.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Nowy prosi o pomoc

[ Komentarze Facebooka]

Propozycje i pytania odnośnie obsady w naszych zbiornikach

Moderator: Grupa DFA

Nowy prosi o pomoc

Postprzez jaculak » 31 paź 2015, o 08:17

Witam wszystkich mam chęć zakupić akwarium a że nie posiadam miejsca do wstawienia wiec zmuszony jestem kupic nie duże ,zmieści mi się 60x30x33 na razie nie znam ph wody ,co do roślin to chciał bym sporo ale nie dżungla ,i tu mam do was prośbę o pomoc w doborze rybek ,jak byłem mały(to trochę :roftl: czasu temu) miałem akwarium starałem sie mieć rybki które sobie nie przeszkadzały to znaczy denne te co żyły pośrodku i te co preferowały przy górze (zaznaczę ze bardzo ogólnie to pisze tez dobierałem co do temperatury i ph wody )miałem ponad 100 litrowe . Teraz chciał bym rybki nie małe możne być ich mniej ale jakoś drobnicy nie nie widzę ,może przy waszej pomocy coś wprowadzę do akwarium ,jeszcze nie zakupiłem akwarium optymalne dla mnie by było 70x35x50
Pozdrawiam i czekam na posty
jaculak
Nowicjusz
 
Posty: 18
Dołączył(a): 31 paź 2015, o 07:54
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nowy prosi o pomoc

Postprzez Gajowy » 31 paź 2015, o 10:26

Powiem szczerze, że nie wiem co doradzić. Z prostej przyczyny - czy jakoś starać się dobrać obsadę do tego, które się zmieści (59 l), czy też do tego optymalnego (122 l). Poza tym dobrze byłoby, gdybyś napisał jaki biotop cię interesuje - Azja, Ameryka środkowa, południowa? Lub choć podał jakiś gatunek, który chciałbyś, aby znalazł się w baniaku. Wtedy będzie jakiś punkt odniesienia i można będzie coś doradzić. A tak poza tym - witaj na forum.
Avatar użytkownika
Gajowy
Użytkownik
 
Posty: 92
Dołączył(a): 29 kwi 2015, o 22:30
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nowy prosi o pomoc

Postprzez dziegan » 31 paź 2015, o 11:54

ja doradzam jednak większe akwarium bo 30 cm wysokości dla roślinek to mało trochę
Avatar użytkownika
dziegan
Donator
 
Posty: 400
Dołączył(a): 28 gru 2014, o 16:12

Re: Nowy prosi o pomoc

Postprzez jaculak » 31 paź 2015, o 12:42

Wiem ale jak już wspomniałem mam tylko tyle przestrzeni a najpopularniejsze wymiary to 60x30x33 ,zmieścił bym 70x35x50 ale takich nie widziałem na allegro a w sklepie ceny z kosmosu ,co do rybek nie mam określonych upodobań wiec jak wspominałem żeby drobnicy nie było ,wiec nadal jestem otwarty na propozycje
jaculak
Nowicjusz
 
Posty: 18
Dołączył(a): 31 paź 2015, o 07:54
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nowy prosi o pomoc

Postprzez Alart » 31 paź 2015, o 14:30

Doprecyzuj co oznacza "drobnica", 10lat temu powiedziałbym że chcesz ryby 5cm+, ale teraz jest bardzo dużo gatunków 2cm, więc nie wiem, może 4 cm też będzie dobrze?

OK.
Azja i Oceania: bojownik, prętnik, brzanki Titteya, pięciopręga i wielkołuska, Pseudomugili Gertrudae i furcatus, głowaczyk.
Ameryka: Kirsyki, żałobniczki, bystrzyki, pielęgniczki, mniejsze zbrojniki.

Przykładowe obsady:
  • grupka 3-5 głowaczyków
  • harem bojownika i 7 kirysków panda
  • 8-10 brzanek
  • 8-10 furcatusów
Avatar użytkownika
Alart
Stały bywalec
 
Posty: 281
Dołączył(a): 26 wrz 2013, o 17:49
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nowy prosi o pomoc

Postprzez jaculak » 31 paź 2015, o 16:34

Dzieki za podpowiedzi własnie przywiozłem akwarium do domu kupiłem zestaw ,filtr HJ-311B (wiem ze podlega wymianie )grzałka Hailea CB -8300 75 wat +podbierak + termometr +akwarium 60x30x33 z pokrywą i świetlówka 15 w ,całe akwarium z pokrywą robione na miejscu reszta chiniec.
co do obsady jeszcze raz dzięki za propozycje ,co do rybek to chciał bym takie żebym je widział ,akwarium będzie oddalone około 5 m ,wiem ze ktoś uzna to za głupie ale własnie tak widzę moje akwarium ,tez nie chce przeładować rybkami moje ostatnie prawdziwe akwarium miałem 25 lat temu na pewno od tego czasu bardzo dużo sie zmieniło dlatego tę obsadę muszę sobie wyświetlić :ugeek:
jaculak
Nowicjusz
 
Posty: 18
Dołączył(a): 31 paź 2015, o 07:54
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nowy prosi o pomoc

Postprzez Rygiel » 31 paź 2015, o 17:58

Mam podobny problem ;) , zdecyduję się raczej na dobraną parę "mini pielęgnicowatych" plus ekipa sprzątająca. Badyle już się moczą :v:
20151031_165029[1].jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
Rygiel
Stały bywalec
 
Posty: 317
Dołączył(a): 3 mar 2014, o 18:45
Lokalizacja: Wołów - Nora

Re: Nowy prosi o pomoc

Postprzez jaculak » 31 paź 2015, o 19:30

Bardzo ładnie to wygląda tylko jak pamiętam swoje akwarium za młodzika to dużo roślin mały gąszcz ,w moim przypadku akwarium ma byc ozdoba w którym będą żyły żywe stworzenia i którym będę chciał zapewnić optymalne warunki żeby dawały mi satysfakcje, i tu masz może racje parkę w miarę dużych rybek i jakieś denne jeszcze ma trochę czasu ,urządzę akwarium i wtedy zacznę sie zastanawiać co niego wpuścić ,co przejrzałem propozycje to powiem ze ta z Azji i Oceanii nawet do mnie przemawia :brawo:
jaculak
Nowicjusz
 
Posty: 18
Dołączył(a): 31 paź 2015, o 07:54
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nowy prosi o pomoc

Postprzez korzon » 31 paź 2015, o 22:01

W tym litrazu widzę lawice microrybek i tyle . No może kilka otoskow. Duże ryby ? Zapomnij , piszesz że chcesz zapewnić optimum warunków dla ryb to nie ma mowy o większych gatunkach. Mam taki litraz i 20 microrasbor wygląda super.
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2264
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Nowy prosi o pomoc

Postprzez jaculak » 1 lis 2015, o 09:37

A podpowiedzcie czy do mego akw krewetki ,za moich czasów tego nie było trzymałem raka który zrobił mi wycinkę roślin :-o

-- 1 lis 2015, o 09:37 --

Mam pytanie co sadzicie o takich zestawach roślin (nie wiem jeszcze nie dokładnie przejrzałem zawartość ale ten podaje jako przykład) czy pokusić sie jako początkujący na taki zestaw,również czytałem o in vitro co sadzicie kiedy miałem akwarium nikt nie słyszał o czymś takim
http://allegro.pl/zestaw-40-roslin-z-12 ... 39034.html
jaculak
Nowicjusz
 
Posty: 18
Dołączył(a): 31 paź 2015, o 07:54
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nowy prosi o pomoc

Postprzez kreweciarz600 » 1 lis 2015, o 10:44

Najlepiej poszukaj na olx od prywatnych hodowców , wiesz skąd pochodzą roślinki , a i ceny przystępne ;)
kreweciarz600
Nowicjusz
 
Posty: 13
Dołączył(a): 20 wrz 2015, o 09:21

Re: Nowy prosi o pomoc

Postprzez Alart » 1 lis 2015, o 13:23

Zestaw roślin jest średni, bo te rośliny raczej do lepszych warunków. No ale może dadzą sobie radę.
Masz15Wświetlówkę, moim zdaniem lepiej rozejrzeć się za jakimiś gatunkami, które nie będą miały problemu z niezbyt mocnym oświetleniem: kryptokoryny, mikrozorium, anubias, mchy, z łodygowców to np. ludwigia, ale nie będzie czerwona, wąkrota białogłowa.

Małe krewetki nie jedzą roślin. Raki to co innego. Red cherry albo Amano spokojnie możesz dać, nic nie będzie roślinom.
Avatar użytkownika
Alart
Stały bywalec
 
Posty: 281
Dołączył(a): 26 wrz 2013, o 17:49
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nowy prosi o pomoc

Postprzez jaculak » 1 lis 2015, o 17:56

Dzięki za odpowiedź jak pisałem dałem ten zestaw jako przykład, jeśli bym znalazł podobne zestawy ale bardziej zbliżone do mojego akwarium to się opłaca wziąść? Jeśli by komuś się nudziło to bym był wdzięczny jak by wypisał jakie roślinki do mojego oświetlenia
A jak ten zestaw » Hydrocotyle japan (5 sadzonek)
» Alternanthera reineckii (1 sadzonka)
» Bacopa australis (2 sadzonki)
» Ceratopteris cornuta (2 sadzonki)
» Schinnersia rivularis (2 sadzonki)
» Willow moss (5 sadzonek)
» Cardamine lyrata (3 sadzonki)
» Rotala green (2 sadzonki)
» Rotala rotundifolia (2 sadzonki)
» Cryptocoryne wendtii (1 sadzonka)
» Hygrophila polysperma (1 sadzonka)
» Limnobium laevigatum (1 sztuka)
» Cladophora aegagropila (1 szutka)
» Pogostemon octopus (1 sadzonka)
» Bacopa monnieri (1 sadzonka)
jaculak
Nowicjusz
 
Posty: 18
Dołączył(a): 31 paź 2015, o 07:54
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nowy prosi o pomoc

Postprzez zimx » 1 lis 2015, o 23:02

Co do założenia zbiornika to nie ma się co spieszyć, a z racji tego masz jeszcze trochę czasu, jesteś z wrocławia, dużo osób jest z wrocławia, zrób temat na forum może ktoś akurat będzie robił przycinkę to sobie od takiego ludka weź rośliny :D pewne, a przy okazji obejrzysz sobie może czyiś zbiornik, pogadasz, dowiesz się czegoś :)
240l

Dawid
Avatar użytkownika
zimx
Donator
 
Posty: 356
Dołączył(a): 28 lip 2014, o 18:31
Lokalizacja: ok. Wałbrzycha

Re: Nowy prosi o pomoc

Postprzez jaculak » 3 lis 2015, o 20:37

Nie mam wielkiego parcia żeby sie śpieszyć ale za bardzo nie mam gdzie akwarium teraz trzymać , ale co mi popisaliście mam teraz jakieś pojęcie od czego zacząć ,wiem jak będę kupował w sklepie popłynę więcej kasy ,co do aranżacji to mam jak chce zrobić ale nie bede pisał więcej żeby nie zapeszyć jak zrobię podeśle zdjęcia :brawo: jeśli nie będzie to będzie oznaczało ze mi sie nie udało :-o

-- 3 lis 2015, o 20:34 --

Dziś zrobiłem moje akwarium chciałbym wrzucić zdjęcie, jak tu mogę to zrobić
jaculak
Nowicjusz
 
Posty: 18
Dołączył(a): 31 paź 2015, o 07:54
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nowy prosi o pomoc

Postprzez ivana85 » 3 lis 2015, o 21:55

Gdy piszesz odpowiedz masz na dole dodaj załącznik i tam z twojego kompa wybierasz zdjęcie które planujesz wstawić. Pamiętaj aby było w odpowiedniej wielkości. :)
Miej serce i patrzaj w serce
ivana85
Stały bywalec
 
Posty: 221
Dołączył(a): 12 lip 2014, o 22:34
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nowy prosi o pomoc

Postprzez jaculak » 4 lis 2015, o 07:02

Witam coś takiego mi wyszło ,nie do końca takie jak chcieliśmy ale oko cieszy nasze :ugeek:

-- 4 lis 2015, o 07:02 --

ivana85 napisał(a):Gdy piszesz odpowiedz masz na dole dodaj załącznik i tam z twojego kompa wybierasz zdjęcie które planujesz wstawić. Pamiętaj aby było w odpowiedniej wielkości. :)

Wielkie dzięki ślepota ze mnie
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
jaculak
Nowicjusz
 
Posty: 18
Dołączył(a): 31 paź 2015, o 07:54
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nowy prosi o pomoc

Postprzez dylu2006 » 4 lis 2015, o 08:59

Ale będzie zielono na tej białej ścieżce niedługo [WINKING FACE]
dylu2006
Nowicjusz
 
Posty: 13
Dołączył(a): 3 maja 2015, o 11:26

Re: Nowy prosi o pomoc

Postprzez jaculak » 4 lis 2015, o 09:04

jaculak napisał(a):Witam coś takiego mi wyszło ,nie do końca takie jak chcieliśmy ale oko cieszy nasze :ugeek:

-- 4 lis 2015, o 07:02 --

ivana85 napisał(a):Gdy piszesz odpowiedz masz na dole dodaj załącznik i tam z twojego kompa wybierasz zdjęcie które planujesz wstawić. Pamiętaj aby było w odpowiedniej wielkości. :)

Wielkie dzięki ślepota ze mnie

Mam następne pytanie po jakim czasie wpuścić rybki ,w sklepie wcisnęli mi taki preparat Bactozym i chyba dałem ciała teraz jak włożyłem okulary to okazało sie ze 1 tabletka na 100 l a ja dałem 2 coś sie stanie ?
Jako podkład kupiłem AquaBasic plus jako podłoże ,w sklepie powiedzieli ze moge po tygodniu wpuszczać jak myślicie
jaculak
Nowicjusz
 
Posty: 18
Dołączył(a): 31 paź 2015, o 07:54
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nowy prosi o pomoc

Postprzez marcin2983 » 4 lis 2015, o 10:16

W sklepie Ci wcisną każdy kit żebyś u nich kupił ryby. Niektórzy sprzedają magiczne bakterie dzięki którym już tego samego dnia można wpuszczać ryby. A jak ryby zdechną to trudno klient wróci po nowe...
Ryby możesz wpuszczać jak się zamknie cykl azotowy czyli gdy test kropelkowy NO2 wskaże wartości bliskie zero przez dwa, trzy dni z rzędu. Nie używaj testów paskowych bo przekłamują wyniki.
Jak nie masz testu to czekanie minimum 3 tygodnie jest dobrym pomysłem. Oczywiście w tym czasie oświetlenie i filtr normalnie musi pracować.

Swoją drogą masz bardzo mało roślin. Wrzuć na start rogatka którego potem wyjmiesz. Inaczej możesz mieć inwazje glonów.
I poszukaj trochę. O starcie akwarium jest tryliony poradników :P

Posklejałeś te kamienie silikonem?
Avatar użytkownika
marcin2983
Donator
 
Posty: 896
Dołączył(a): 16 wrz 2012, o 18:15
Lokalizacja: Wrocław (Gaj)

Re: Nowy prosi o pomoc

Postprzez jaculak » 4 lis 2015, o 10:27

Kamienie nie sklejalem myślisz ze rozwala je ryby
jaculak
Nowicjusz
 
Posty: 18
Dołączył(a): 31 paź 2015, o 07:54
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nowy prosi o pomoc

Postprzez zimx » 4 lis 2015, o 16:54

skoro już masz akwarium, proponuję założyć nowy temat ;)

ryby, podłoże jeszcze może trochę osiąść, lepiej sklej te kamienie sylikonem sanitarnym z atestem ;) ścieżka fajna ale ze swojego baniaka wiem, że za niedługo i tak jej nie będzie widać :)
240l

Dawid
Avatar użytkownika
zimx
Donator
 
Posty: 356
Dołączył(a): 28 lip 2014, o 18:31
Lokalizacja: ok. Wałbrzycha

Re: Nowy prosi o pomoc

Postprzez marcin2983 » 4 lis 2015, o 18:42

Myślę że na pewno ryby rozwala te kamienie. Zwłaszcza przydenne kiryski, zbrojniki itp. Kamienie mogą jakąś rybe nawet zranić. Mała tubka silikonu akwarystycznego to jakieś 3 zł a po co ryzykować.
Co do ścieżki zgadzam się z kolegami, przy rybach przydennych nie wróżę jej długiego zycia. Nawet jeśli rośliny jej nie zarosna to kiryski wymieszaja piach z podłożem. :) Ale taki już ich urok :D

I dorzuć roślin szybko rosnących na start bo glony Cię zjedzą :D
Avatar użytkownika
marcin2983
Donator
 
Posty: 896
Dołączył(a): 16 wrz 2012, o 18:15
Lokalizacja: Wrocław (Gaj)

Re: Nowy prosi o pomoc

Postprzez jaculak » 4 lis 2015, o 20:36

marcin2983 napisał(a):Myślę że na pewno ryby rozwala te kamienie. Zwłaszcza przydenne kiryski, zbrojniki itp. Kamienie mogą jakąś rybe nawet zranić. Mała tubka silikonu akwarystycznego to jakieś 3 zł a po co ryzykować.
Co do ścieżki zgadzam się z kolegami, przy rybach przydennych nie wróżę jej długiego zycia. Nawet jeśli rośliny jej nie zarosna to kiryski wymieszaja piach z podłożem. :) Ale taki już ich urok :D

I dorzuć roślin szybko rosnących na start bo glony Cię zjedzą :D

jakie szybko rosnące ?
jaculak
Nowicjusz
 
Posty: 18
Dołączył(a): 31 paź 2015, o 07:54
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nowy prosi o pomoc

Postprzez marcin2983 » 4 lis 2015, o 21:01

Takie które pochłoną nadmiary makro i mikro z wody. Najpopularniejsze to rogatek, moczarka, kabomba, pistia... Wrzuć na forum ogłoszenie to na pewno ktoś z przycinki za darmoche Ci odda. ;) Po miesiacu, dwóch możesz powoli je usuwać i zostawić tylko te które chcesz docelowo.
Avatar użytkownika
marcin2983
Donator
 
Posty: 896
Dołączył(a): 16 wrz 2012, o 18:15
Lokalizacja: Wrocław (Gaj)

Re: Nowy prosi o poradę

Postprzez jaculak » 4 lis 2015, o 21:33

Mam pytanie dziś zauważyłem jak by troszkę woda zmętniała (jak by troszkę mleczko) ale do mleka bardzo daleko ;) jak pisałem wcześniej przez ślepotę :ugeek: dałem za dużo tabletki na poprawe bakteri w akwarium ,czy to możne normalne
jaculak
Nowicjusz
 
Posty: 18
Dołączył(a): 31 paź 2015, o 07:54
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nowy prosi o pomoc

Postprzez marian19l » 12 gru 2015, o 10:50

Sprawdź odczyn wody paskami i dowiesz się jak to wygląda
Czasem kara pociąga za sobą winę.
marian19l
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): 12 gru 2015, o 10:46

Re: Nowy prosi o pomoc

Postprzez Decado » 12 gru 2015, o 12:14

Mam trochę Rogatka i Pisti do oddania.
Szczegóły na PW.
960 l
450 l
200 l
Decado
Donator
 
Posty: 120
Dołączył(a): 11 paź 2014, o 22:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nowy prosi o pomoc

Postprzez kixer » 12 gru 2015, o 12:25

marian19l napisał(a):Sprawdź odczyn wody paskami i dowiesz się jak to wygląda

Co odczyn ma wspólnego ze zmętnieniem wody?
Avatar użytkownika
kixer
Donator
 
Posty: 343
Dołączył(a): 10 lip 2012, o 23:04
Lokalizacja: Świdnica

Zostaw komentarz


Powrót do Obsada

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron