.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Problem z glonami

[ Komentarze Facebooka]

Największa zmora każdego akwarysty.Wszystko na ich temat w tym dziale

Moderator: Grupa DFA

Problem z glonami

Postprzez krzyh » 18 lut 2018, o 23:11

Akwarium ma ok. roku i od jakichś 2 miesięcy coraz więcej mi się tego pojawia.
Zbiornik 60l, 6 tęczanek, 8 Razbor Galaxy, 3 cierniooczki, 3 helmety i trochę krewetek Red Cherry

Co to są za glony?

foto01.jpg


foto02.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
krzyh
Nowicjusz
 
Posty: 22
Dołączył(a): 10 sie 2016, o 13:05
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problem z glonami

Postprzez bartek2462 » 19 lut 2018, o 15:12

Zdjęcia przedstawiają rośliny, które są zaatakowane przez zielenice.
Pojawiają się one w akwarium, w którym zachwiana jest równowaga
pomiędzy NO3 i Po4.
Avatar użytkownika
bartek2462
Stały bywalec
 
Posty: 374
Dołączył(a): 19 sty 2014, o 21:43

Re: Problem z glonami

Postprzez krzyh » 19 lut 2018, o 21:04

Zrobiłem test paskowy i wyszło mi:
Cl2 0,8
pH 7,6
KH 15
GH 8
No2 0
No3 25
Niestety nie mam testu PO4.
Faktem jest że inwazja glonów zbiegła się ze słabym rozwojem i zanikiem niektórych roślin.
Co w takim przypadku mogę zrobić ?

Nawozić NO3 ?
Czy otoski by też przetrzebiły trochę te glony ?
krzyh
Nowicjusz
 
Posty: 22
Dołączył(a): 10 sie 2016, o 13:05
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problem z glonami

Postprzez rybek_stary » 19 lut 2018, o 21:54

krzyh napisał(a):Czy otoski by też przetrzebiły trochę te glony ?


Tym przyczyny nie usuniesz.
rybek_stary
 

Re: Problem z glonami

Postprzez dziegan » 20 lut 2018, o 06:57

fdsfsdfsdfsdfsdfsdf
Ostatnio edytowano 22 lut 2018, o 18:23 przez dziegan, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
dziegan
Donator
 
Posty: 387
Dołączył(a): 28 gru 2014, o 16:12

Re: Problem z glonami

Postprzez krzyh » 20 lut 2018, o 13:30

To było pytanie, bo nadal nikt nie napisał nic konkretnego co miałbym zrobić.
Woda taka jak w kranie. Stosuję tylko carbo w płynie do nawożenia. Pod żwirkiem mam ziemię ogrodową.

Akwarium i tak planuję zrestartować ale chciałbym wcześniej pozbyć się nieco glonów z roślin, żeby w nowym nie zaczynać od problemów.
krzyh
Nowicjusz
 
Posty: 22
Dołączył(a): 10 sie 2016, o 13:05
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problem z glonami

Postprzez bartek2462 » 20 lut 2018, o 14:44

Ja zrobił bym tak, jak radził mi postępować w takich sytuacja Andrzej, wyzerować zbiornik kilkoma większymi podmianami wody i startować z nawożeniem, gdyż nie samym carbo rośliny żyją. Musisz im dać papu. Warto abyś postarał się o test na PO4.
Avatar użytkownika
bartek2462
Stały bywalec
 
Posty: 374
Dołączył(a): 19 sty 2014, o 21:43

Re: Problem z glonami

Postprzez emr100 » 20 lut 2018, o 20:01

Radził bym jeszcze odmulić dno i wieksze podmianki 2 razy w tygodniu.Troszkę zmniejsz dawki ppu dla miluskich
emr100
Nowicjusz
 
Posty: 14
Dołączył(a): 18 gru 2017, o 21:16

Re: Problem z glonami

Postprzez krzyh » 21 lut 2018, o 10:34

Dzięki za porady.
Na pewno zabiorę sie za częste podmiany, choć nie lubie rozkręcać mojego filtra (Multikani).
Szkoda że testy Po4 są takie drogie, ale chyba kupię, to samo z nawozami. Trochę mnie dziwią te kłopoty, ponieważ rośliny od początku założenia akwarium rosły bardzo dobrze, wręcz za dobrze. Ale po 10 miesiącach coś się zepsuło nagle i zaczęły marnieć, mimo, że w akwarium nie było żadnych zupełnie zmian, a obsada się nawet odrobinę zmniejszyła.
krzyh
Nowicjusz
 
Posty: 22
Dołączył(a): 10 sie 2016, o 13:05
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problem z glonami

Postprzez dziegan » 21 lut 2018, o 10:49

A Ty przeczytałeś to co CI napsiałem ? co maja podmiany wody zmienić ?
Avatar użytkownika
dziegan
Donator
 
Posty: 387
Dołączył(a): 28 gru 2014, o 16:12

Re: Problem z glonami

Postprzez krzyh » 22 lut 2018, o 17:03

Podmiany radzili mi inni koledzy i to był jakiś konkret, radziły tak dwie osoby wiec mogę spróbować. Wcześniej robiłem raz na dwa tygodnie.

Zmierzyłem Po4 = 0,8

Jeśli są jakieś inne konkretne propozycje to chętnie wysłucham.
krzyh
Nowicjusz
 
Posty: 22
Dołączył(a): 10 sie 2016, o 13:05
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problem z glonami

Postprzez glowa_1 » 23 lut 2018, o 00:12

Jeśli nie nawozisz akwarium poza carbo, to ufając testom, coś eksploduje Ci związkami macro do wody. NO3 może wynikać z obsady, PO4 raczej powinno zostać zjedzone przez rośliny do 0 przy takim poziomie azotu. Skoro tak nie jest oznacza to, że coś go dostarcza. Ja bym upatrywał winy w ziemi ogrodowej. Miałem akwarium na ziemi i po właśnie około roku stało się tak, że pięknie wszystko rosło ale razem z glonami. Testy wykazały stały poziom PO4 niezależny od nawożenia. I to była przyczyna, której niestety nie udało mi się pokonać. Skończyło się to restartem na aktywnym podłożu. Jeśli chcesz uratować te rośliny, to moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie wyjąc je z tego akwarium. Załóż sobie malutkie akwarium z malutkim filterkiem poruszającym wodę, wsadź tam te rośliny, wpaść kilka ślimaków i krewetek i czekaj. Przed tymi przenosinami zafunduj roślinom kąpiel w roztworze kwasku cytrynowego opakowanie/1,5l wody przez godzinę. Słabsze liście umrą, mocniejsze przetrwają, zniszczysz też duża część glonów. Niestety jest to proces długotrwały, rośliny przed ponownym zasadzeniem w akwarium muszą spędzić w kwarantannie tyle czasu, abyś nie widział na nich glonów. Przerabiałam to i działa.

Drugi sposób, także sprawdzony, ale niestety kosztowniejszy, to restart na aktywnym podłożu i tylko rosliny invitro. Wszystko czyste, nowe, nawożenie zgodnie z EI, rozrabianie soli, dużo potasu, bo to on tak jak i u ludzi determinuje w dużym stopniu wchłanianie innych pierwiastków i też efekt będzie dobry.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, napisałeś gdzieś wcześniej odnośnie sugestii o odmianach wody, że nie lubisz rozkręcać filtra. Pytanie wprost, czy przy każdej podmianie wody czyścisz filtr zewnętrzny? Jeśli tak robisz to jest to wielki błąd i namawiam Cię abyś przestał. Ja np. w 100l wody mam tetre ex600 czyszczona była może z rok temu, ale i tak to czyszczenie polegało na otworzeniu, wyjęciu koszy i wylaniu z kubła wody z osadem, żadnego dokładnego płukania gąbek czy ceramiki. Tam są najbardziej potrzebne bakterie w całej akwarystyce. Pracujemy miesiącami aby je zdobyć nie po to żeby je zabijać.

Mam nadzieję, że choć trochę Ci pomogę.
Avatar użytkownika
glowa_1
Użytkownik
 
Posty: 40
Dołączył(a): 22 lip 2012, o 14:54
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problem z glonami

Postprzez krzyh » 23 lut 2018, o 18:34

Dzięki za odpowiedź :)

No cóż, muszę czyścić filtr co 2 tygodnie bo się zapycha. Sama woda w akwarium jest bardzo czysta.
W filtrze mam watę filtracyjną Sera oraz ceramikę Aqua-El. Ta wata jest tak zabrudzone że już ledwo woda leci.
Przy czyszczeniu staram się przepłukać w wodzie z akwarium ceramikę, sama wata wymiana co drugie czyszczenie.

Czy wszyscy się zgadzają że to są zielenice ?
krzyh
Nowicjusz
 
Posty: 22
Dołączył(a): 10 sie 2016, o 13:05
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problem z glonami

Postprzez rybek_stary » 23 lut 2018, o 19:52

krzyh napisał(a):Dzięki za odpowiedź :)

No cóż, muszę czyścić filtr co 2 tygodnie bo się zapycha. ... sama wata wymiana co drugie czyszczenie.


Czyścisz raz na 2 tygodnie, a co drugie czyszczeni - czyli raz na 4 tygodnie wymiana waty ? Przecież po 2-3 dniach ta wata już na bank jest mocno zapchana, a co dopiero po 30.

Miałem JBL czasami watę to niestety ale maks. 4 dni i szła do przelania, bo w miejscu wejścia odpływu filtra była jakby ją fusami z kasy przelał.
rybek_stary
 

Re: Problem z glonami

Postprzez krzyh » 24 lut 2018, o 13:37

Po dwóch tygodniach przepływ wody jest, ale wyraźnie o wiele wolniejszy. Płuczę dokładnie watę, ale często ona i tak jest za bardzo zbita i porwana, wtedy daję nową. Jak mogę to zostawiam bo szkoda mi właśnie bakterii. Mam prefiltr z gąbki na wlocie w akwarium więc sporo zanieczyszczeń już zostaje tam.

Przyglądałem się dokładnie gdzie są te glony i widać, że one są tylko tam, gdzie spada na nie pokarm. Inne liście są czyste, glony są tylko na ścianach. Przemeblowałem nieco akwarium żeby zrobić miejsce na środku. Mam tam plażę z piasku ale z czasem została zasypana żwirkiem i może też nadmiar pokarmu właśnie tam się gromadził.
krzyh
Nowicjusz
 
Posty: 22
Dołączył(a): 10 sie 2016, o 13:05
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problem z glonami

Postprzez rybek_stary » 24 lut 2018, o 17:18

krzyh napisał(a):może też nadmiar pokarmu właśnie tam się gromadził


Tego nie powinno być, powinny zjadać na bieżąco to co wrzucisz.

Co do waty, to ja jak ją mam ( a mam to sporadycznie ) to co 3 dni wymieniam na nową ( bo mam paczkę ogromną, więc nie płuczę ) i trzymam tylko do czasu aż mi syfki przestaną w wodzie pływać ( z reguły 5-6 dni i mam super wodę ).

Skoro masz prefiltr ( gąbkę przed ) to sa tam bakterie przecież.
rybek_stary
 

Re: Problem z glonami

Postprzez krzyh » 26 lut 2018, o 18:34

Powinny zjadać ale niestety są mega strachliwe. Mam je już ponad rok, a one tak jak na początku chowają się głęboko w krzakach jak tylko ruszy się coś koło akwarium. Muszę podsypać i się usunąć, to wtedy zjedzą coś zanim spadnie, bo już z dna to bardzo niechętnie jedzą. Na szczeście krewetki sprzątają :)
krzyh
Nowicjusz
 
Posty: 22
Dołączył(a): 10 sie 2016, o 13:05
Lokalizacja: Wrocław

Zostaw komentarz


Powrót do Glony - identyfikacja i zwalczanie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość