.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Opinie o filtrze Tetra EX 800 Plus

[ Komentarze Facebooka]

Ogólne dyskusje

Moderator: Grupa DFA

Opinie o filtrze Tetra EX 800 Plus

Postprzez glowa_1 » 24 lut 2018, o 19:59

Witam,

Stoję przed wyborem nowego filtra. Do tej pory używałem Tetra EX 600 pierwszej generacji i byłem z niego bardzo zadowolony.

Kryterium wyboru filtra to głównie bezgłośna praca. EX 600 przez 4 lata była zupełnie niesłyszalna. Słychać z bliska tylko szum wody. Żadnego buczenia. Niestety ostatnio stała się już słyszalna. Wymiana wirnika i osi nic nie dała.
Ponieważ śpimy z żoną w pokoju gdzie jest akwarium to filtr zaczął przeszkadzać.

Mam pytanie do posiadaczy nowej serii Tetry Plus modeli 600 lub 800 o cichość pracy tych filtrów. Czy są tak jak starsze modele super ciche?
Czy może 600 jest cichsze lub odwrotnie...?
Avatar użytkownika
glowa_1
Użytkownik
 
Posty: 40
Dołączył(a): 22 lip 2012, o 14:54
Lokalizacja: Wrocław

Re: Opinie o filtrze Tetra EX 800 Plus

Postprzez zwierzak » 24 lut 2018, o 20:06

Chcesz niesłyszalny kubeł weź unimaxa :)
zwierzak
Stały bywalec
 
Posty: 246
Dołączył(a): 3 sty 2017, o 19:42
Lokalizacja: Wrocław, złotniki

Re: Opinie o filtrze Tetra EX 800 Plus

Postprzez glowa_1 » 24 lut 2018, o 20:47

Jakiś dźwięk ten Unimax napewno wydaje, pytanie tylko jaki? Czy jest to szum czy buczenie?
Zdecydowałem się na tetre bo była dosłownie niesłyszalna. Musiałem przykładać ucho żeby usłyszeć szum, lub patrzeć na ruch wody.
Avatar użytkownika
glowa_1
Użytkownik
 
Posty: 40
Dołączył(a): 22 lip 2012, o 14:54
Lokalizacja: Wrocław

Re: Opinie o filtrze Tetra EX 800 Plus

Postprzez marcin2983 » 24 lut 2018, o 21:09

Mam unimaxa 250 od trzech lat. Nigdy nie był nieslyszalny. Słychać go nawet w szafce.
Chyba że ktoś jest głuchy :)
Wiele razy czyszczony, odpowietrzany itp. Po drodze nawet całą pokrywę z napędem mi wymienili bo ciekla i ta nowa to samo. Słychać :x

Poczytaj na necie o przeciekaniu filtrów tetra z serii ex. Teraz jest już chyba trzecią ich generacja i na wszystkie ludzie narzekali. Może trafiła Ci się szczelna perełka :D
Avatar użytkownika
marcin2983
Donator
 
Posty: 896
Dołączył(a): 16 wrz 2012, o 18:15
Lokalizacja: Wrocław (Gaj)

Re: Opinie o filtrze Tetra EX 800 Plus

Postprzez Skuter8121 » 24 lut 2018, o 21:29

U mnie Unimax buczy. Oczywiście wszystkie metody odpowietrzania podnoszenia maty itp. i to samo. Akwa w salonie, więc nie przeszkadza zbytnio.
Skuter8121
Użytkownik
 
Posty: 47
Dołączył(a): 31 mar 2017, o 10:47

Re: Opinie o filtrze Tetra EX 800 Plus

Postprzez zwierzak » 24 lut 2018, o 21:38

Ja mam 250 i cisza całkowita. Ojciec ma 500 u też cisza. Mało tego Jk myję filtr. To nigdy nie bawiłem sie w odpowietrzanie. Zalewam jak najwięcej wody później już sobie musi poradzić sam.
zwierzak
Stały bywalec
 
Posty: 246
Dołączył(a): 3 sty 2017, o 19:42
Lokalizacja: Wrocław, złotniki

Re: Opinie o filtrze Tetra EX 800 Plus

Postprzez Skuter8121 » 24 lut 2018, o 21:58

Też zalewam na maxa.....ale nie o tym w tym poscie....
Skuter8121
Użytkownik
 
Posty: 47
Dołączył(a): 31 mar 2017, o 10:47

Re: Opinie o filtrze Tetra EX 800 Plus

Postprzez glowa_1 » 24 lut 2018, o 22:00

Co do przeciekania tetr jestem spokojny. Wystarczy używać wazeliny technicznej do smarowania uszczelek. Moja EX 600 była rozbierania wiele razy i za każdym razem wycieram ręcznikiem papierowym uszczelki i smaruje wazeliną. Ma ponad 4 lata i teraz zaczął być słyszalny, co w moim przekonaniu i tak jest poziomem głośności mniejszym niż większość nowych filtrów. Do niedawna nie wydawał żadnych dźwięków. Na dowód mam to, że moja żona potrafi wyłączać ładowarkę z gniazda bo piszczy, czego ja nie słyszę zupełnie. Filtr jej nie przeszkadzał, ale teraz już go słyszy, ja zresztą też, więc potrzebujemy nowego. Stąd moje pytanie.

Co do produktów Aquael to mam w drugim pokoju w krewetkarium kaskadę którą można porównać z traktorem....
Avatar użytkownika
glowa_1
Użytkownik
 
Posty: 40
Dołączył(a): 22 lip 2012, o 14:54
Lokalizacja: Wrocław

Re: Opinie o filtrze Tetra EX 800 Plus

Postprzez Morfi » 24 lut 2018, o 22:57

Miałem tetrę i nie dość że była głośna to jeszcze słaba w parametrach... Zmieniłem na JBL i jest ciszej i wydajniej.
Jednak nadal słychać buczenie i chyba przestałem wierzyć w całkiem ciche filtry. Pompa chodzi to i buczy ...
aktualne 125l After the apocalypse -> post44599.html#p44599
zakończone 192l NEST -> nest-t4323.html
zakończone 192l RED HILLS -> red-hills-t5683.html
zakończone 192l RIVERSIDE -> riverside-t6376.html
Avatar użytkownika
Morfi
Donator
 
Posty: 528
Dołączył(a): 7 lip 2014, o 18:11
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Opinie o filtrze Tetra EX 800 Plus

Postprzez glowa_1 » 25 lut 2018, o 02:43

No właśnie mój EX był przez 4 lata bezgłośny, tzn. Tylko szum, nie buczenie i to z bliska. Dlatego mam nadzieję, że kolejna też może taka być. Szukam opinii po forach, po YouTube, szukam po polsku, niemiecku i angielsku i nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Mam takie wrażenie, tak jak w poście przedmowcy, że pompa musi być słyszalna tym czasem są już ultra ciche odkurzacze, zmywarki, a nawet pralki - mój kolega kupił pralkę, fakt drogą, bez przezroczystych drzwi, to że ona działała poznać było po tym, że na wyświetlaczu kręciły się kropelki w kółko... Szum tylko było słychać z metra jak się głowę do niej przystawiło... Taka też była moja tetra, dlatego mam nadzieję że to nie był przypadek, że nie trafił mi się super egzemplarz, tylko, że tak naprawdę może być, bo to nie jest wielka filozofia ze strony inżynieryjnej zrobić cichy filtr, tylko widocznie nie opłaca się w to inwestować skoro ludzie i tak kupią taki który buczy jak transformator. Tetre reklamują jako jeszcze cichszy niż poprzednio, dlatego pytam, czy ktoś go faktycznie ma i faktycznie jest bezgłośny?
Avatar użytkownika
glowa_1
Użytkownik
 
Posty: 40
Dołączył(a): 22 lip 2012, o 14:54
Lokalizacja: Wrocław

Zostaw komentarz


Powrót do Forum ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: dziegan i 1 gość