Chcialbym wystartowac nowe akwarium o wymiarach 1220x450x500 (dlugosc x szerokosc x wysokosc) w ktorym byly by tylko paletki na poczatek. Obecnie mam inne akwarium ok.100l niz opisywalem wczesniej w ktorym plywaja tylko dwie paletki. Owe Paletki zostaly zakupione kilka miesiecy wczesniej i sie zakochalem w nich. Na wstepie moge spokojnie powiedziec ze sa to silne ryby ktore sa moim zdaniem mniej problematyczne niz ramirezy. Moje doswiadczenie z ramirezami sie skonczylo i nie wiem czy chce wracac w krotkim czasie z powodu licznych chorob.
Ale ok. idzmy do sedna sprawy.
Akwarium obecnie bede szykowal do startu i szukam filtra kubelkowego. Na rynku widzialem pelno chinczykow typu SunSun, sam uzywam dwoch kubelkow w tych 100l hw-603, jeden biologia a drugi filtr mechaniczny. Nie chce zakupywac wiekszego filtra SunSun poniewaz zapotrzebowanie na energie jest owiele wyzsze niz chodzby filty producji eiheim, jbs czy aquael.
Zastanawialem sie nad aquaelem ultramax 2000 ktory moim zdaniem jest jednym z lepszych filtrow na rynku w tym przedziale cenowym. Dla podkreslenia ten filtr posluzy w przyszlosci do planowanego akwarium 1200l jako biologia a reszte filtracji bedzie za pomoca hydrofoniki. To przyszlosciowe akwarium bedzie mialo wystartowac w naszym nowym domu.
Pytan mam duzo, a na dole lista:
1. Podloze,
Myslalem o bialym kwarcu, a pod kwarcem napewno bedzie ziemia torfowa w materialowym woreczku.
2. Filtracja,
Na poczatek kubelek, ok 2000l/h (szczeze przymiezam sie do ultramax 2000)
Jakis filtr wewnetrzny moze jakis z UV o przeplywie 500l/h (UV wlaczane kilka godzin dziennie)
drugi filtr wewnetrzny 2000l/h, tylko cyrkulator wlaczany bezposredno po jedzeniu
3. Oswietlenie,
tu sprawa otwarta.
4. Rosliny,
Jestem zakochany w lotosie tygrysim,
5. CO2, napewno bedzie (butla i komputer)
To chyba na poczatek, prosze w miare o porady zwiazane ze startem nowego baniaka. Niestety z powodow osobistych musialem zamknac poprzednia 160l, ale obecnie mam plany i mozliwosci na owiele wiekszy