2008 rok:Akwarium: Aquel Brillux 72l
Oświetlenie 2x18W plus "odbłyśniki"/w 2017 LED diy 15 diod wysterowane na 8W z regulacją.
Filtr: Fan-2/Aqua-szut Turbo 750/FZN-1
Grzałka: 50-100W
Flora:
Mchy/kryptokoryny itd.
Fauna:
Bywało różnie
Zestaw od Aquela:
Piasek plus korzonek:
Świeżo zalany zbiorniczek:
Jednodniowy zbiorniczek:
Pierwsza krewetka, która u mnie nosiła jaja:
Pierwsze maluchy:
Dwie kolejne samiczki z jajkami:
Samiec z samiczką:
Nieproszeni goście - ślimole:
niezidentyfikowany obiekt:
Bananowe szaleństwo
2009 rok:Zbrojnik to chwilowy gość.
2011 rok:Brokułowe szaleństwo młodych zbrojników:
Kwiat Aponogeton ulvaceus:
2015 rok:W 72l było przez 3 lata wiele zmian, był trawnik, były glony, bystrzyki popłynęły na inny świat.
Rok temu zakupiłem kardynałki chińskie zwykłe i złote. Pływały sobie spokojnie z krewetkami w temperaturze 22-23 stopnie, woda nieco zmiękczona, stroszą się do siebie ciągle, ganiają za sobą, bardzo sympatyczne wesołe rybki.
Pojawiły się jednak dorosłe barwniaki czerwonobrzuche, nie było wyjścia musiałem je wrzucić do 72l.
Plan więc jest aby oddać kardynałki i skupić się na barwniakach.
Samiec jest bardzo płochliwy, ciężko go uchwycić, samiczka jak to baba częściej pokazuje swoje walory
Samiec ma niebieskawe płetwy i ładną płetwę ogonową, ciało jest dość szare. Samiczka jest bardzo ładna, prawdopodobnie już pilnuje ikry w małym kokosie.
Kilka fotek z obecnego stanu akwarium:
Niewyraźne fotki, ale prezentują w całej okazałości samczyka:
Tata z maluchami z tyłu akwarium:
I z mamą:
I mama:
Mchy same porastają korzenie:
Przez chwile pływały barwniaki, teraz czas na małą Tanganikę.
Barwniaki od roku są w 240l, przez ten czas akwarium służyło neonom, które dostałem z likwidowanego akwarium teścia. Czas herbacianej wody, korzeni i syfu na dnie minął, teraz szarobure rybcie z Tanganiki - Telmatochromis temporalis "shell":
Udało mi się w końcu uchwycić samca. Na robaka każda ryba się skusi
I z samicą:
2017 rok:2x18 (Aquarelle + 865 Philips):
LEDlampka 15W by
barttsw na LEDach wysterowanych na:
100% 7,9w
50% 4,4w
25% 2,6w
Belka uszczelniona przeze mnie za pomocą silikonu.
Światło zmienione, ponieważ było o wiele za mocne dla ryb, poza tym przy tak skromnej obsadzie i braku jakiegokolwiek nawożenia (wszak to Tanganika!!!) wytrącał się węglan wapnia na roślinach, co nie wygląda zbyt estetycznie).
Fotki maluchów cyknięte na szybko:
jest ich całkiem sporo, pływają po całym dnie, "baza" w kokosie
Akwarium:
Parka:
Maluchy: