.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Piasek kwarcowy w filtrze?!?!

[ Komentarze Facebooka]

Wszystko na temat parametrów wody itd.

Moderator: Grupa DFA

Piasek kwarcowy w filtrze?!?!

Postprzez korzon » 26 paź 2013, o 19:38

Witam. Co sądzicie o piasku w kubełku? Z tego co wiem, to jest obojetny chemicznie i nie zmienia parametrow wody. Wypelniajac jeden lub dwa koszyczki filtra piachem można by uzyskac niezłą powierzchnie filtracyjna(tak myślę). Jestem w 90% przekonany ze ta metoda byla by oki no i tania :) . Wiadomo ze renomowani producenci wkladow do filtrów zabiegaja aby kupowac ich drogie produkty - ale kto wie moze piach też by sie sprawdzil ? Tylko czy mimo zabezpieczenia wirnika filtra wata perlonową lub inną wlókniną, piasek nie uszkodzi nam filtra? Może ktoś mial już takie doświadczenia ?
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Piasek kwarcowy w filtrze?!?!

Postprzez szumu » 26 paź 2013, o 20:23

hm, ogólnie jestem za wszelkimi eksperymentami, ale przemyślanymi. Powierzchnia wkładu to nie tylko powierzchnia na zewnątrz medium, poza tym piasek będzie się mocno ruszał co nie sprzyja koloniom. Dużo nie zaoszczędzisz, pomyśl sobie ile kosztuje prąd przez miesiąc pracy filtra, moim zdaniem nie warto. Tani sprawdzony substytut to keramzyt (z kwiaciarni), mniejsza powierzchnia na jednostkę objętości, ale się całkiem sprawdza.

Gdybyś jednak zdecydował się na piach to podziel się wynikami!
szumu
Użytkownik
 
Posty: 181
Dołączył(a): 17 paź 2012, o 19:54
Lokalizacja: Wrocław

Re: Piasek kwarcowy w filtrze?!?!

Postprzez zygmuntpompa » 26 paź 2013, o 20:27

www.sklep.hydroponika.pl/TERRAPONIKA_ak ... amzyt.html
Sprópuj to, mam u siebiei daje rade.
pozdrawiam zygmuntpompa
Avatar użytkownika
zygmuntpompa
Donator
 
Posty: 497
Dołączył(a): 15 kwi 2013, o 07:44
Lokalizacja: wrocław

Re: Piasek kwarcowy w filtrze?!?!

Postprzez korzon » 26 paź 2013, o 21:17

Tu juz nie chodzi o oszczedzenie kilku zlotowek.Tylko czy to bedzie naprawde dzialac. :)
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Piasek kwarcowy w filtrze?!?!

Postprzez victus » 27 paź 2013, o 08:24

Aby takie rozwiazanie sie sprawilo to piach musialby byc duzej granulacji i pompa filtra bardzo mocna. cos takiego kiedys widzialem z filtrami narurowymi i pompa CO. Ze sprzetem akwarytycznym to nie pociagnie. Piach na tyle sie zbije i zamuli ze stworzy szczelna zapore dla przeplywu wody. Musialbys poszukac czegos tj. ktos wspomnial albo keramzytu albo cos o granulacji zeolitu. Mysle ze nie warto kombinowac. Przy mocniejszych kubelkach i zapchaniu sie piachu jest ryzyko cisnienia w filtrze co moze skutkowac nieszczelnosciami.
p.s. strasznie drogi ten keramzyt z linku:) w casto znajdziemy to samo ale w cenie chyba 90gr/ litr.
Avatar użytkownika
victus
Grupa DFA
 
Posty: 1216
Dołączył(a): 16 gru 2009, o 17:52
Lokalizacja: Wrocław / Żórawina

Re: Piasek kwarcowy w filtrze?!?!

Postprzez Osama » 27 paź 2013, o 10:54

Poczytaj o filtrach FBF.

W kubełku można tylko doprowadzić do zapchania i zatarcia wirnika.
Avatar użytkownika
Osama
Przyjaciel
 
Posty: 284
Dołączył(a): 19 gru 2009, o 11:53
Lokalizacja: Oława

Re: Piasek kwarcowy w filtrze?!?!

Postprzez korzon » 27 paź 2013, o 18:59

No wlasnie zapchania filtra sie balem i zatarcia wirnika-odpuszczam piach :) Jesli chodzi o ceny wkladow to wiem ze keramzyt czy zeolit tanio mozna kupic choc widywalem w sklepach po 40zl rozne cuda ''sery czy tez innych firm''. chodzilo mi o to ze ogolnie niektore wklady (torf,wegiel akt. zeolit i inne cuda) sa czasem drogie. Wpadl mi do glowy pomysl z piaskiem i chcialem sie dowiedziec-teraz juz wiem (lipa). Dzieki :)
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Piasek kwarcowy w filtrze?!?!

Postprzez victus » 27 paź 2013, o 19:20

Spoko, lepiej zapytać o pomysł niż potem zakładać temat typu, "Nie działa filtr, co to może być?" :)
Avatar użytkownika
victus
Grupa DFA
 
Posty: 1216
Dołączył(a): 16 gru 2009, o 17:52
Lokalizacja: Wrocław / Żórawina

Re: Piasek kwarcowy w filtrze?!?!

Postprzez korzon » 27 paź 2013, o 19:25

Jasne. Teraz juz wiem ze to niewypal. Tak tylko zapytalem bo zlozem filtracyjnym moze byc nawet ziemia z ogrodka(tak jak w studniach) Tylko czy filtr pociagnie :) . teraz mam pewnosc ze nie.Pozdr.
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Piasek kwarcowy w filtrze?!?!

Postprzez victus » 27 paź 2013, o 19:52

Bałbym się mieć taką ziemię w akwarium jako złoże :P Wysyp glonów niesamowity, poza tym błoto by było. W studni woda stoi, to ciągle mamy ruch.
Avatar użytkownika
victus
Grupa DFA
 
Posty: 1216
Dołączył(a): 16 gru 2009, o 17:52
Lokalizacja: Wrocław / Żórawina

Re: Piasek kwarcowy w filtrze?!?!

Postprzez korzon » 27 paź 2013, o 20:02

Wiem,wiem tylko chodzilo mi o to ze w przyrodzie ziemia jest najlepszym filtrem. Wiadomo nijak to sie ma do naszych malych wycinkow tej przyrody :)
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2324
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Zostaw komentarz


Powrót do Chemia wody

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość