przez glowa_1 » 23 lut 2018, o 00:12
Jeśli nie nawozisz akwarium poza carbo, to ufając testom, coś eksploduje Ci związkami macro do wody. NO3 może wynikać z obsady, PO4 raczej powinno zostać zjedzone przez rośliny do 0 przy takim poziomie azotu. Skoro tak nie jest oznacza to, że coś go dostarcza. Ja bym upatrywał winy w ziemi ogrodowej. Miałem akwarium na ziemi i po właśnie około roku stało się tak, że pięknie wszystko rosło ale razem z glonami. Testy wykazały stały poziom PO4 niezależny od nawożenia. I to była przyczyna, której niestety nie udało mi się pokonać. Skończyło się to restartem na aktywnym podłożu. Jeśli chcesz uratować te rośliny, to moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie wyjąc je z tego akwarium. Załóż sobie malutkie akwarium z malutkim filterkiem poruszającym wodę, wsadź tam te rośliny, wpaść kilka ślimaków i krewetek i czekaj. Przed tymi przenosinami zafunduj roślinom kąpiel w roztworze kwasku cytrynowego opakowanie/1,5l wody przez godzinę. Słabsze liście umrą, mocniejsze przetrwają, zniszczysz też duża część glonów. Niestety jest to proces długotrwały, rośliny przed ponownym zasadzeniem w akwarium muszą spędzić w kwarantannie tyle czasu, abyś nie widział na nich glonów. Przerabiałam to i działa.
Drugi sposób, także sprawdzony, ale niestety kosztowniejszy, to restart na aktywnym podłożu i tylko rosliny invitro. Wszystko czyste, nowe, nawożenie zgodnie z EI, rozrabianie soli, dużo potasu, bo to on tak jak i u ludzi determinuje w dużym stopniu wchłanianie innych pierwiastków i też efekt będzie dobry.
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, napisałeś gdzieś wcześniej odnośnie sugestii o odmianach wody, że nie lubisz rozkręcać filtra. Pytanie wprost, czy przy każdej podmianie wody czyścisz filtr zewnętrzny? Jeśli tak robisz to jest to wielki błąd i namawiam Cię abyś przestał. Ja np. w 100l wody mam tetre ex600 czyszczona była może z rok temu, ale i tak to czyszczenie polegało na otworzeniu, wyjęciu koszy i wylaniu z kubła wody z osadem, żadnego dokładnego płukania gąbek czy ceramiki. Tam są najbardziej potrzebne bakterie w całej akwarystyce. Pracujemy miesiącami aby je zdobyć nie po to żeby je zabijać.
Mam nadzieję, że choć trochę Ci pomogę.