.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


[160 L] Nowe większe akwarium

[ Komentarze Facebooka]

Akwaria w przedziale od 69 do 250 litrów

Moderatorzy: Grupa DFA, Grupa DFA

[160 L] Nowe większe akwarium

Postprzez krychu » 27 gru 2014, o 10:31

Witam wszystkich,

Mam na imię Krystian i chciałbym podzielić się z wami naszą rodzinną pasją jaką jest akwarium.

Akwarium:
pojemność: 160 L,
wymiary: 100 x 40 x 40,
typ szkła: float,
podłoże: zwykły żwir rzeczny pozyskany z Rzeki Podgórna, na wysokości wodospadu Podgórnej.
zbiornik wystartował: 2014-10-01, zdjęcie po starcie poniżej...

Używany sprzęt:

1. System filtracji wody: filtr Aquael Multikani 800,

Media filtrujące: podłączone szeregowo w 2 zestawy po 4 kubełki każdy z wkładami filtrującymi.

Sposób filtracji wody naszego filtra zaczynając od wlotu:

Duża gąbka z dużymi porami umieszczone wewnątrz akwarium, cel to powstrzymanie wciągania mniejszych rybek jak narybku czy neonków do środka :-P

Pierwszy zestaw flirtujący:

pierwszy i drugi kubełek: gąbki, zaczynając od LQ (1 litr) kończąc na HQ (1 litr),
trzeci kubełek: Zeolit (1 litr),
czwarty kubełek: Phosmax (1 litr).

Pierwszy zestaw czyszczone gąbki oraz podmieniane w 33% media filtrujące średnio co 1,5 miesiąca, mam tu na myśli Zeolit i Phosmax,


Drugi zestaw jest następujący:
piąty, szósty i siódmy kubełek: Bioceramika, 600 (1 litr); 1200 (1 litr); 1600 (1 litr),
ostatni ósmy kubełek: wełna filtrująca JBL (1 litr).

Drugi zestaw kubełków czyszczony i podmieniany w 75% raz na 6 miesięcy.

Następnie przy wylocie z filtra:
lampa UV 3W Aquael,
następnie w krótkim odstępie pompka/ki filtra.

Piszę tu pompki bo posiadam dwie połączone równolegle z zaworami odcinającymi, w celu nieprzerwanej pracy filtra, podczas kiedy to czyszczę jedną z pompek, druga pompka działa.

2. Podgrzewanie wody :
Grzałka Aquael 250W (srebrna), z termostatem

3. Nawożenie:
Butla CO2, mieszalnik CO2 firmy ferplasta
ustawienia obecnie to 1 pęcherzyk CO2 na jedną sekundę.
Nawozy inne stosowane w przypadku spadku pierwiastków, w wodzie:
ferroactiv – Tropicala lub Biotopol – JBL

4. Parametry wody:
GH: 2n
KH: 5n
PH: 6,7 (wahania +/- 0,1), w planach zakup elektroniki dla systemu CO2
CO2: 29,9
PO4: 0,05
NH4+: 0,01
NO2: 0,025
NO3: 10
Fe: 0,175
CU: 0,00
K: x,xx (w najbliższych planach zakup testu)

5. Oświetlenie:
lampy T8 2x 30W (895mm) 4200K
lampa nocna 1W (w planach)

To na początek, będę sukcesywnie dopisywał info dotyczące akwarium.

W następnym poście dopiszę jaką posiadamy obsadę, bo obecnie jesteśmy poza domem ponad tydzień i nie wiem czego się doczekamy jak wrócimy.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
krychu
Nowicjusz
 
Posty: 22
Dołączył(a): 25 gru 2014, o 07:51
Lokalizacja: Brisbane/ Podgorzyn

Re: [160 L] Nowe większe akwarium

Postprzez Morfi » 27 gru 2014, o 11:29

Witam nowego sąsiada :) z Podgórzyna ?
Żwir z wodospadu podgórnej to ciekawy pomysł .... wyparzyłeś go czy dawałeś prosto z rzeki ? :)
Masz kolego całą armię filtrów ale jakoś ci roślin i pomysłu na aranżację brakło ... średnio mi się podoba.
Fotka po starcie... i już z rybkami
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: [160 L] Nowe większe akwarium

Postprzez marcin2983 » 27 gru 2014, o 12:06

Morfi napisał(a):Masz kolego całą armię filtrów ale jakoś ci roślin i pomysłu na aranżację brakło ... średnio mi się podoba.

Z ust mi to wyjąles - bardzo profesjonalne podejście do filtracji a sama zawartość akwarium czyli to co cieszy oczy bardzo skromniutka. Poczekajmy na świeże fotki może teraz jest więcej zielonego.
Pamiętaj że lampa uv powinna być włączana tylko okresowo. Jeśli chodzi ciągle to więcej z tego złego niż dobrego...
Sprawdź w instrukcji czy Twoja grzałka napewno może dotykać żwiru. Moja na przykład nie może.
Pamiętaj że zawsze możesz dać ją poziomo na dole akwarium jeśli jest za długa.
Avatar użytkownika
marcin2983
Donator
 
Posty: 944
Dołączył(a): 16 wrz 2012, o 18:15
Lokalizacja: Wrocław (Gaj)

Re: [160 L] Nowe większe akwarium

Postprzez krychu » 27 gru 2014, o 16:14

Dzięki za tak szybkie odpowiedzi,

Dokładnie z Podgórzyna :-P,

Jeżeli chodzi o rośliny - aranżację, to na tym zdjęciu wszystko zostało przełożone z mniejszego akwarium. Przy starcie miałem około 100l starej wody z mniejszego akwarium (dodatkowo woda z podmianek), resztę czyli około 60l dolałem z kranu (woda w domu filtrowana), oraz na początku filtr był stary i nowy, dodatkowo dodawałem Sera bio nitrivec.

Ogólnie wszystkie ryby żyją :-) no jedynie miałem problem z ramirezami po kupnie nowych "blue" wszystkie 7 szt. padło plus pociągało stare ramirezy :-(

Dodatkowo do akwarium dodałem korzeń kupiony u Adasia :-)

Jeżeli chodzi o grzałkę prawda w instrukcji doczytałem że nie powinna dotykać podłoża, dzięki naprawie to.

Dzięki za następną radę UV na daną chwilę chodzi non stop bez przerwy od października, będę musiał wyłączyć :-)

Żwir bespośrednio z rzeki do akwarium, miałem jakieś dwa białe robaki, ale ryby szybko się nimi zajęły.

Dodam nowe zdjęcia i zobaczymy czy jest teraz lepiej, bo w sumie to nie mam pomysłu na aranżację tak szczerze mówiąc.
krychu
Nowicjusz
 
Posty: 22
Dołączył(a): 25 gru 2014, o 07:51
Lokalizacja: Brisbane/ Podgorzyn

Re: [160 L] Nowe większe akwarium

Postprzez marcin2983 » 27 gru 2014, o 21:57

Zatem czekamy niecierpliwie na foty :)
Avatar użytkownika
marcin2983
Donator
 
Posty: 944
Dołączył(a): 16 wrz 2012, o 18:15
Lokalizacja: Wrocław (Gaj)

Re: [160 L] Nowe większe akwarium

Postprzez korzon » 27 gru 2014, o 22:30

System filtracji niezły tylko nie ma co filtrowac ;) Sterylnie to wszystko wygląda. Ramki padły, hmm nie wiem czemu ale widzę że chyba nie pasują tam do reszty obsady. Więcej zieleni lub więcej korzeni urozmaici zbiornik i stworzy więcej kryjówek dla ryb.
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: [160 L] Nowe większe akwarium

Postprzez krychu » 28 gru 2014, o 09:36

korzon napisał(a):Ramki padły, hmm nie wiem czemu ale widzę że chyba nie pasują tam do reszty obsady. Więcej zieleni lub więcej korzeni urozmaici zbiornik i stworzy więcej kryjówek dla ryb.


Jeżeli chodzi o Ramirezy, to kupiłem je w sklepie i w ciągu 2-3 dni padły wszystkie (nowe blue 7szt. oraz stare ramirezy 5szt), daną sytuację opiszę w innym dziale, również mam zdjecie ostatniej blue. Obecnie rośliny bardzo urosły, tak że już oddałem do sklepu lotosa tygrisiego (czerwony) i zabienice.

-- 30 gru 2014, o 12:23 --

Dodaję nowe zdjęcie akwarium. Obecnie trochę zarosło, po powrocie (akwarium tydzień bez opieki) wszystko w porządku, no może trochę trzeba przyciąć roślinki i odmulić dno. UV dziś wyłączyłem zamierzam teraz włączyć jutro, na pół dnia, grzałka podniesiona i nie dotyka podłoża.
Wow, mam mały szok po przetestowaniu parametrów wody w akwarium po tym urlopie. Przed urlopem dodałem jedną tabletkę JBL Holiday, wszystko jest w normie oprócz twardości ogólnej, która podskoczyła do 14n. Polecam tą tabletkę jak ktoś chcę podnieść tylko twardość ogólną bez węglanowej.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
krychu
Nowicjusz
 
Posty: 22
Dołączył(a): 25 gru 2014, o 07:51
Lokalizacja: Brisbane/ Podgorzyn

Re: [160 L] Nowe większe akwarium

Postprzez marcin2983 » 30 gru 2014, o 16:43

Masz taki gąszcz i wklejasz zdjęcie pustej bańki??? :o
Świetny ten lotos bardzo mi się podoba. Generalnie fajnie całość się prezentuje.
Napisz coś o zwierzynie :-)
Avatar użytkownika
marcin2983
Donator
 
Posty: 944
Dołączył(a): 16 wrz 2012, o 18:15
Lokalizacja: Wrocław (Gaj)

Re: [160 L] Nowe większe akwarium

Postprzez swierzak » 30 gru 2014, o 18:41

nie za duże masz te zbrojniczki do tej pojemności.
Avatar użytkownika
swierzak
Donator
 
Posty: 326
Dołączył(a): 28 gru 2009, o 16:32
Lokalizacja: Wrocław/ psie pole

Re: [160 L] Nowe większe akwarium

Postprzez krychu » 31 sty 2015, o 16:12

marcin2983 napisał(a):Masz taki gąszcz i wklejasz zdjęcie pustej bańki??? :o
Świetny ten lotos bardzo mi się podoba. Generalnie fajnie całość się prezentuje
Napisz coś o zwierzynie :-)


Tak jak pisałem wcześniej byłem po za domem i nie miałem innych zdjęć akwarium, a w czasie świąt miałem więcej czasu i znalazłem to forum i napisałem pierwszy post z nadzieją na rozpoczęcie konwencji i wymiany doświadczeń :-)
Jeżeli chodzi o zwierzynę to jutro a w sumie dziś :-p coś tam opiszę i udostępnie trochę zdjęć znowu.

swierzak napisał(a):nie za duże masz te zbrojniczki do tej pojemności.


Pewnie że za duże, do jutra jak nikt się nie odezwie robią out ze zbiornika, kolega je chce. Tak samo wylecą: tatra, gurami, rozbory klinowe, zastanawiam się nad kosiarkami. Zostają Ramirezy, kakadu, bystrzyki, neony, zbrojniki: niebieski, karłowaty oraz Farlowella acus? nie jestem pewny ostatniej rybki czy ona tak się poprawnie nazywa, proszę was o potwierdzenie czy to ten stwór na zdjęciu.

Mały update filtracji :

(Numer kubła) skład filtracyjny
(1) gąbka LD
(2) gąbka HD
(3;4) zeolit
(5) ceramika 600
(6) ceramika 1200
(7) ceramika 1600
(8) wełna filtracyjna jbl

Wyleciał Phosmax z racji zbyt niskiego PO4, powinno byc 0,3-0,5 mg/l z tego co się orientuję.

Walczę jeszcze z zawartością żelaza, które jest ciągle za niskie.

-- 31 gru 2014, o 22:10 --

Dodaje nowe zdjęcia ...

Jak widać na tapecie Ramirezy i neonki...

-- 31 sty 2015, o 17:12 --

Witam drogich forumowiczów,

dawno już nic nie pisałem, a chciałbym pochwalić się nowym nabytkiem jakim jest zestaw Sera do nawożenia CO2, pierwszej młodości to on nie jest ale ważne że działa.
Wcześniej miałem butlę CO2 1,5kg, z licznikiem bąbelek, zaworem precyzyjnym oraz mikserem fera-plasta. Cały zestaw był sterowany wyłącznikiem czasowym. Butla 1,5 kg oczywiście zostaje, a butlę sery 0,5kg zostawiam pełną w razie "w" hehe, no chyba że znajdzie się jakiś kupiec na nią.

W następnej kolejności przymierzam się do zakupu dodatkowego filtra, który by pełnił funkcję mechanika, pani w sklepie poleciła mi aqua szut 750, czy ktoś posiada taki filtr czy może lepiej kupić inny.


DSC_0205.JPG
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
krychu
Nowicjusz
 
Posty: 22
Dołączył(a): 25 gru 2014, o 07:51
Lokalizacja: Brisbane/ Podgorzyn

Re: [160 L] Nowe większe akwarium

Postprzez napadywacz » 5 kwi 2015, o 15:45

krychu napisał(a):
Dokładnie z Podgórzyna :-P,
Dodatkowo do akwarium dodałem korzeń kupiony u Adasia :-)



Masz tyle lasów dookoła i kupujesz korzeń "U Adasia" ?
napadywacz
Użytkownik
 
Posty: 118
Dołączył(a): 18 wrz 2010, o 13:44
Lokalizacja: JG

Re: [160 L] Nowe większe akwarium

Postprzez krychu » 13 maja 2015, o 05:26

No jak wiadomo praca i rodzinka pochłania mi 100% czasu więc nie miałem zbyt dużo wyboru w sklepie leży na półce, a z lasu trzeba się naszukać i narobić :-P


napadywacz napisał(a):
krychu napisał(a):

Dokładnie z Podgórzyna :-P,
Dodatkowo do akwarium dodałem korzeń kupiony u Adasia :-)



Masz tyle lasów dookoła i kupujesz korzeń "U Adasia" ?
krychu
Nowicjusz
 
Posty: 22
Dołączył(a): 25 gru 2014, o 07:51
Lokalizacja: Brisbane/ Podgorzyn

Zostaw komentarz


Powrót do Akwaria 69 - 250L

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość