Tytuł ogłoszenia

Newsletter

W dziale Giełda powstała nowa kategoria "Stałe oferty". Zapraszamy wszystkich do zapoznania się z ofertami zaprzyjaźnionych hodowców, importerów, oraz sklepów. Aktualnie możemy tam zobaczyć atrakcyjną ofertę ryb importowanych przez firmę "Hassar".

Informacje

Użytkownicy, którzy maja problemy z hasłem do swojego konta proszeni są o kontakt z administracją poprzez gg-32663094 lub mail dfa.net.pl@gmail.com Aby uniknąć oszustwa hasło zostanie wysłane tylko i wyłącznie na mail podany przy rejestracji konta.

-Przy rejestracji nowego konta zostaje wysłany klucz aktywacyjny. Jeżeli czas otrzymania się wydłuża. Proszę o sprawdzenie zakładki "spam" w swojej skrzynce pocztowej.

-Zapraszamy do tworzenia własnych blogów na forum!
-DFA korzysta już z "TAPATALK" - czytaj forum ze swojego telefonu!!!

[450l] Pomoc przy zakładaniu nowego akwarium.

Ogólne dyskusje

[450l] Pomoc przy zakładaniu nowego akwarium.

Postprzez Mati » 10 lis 2011, o 20:42

Witam wszystkich serdecznie.
Kilka dni temu nabyłem akwarium 450l o wymiarach: dł. 150, szer. 50, wys. 60; z pokrywą.
Od dawna marzyłem by mieć takie akwa z neonkami czerwonymi i właśnie one zajmą główną rolę w obsadzie. Początkowo chciałem stworzyć akwarium biotopowe, lecz zmieniłem zdanie i chciałbym mieć kilka roślin oraz inne gatunki ryb, które "przerzuciłbym" z moich dotychczasowych baniaczków. Mowa tu o kosiarkach, otoskach, mieczykach, gupikach, skalarze, bocji, labeo, kiryskach, bojownikach i oczywiście krewetkach "red cherry".
I tu prosiłbym wszystkich o pomoc przy zakładaniu nowego akwarium.

1. Jakie podłoże powinienem zastosować? Ile kg? (80-100kg?). Myślałem nad czarnym piaskiem bazaltowym o granulacji 0,8-1,6mm, by podkreślić kolor neonków i by kiryski nie kaleczyły się o ostre krawędzie przy większej granulacji żwirku bazaltowego.
2. Jaki podkład pod podłoże? Czy mogę zastosować ziemię kwiatową? Substrat to ostateczność.
3. Jakie powinienem mieć oświetlenie przy wysokości powyżej 50cm? Czy dodać dodatkowe świetlówki? Jeśli tak to jakie? Przypominam że mam standardową pokrywę i chcę przy niej zostać, więc HQi odpada. Zastosowane oświetlenie to 2x T8 40w.
4. Jakie rośliny? W posiadaniu mam: bakopa drobnolistna, hemiantus zwyczajny, kabomba karolińska, ludwigia okółkowa, mikrozorium oskrzydlone, sitowie drobne, rotala okrągłolistna, pistia.
5.Które z podanych wyżej ryb mogę trzymać razem z neonkami? Które mogą żyć w wodzie filtrowanej przez torf...
6. Pytanie najmniej ważne: Czy darować sobie roślinność i stworzyć typowy biotop dla neonków?
To chyba tyle pytań na początek.
Filtr do akwarium to eheim professionel 2228.
Czekam na wasze odpowiedzi i opinie, które mają dla mnie największe znaczenie.
Pozdrawiam :v:

P.S Nie spieszcie się z odpowiedziami, najlepiej napiszcie jak sami byście zrobili:)
Mati
Użytkownik

Blog: Wyświetl wpis (0)

Re: [450l] Pomoc przy zakładaniu nowego akwarium.

Postprzez Andrzej » 11 lis 2011, o 09:10

Całkiem rozsądny zbiornik zakupiłeś..... ;)
Moje drobne sugestie:
Piasku jeżeli ma być tak drobny jak piszesz nie syp dużo.... Na oko 40-50kg. wystarczy, choć i tak napisałem z górnej półki.
Ziemia pod piaskiem wiąże sie z wieloma problemami, jeżeli nie masz z tym doświadczenia. Restartowac taki zbiornik to kupa roboty, dla tego zastanów sie jednak nad jakimś substratem, lub ewentualnie sam piasek i tabletki nawozowe pod korzenie roślin. Możesz sobie też wykombinowac plaże z piasku, a gdzies w rogu zastosuj jakies podłoże aktywne pod roslinność. Akwarium ze słabym i jałowym podłożem mozna obsadzić również roślinami których nie sadzi sie w podłożu np. Microsorium (narrow, windelov, thin leaf, real narrow), bolbitis, wszelkie anubiasy, mchy i watrobowce. Wszystko to rosnie zaszczepione na korzeniach i/lub kamieniach. Dodatkową zaletą wiekszosci tych roślin są niskie wymagania świetlne.
Jeżeli chodzi o dobór fauny nie wypowiadam się, bo nie znam się na tym.
Oświetlenie dopasuj do własnych potrzeb tj. do wybranej roslinności. Wymieniłeś kilka dość wymagających roślin, które lubią przynajmniej 0.5-0.8w/l, przy takim oswietleniu przydało by sie Co2 i nawozenie nawozami co wiąże sie z dodatkowymi wydatkami. Więc rozsadnie dobierz rosliny o niskich wymaganiach świetlntych i zaoszczędź sporo pieniążków. ;)
Filtracje jak na taki zbiornik masz niewielką, dla tego też nie wpuszczaj zbyt wielu ryb. Odpuscił bym sobie gupiki i mieczyki, bo nie zapanujesz nad rozrodem. Wiecej ryb = większe prawdopodobieństwo chorób.
Pozdrawiam :)
Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.....! ! !
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Andrzej
Administrator

Postprzez gienierator » 11 lis 2011, o 10:52

Z ,,żyworódkami" dał bym sobie spokój, możesz tego nie ogarnąć (parcia na przedłużenie gatunku) ;) , bojowniki też mogą nie
być zbyt szczęśliwe , to małe labirynty , głębokość 50cm to dla nich sporo.
Z ziemią też bym nie ryzykował , są substraty i inne wynalazki więc po co pchać się na minę???? ;)
pozdro.....
gienierator
Przyjaciel

Postprzez Mati » 11 lis 2011, o 11:36

Bardzo ciekawe odpowiedzi i przydatne informacje:) Daruję sobie ziemię kwiatową, kupię jakieś substraty. Jakie polecacie?
Mam mnóstwo kulek gliniano torfowych, więc i te będę stosował. Obsada roślinna jaką zaproponował Andrzej bardzo mi się podoba, posiadam Microsorium, kilka mchów, pelię, kupię jeszcze wgłębkę, i poeksperymentuje z innymi roślinami, jeśli nie będą rosły to się ich pozbędę.
Co do żyworódek to zastanowię się jeszcze:)
A i mam możliwość zakupienia drugiego tego samego filtra. (te 50kg piasku to nie będzie za mało, gdybym chciał mieć inne rośliny?)
Mati
Użytkownik

Postprzez Andrzej » 11 lis 2011, o 13:59

Jezeli chodzi o substraty, to każdy spełni swoja rolę. Na kazdy substrat znajdziesz jego zwolennika i przeciwnika. Ja osobiście wolał bym podłoże aktywne typu Ada Amazonia, Africana, Malaya, Olivier Knott, Aqua Substratte czy też Ebi- Gold. Wiaże sie to z wiekszymi kosztami, lecz masz przy tym wiekszą wygode potem w uzytkowaniu, bo nie martwisz sie, że wyciagniesz substrat z dna kiedy wyciagasz rosliny z korzeniami itp. Oczywiście są sposoby na to, ale to dla lubiacych kombinacje.
Jeżeli masz mozliwość zakupienia drugiego takiego filtra, to się nie zastanawiaj. Mam 2228 juz ze 2 lata i znakomicie sie sprawuje.
Te 50kg. piasku to wizualnie nieco mało, ale tu chodzi o to, że warstwa tak drobnego piasku nie może być gruba ze wzgledu na wytwarzanie sie stref beztlenowych, które mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie i samopoczucie ryb, oraz roślin.
Pozdrawiam.
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Andrzej
Administrator

Postprzez Mati » 11 lis 2011, o 17:38

Jaki byś polecił w miarę tani a zarazem dobry substrat i jaką ilość??
600zł za sam substrat to za dużo jak dla mnie:/
Mati
Użytkownik

Postprzez Andrzej » 11 lis 2011, o 19:58

Zdaje się, że optymalnym rozwiazaniem jakość/cena będzie JBL Aquabasis. Do tego pod te bardziej wymagające rosliny polecam kapsułki Ferka- Stemma, Rosette.
Pozdrawiam
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Andrzej
Administrator

Postprzez Mati » 11 lis 2011, o 20:42

Zrobię tak jak radziłeś wcześniej, dam sobie czarny żwir na tył i boki akwarium, pod żwir substrat i tam będą roślinki. A na środek akwa pójdzie piasek, korzenie, mchy, itp.
Myślę, że to będzie najlepsze rozwiązanie. 2 paczuszki JBL AquaBasis plus 5 l raczej wystarczą. Dziękuję za porady i umieszczę niedługo zdjęcia moich prac.
Mati
Użytkownik

Postprzez Andrzej » 11 lis 2011, o 21:01

Czekamy zatem na fotorelacje z zakładania zbiornika i trzymam kciuki.
Pozdrawiam.
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Andrzej
Administrator

Postprzez Mati » 13 lis 2011, o 09:55

Tak się jeszcze zastanawiam nad tą filtracją. Mówisz, że filtrację mam niewielką. I nie wiem czy dokupić drugi taki sam filtr, czy lepiej zrezygnować z tego i kupić jeden filtr zamiast tych dwóch. Myślałem nad Eheim Professionel III 2080 lub 2180. Większa wydajność przy małym poborze prądu, a wolałbym mniej płacić za prąd :P
Doradźcie coś...
Mati
Użytkownik

Postprzez Andrzej » 13 lis 2011, o 15:45

Zrobisz jak uważasz. Ja wolał bym dwa filtry mniejsze zamiast jednego wiekszego. Kiedy nie daj boże padnie jeden, zawsze zostaje drugi. Filtracja jest najważniejszą rzeczą i musi działać non stop, a to jest jak gdyby zabezpieczenie. Kolejny plus to stabilne parametry wody w akwarium. Czyscisz filtry na zmianę i dzieki temu stabilność zostaje utrzymana.
Minusem jak piszesz jest pobór prądu i 4 węże w akwa.
Musisz wybrać..... ;)
Pozdrawiam
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Andrzej
Administrator

Postprzez Mati » 13 lis 2011, o 19:42

Poważny dylemat... Zdrowie ryb najważniejsze, ale i zdrowie portfela też:)
Ale wolę wydać trochę więcej kasy na rachunki za prąd i móc spać spokojnie nie martwiąc się co z moimi pociechami. Chyba jednak wybiorę wariant z dwoma filtrami.
Mati
Użytkownik

Postprzez Mati » 29 lis 2011, o 22:39

Czas na relację z zakładania mojego nowego akwarium :)
1.Zacząłem od wsypania dwóch paczek substratu JBL AquaBasis Plus 5L. Na tylną część akwarium wyszła warstwa 2 cm, środek 1 cm, przód 0,5 cm. Wszystko podane w przybliżeniu, nie mierzyłem linijką :mrgreen:
2.Następnie na to Czarny piasek bazaltowy o granulacji 0,8-1,6mm. Zużyłem 40kg.
3.Posadziłem kilka roślin z mniejszych zbiorników, wrzuciłem korzeń, który w moim poprzednim 60l akwa zajmował sporo miejsca, a w nowym jest taki mały:)
No i na końcu wlałem wodę.
Niestety jak narazie akwarium nie wygląda zbyt uroczo, cały osprzęt: grzałka, termometr, węże od filtra są powkładane byle jak, ale mam jeszcze sporo czasu na poukładanie zanim zaczną pływać rybki.
Jak na razie brak mi weny i nie mam pomysłów jakie rośliny posadzić i w których miejscach. Muszę wrzucić więcej korzeni, kilka się moczy już ok. miesiąc i jeszcze nie toną:/ Zastanawiam się nad kupnem korzeni na allegro, ponieważ w pobliżu miejsca zamieszkania nic ciekawego nie znalazłem:/
Będzie wypłata to będzie i wena :lol:
Poniżej kilka zdjęć zbiornika:

Etap 1.Obrazek

Etap 2.Obrazek

Etap 3.Obrazek

Zdjęcie zrobione dziś:
Obrazek

Czekam na wasze pomysły co do dalszego upiększania i rozwoju akwarium.
Wszystkie opinie, spostrzeżenia, zarówno pozytywne jak i negatywne, są mile widziane.
Mati
Użytkownik

Postprzez victus » 30 lis 2011, o 10:51

Bardzo fajnie wygląda drobny bazalt. Korzeń przesunąłbym bardziej na środek pod skosem, gdzie mikrozorium będzie w kierunku tylnego lewego rogu, obok korzenia można dodać jakąś niską zwartkę. Po prawej stronie jakieś niskie trawy, np saggitarie subulate.
victus
Przyjaciel

Postprzez Andrzej » 1 gru 2011, o 06:08

Też mam drobną sugestię.
Po lewej stronie zbiornika posadziłes Kryptokoryne karbowaną (czy jakoś tak). Pod nią za wiele Ci nie urośnie, bo liście wykładające sie na tafli wody skutecznie zabiora większość swiatła. Pomysl nad posadzeniem w tym miejscu anubiasów, lub nad usunieciem tej rośliny w przyszłości (choć potem bedzie to trudne ze wzgledu na substrat w podłozu). ;)
Jak na razie wszystko wygląda obiecująco. :)
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Andrzej
Administrator

Postprzez gienierator » 1 gru 2011, o 18:37

Kryptokorynę aponogetonolistną, Andrzej. ;)
(straszna nazwa nie??)
pozdro....
gienierator
Przyjaciel

Postprzez Andrzej » 1 gru 2011, o 20:29

No tak .. Masz racje Gieniu. ;)
Jakoś mi zapadła w pamięć nazwa "Kryptokoryna Karbowana". Jak sie nazywa właściwie, to kto by to zapamiętał :D
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Andrzej
Administrator

Postprzez Mati » 22 sty 2012, o 13:33

Zapomniałem wrzucić nowe zdjęcia.
Poniżej akwa ze standardowym oświetleniem 2x36W, rośliny strasznie zmarniały:( Zdjęcie robione 9 stycznia.

Z dniem wypłaty (10 stycznia:) ) zakupiłem dodatkowe oświetlenie 2x54W T5. Wymieniłem również stare świetlówki na nowe.Zauważyłem poprawę u niektórych roślin, teraz czekam co będzie z resztą.
Aktualne świetlówki:
Standard T8: Sylwania Grolux 36W + Luxline 865 36W
Dodatkowe T5: Sylwania Grolux 54W + AquaStar 54W
Poniżej foto z dodatkowym oświetleniem:

Mati
Użytkownik

Postprzez Andrzej » 22 sty 2012, o 14:58

Zaczyna fajnie zarastać Twoje szkiełko. :)
Pozwolę sobie dodać je do naszej galerii akwariów DFA.
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Andrzej
Administrator

Powrót do Forum ogólne