.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Oświetlenie LED

[ Komentarze Facebooka]

Ogólne dyskusje nt. sprzętu, jego specyfikacji i zastosowania

Moderator: Grupa DFA

Oświetlenie LED

Postprzez vanos » 22 lut 2016, o 08:41

Witam,

Wiem, że temat był wielokrotnie wałkowany jednak z uwagi na moją wiedzę nie jestem w stanie sam tego do końca profesjonalnie ocenić, a błąd będzie kosztował kasę i zdrowie akwarium.

Na "aledrogo" znalazłem takie coś:

http://allegro.pl/oswietlenie-akwarium- ... 51781.html

Obecnie w akwarium 120x60x50 mam oświetlenie 3 x 45 W T5.

Pytanie czy powyższy sprzęt może zamienić to oświetlenie co posiadam czy tylko jako zamiennik części świetlówek?

Akwarium towarzyskie ze sporą liczbą roślin (anubiasy i nurzaniec oraz lotos)

Za pomoc z góry dziękuje

Pozdrawiam

JAcek
vanos
Użytkownik
 
Posty: 53
Dołączył(a): 15 lip 2014, o 08:44

Re: Oświetlenie LED

Postprzez marcin2983 » 22 lut 2016, o 08:53

Funkcja Flash, stroboskop... Na co takie pierdoly do akwarium? Przejscia kolorów. Matko... Żeby denerwować ryby...?
Jeśli masz pokrywę to upewnij sie że ta listwa o długości 120 cm wejdzie Ci pod ta pokrywę...
Avatar użytkownika
marcin2983
Donator
 
Posty: 944
Dołączył(a): 16 wrz 2012, o 18:15
Lokalizacja: Wrocław (Gaj)

Re: Oświetlenie LED

Postprzez slavio » 22 lut 2016, o 09:00

marcin2983 napisał(a):Funkcja Flash, stroboskop... Na co takie pierdoly do akwarium? Przejscia kolorów. Matko... Żeby denerwować ryby...?
Jeśli masz pokrywę to upewnij sie że ta listwa o długości 120 cm wejdzie Ci pod ta pokrywę...


... jesli akwarium ma byc choinką, to OK

Moim zdaniem taki pasek będzie bez profila aluminiowego się nagrzewał. Moje Ledy 5050 szybko spaliły silikon pokrywający Ledy.

Nie polecam.

Napisz do Antek1981 ... i za te pieniądze będziesz bardziej zadowolony.

Slavio
slavio
Donator
 
Posty: 697
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 20:19
Lokalizacja: Wroclaw

Re: Oświetlenie LED

Postprzez vanos » 22 lut 2016, o 09:21

Dzięki za odzew ;)

Oczywiście funkcje stroboskop są o "kant tyłka" i nie zamierzałem z tego korzystać ;)

Chodziło mi jedynie o to czy te parametry diód mogą zastąpić światło ze świetlówek w 100% czy jedynie w części.

Co do długości to będe to musiał rzeczywiście sprawdzić ;)

pozdrawiam

Jacek
vanos
Użytkownik
 
Posty: 53
Dołączył(a): 15 lip 2014, o 08:44

Zostaw komentarz


Powrót do Ogólnie o sprzęcie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości