch 840 na jednej ścianie zamocowałem kątownik do ściany na prętach i na tym oparłem konstrukcję nośną . Z przodu wykonałem rame drewnianą z kantówki 70x70mnm oczywiście żebrowaną 4w 4 miejscach . wszystko oparte na zwykłym panelu . Blat kuchenny ten dłuższy i gąbka podpanelowa pod szkło . i nie ma od lat najmniejszego problemu . Otwory wywiercona przez ścianę na balkon w celu wyciszenia filtrów . .
Teraz mam inny problem . Poszukuje pomysłu na materiał do akwarium ogrodowego całorocznego wolnostojącego na długości 6m szerokość i wysokość 80cm . Wiadomo kotwy wylane przynajmniej na 80 cm do tego rama z profili C i T oraz U dobrze spawane ale z czego zrobić strony niewidoczne . Czyli boki tył i dno . nie wiem czy zbroić konstrukcję i zalewaćc betonem tak żeby tylko wkleić szybę przednią . 2 sztuki po 3mx0,8m oczywiście ze wzmocnieniem po środku ramy . Czy zamiast szkła na tył i dno dac blachę Czy marmur czy może plexi 20mm dzielone wszystko na segmenty 80x80cm ? Ale może kto ma inna koncepcje . Zbiornik ma być na poziomie 60cm od ziemi a tematy filtracji i stabilizacji temperatury mam już rozpracowane . Może jako nowicjusz na tym forum żle się posadowiłem z tematem . Z góry dziękuje za każdą wiadomość . Pozdrawiam .