Przeglądając różne fora akwarystyczne trafiłem właśnie na Was i jako że pochodzę z Dolnego Śląska ,a tym bardziej widząc pomocne rady, (szczególnie postawę administracji

i pokazać swój skrawek podwodnego ogródka, który nie był jeszcze oceniany na żadnym forum.
Nie będę ukrywał że mało mam dla niego czasu ze względu na pracę i rodzinę.
Akwarium to taki dalszy plan, ale coś tam robię by nie było tragedii

Wszelkie rady, komentarze tradycyjnie są jak najbardziej mile widziane.
W sumie dość młody ze mnie akwarysta, bo raptem chyba 3 lata topię zaskórniaki na kupno nowych gadżetów ułatwiających pielęgnację i dbanie o różne aspekty tego hobby.
Teraz mam na celowniku pensetę i nożyczki ADA, albo zamienniki-czekam na opinię.
Chyba że znacie jakieś tańsze i równie precyzyjne, przy okazji zapytam, czy inny tańsze narzędzia sprawią się równie dobrze przez kilka lat, czy jednak warto wydać krocie za ten sprzęt.
Zbiornik:
Akwarium proste z przodem OW zalane w sierpniu 2013, 132x60x60cm , 475l, tło czarne, wykonane z 2mm plexi.
Postawiony na aquabasis i na wierzch piach, oddzielony siatką do zatapiania tynków.
Pokrywa DYI.
Oświetlenie:
5x54w, barwy od 4100-6800k, tylko 2 świetlówki mają barwę 6500k.
Filtracja:
Filtry kubełkowe.
Biolog JBL e 1500 green line zasypany na max biocermiką od Sery.
Mechanik JBL e 900, z keramzytem włókniną i ciasno upchaną gąbką, przepływ jest dobry.
Oba są podłączone pod deszczownię DYI i jest taka cyrkulacja o jaką mi chodziło, wcześniej kombinowałem z cyrkulatorami, ale za dużo krasnali się pojawiało

Technika:
Zestaw co2 własnej konstrukcji na sztywno z butlą 8kg co2 (znaczy, nie gotowiec Wolałem sam sobie kupić wszystko osobno, bo taniej wyszło), elektrozaworem, zaworkiem precyzyjnym i rozprowadzaniey za pomocą reaktora sera 500.
Wyłączniki czasowe to podstawa i komfort.

Nawożenie:
Sole :kno3, mgso4, kh2po4, k2so4, fe, micro, macro, czasem podaję Ti.
Roślinki:
Rotala indica
Rotala macrandra
Didiplis diandra tropica
Micranthemum umbrosum
Hygrophila Polysperma
Microzorium videlov
Hemianthus micranthemoides
Ludwigia Repens i green
Heteranthera zosterifolia
Hydrocotyle sp. japan
Glossostigma elatinoides
Meszek Tajwan na kokosie.
Obsada:
Phenacogrammus interruptus 14 sztuk
Corydoras julie 25 sztuk
20 neonów Innesa.
xx red cherry, babaulti, amano.
Dużo nieszkodliwych zatoczków, świderków, rozdętek i helenek.
W planach-rotala rotundifilia, pogostemon helferi i labeo.
Fotki.