.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


problem z oświetleniem

[ Komentarze Facebooka]

Ogólne dyskusje nt. sprzętu, jego specyfikacji i zastosowania

Moderator: Grupa DFA

problem z oświetleniem

Postprzez M.Galaxy » 8 mar 2015, o 13:44

A więc mam kolejny problem z oświetleniem w klapie. A mianowicie mam klapę taką jak poniżej na fotce z jarzeniówką 15W. Akwarium ma 72L + podłoże ok 5-8cm nie wiem dokładnie jeszcze. I teraz jest problem taki że 15W w tym akwa to za mało... i nie wiem co mam robić bo większa jarzeniówka nie wejdzie do tej pokrywy bo jest za mały rozstaw a dwa że drugiej 15W nie da się zamontować bo nie ma gdzie brak miejsca ? poleci mi ktoś jakieś rozwiązanie ?

oto klapa z jarzeniówką
Obrazek
M.Galaxy
Użytkownik
 
Posty: 147
Dołączył(a): 3 sty 2015, o 10:43

Re: problem z oświetleniem

Postprzez slavio » 8 mar 2015, o 13:52

Moja pokrywa od dolu wydlada tak:


tmpPhoto.jpg


Groluxy i paski led. Roslinki przycinam co tydzień. Co2 idzue 24h

Slavii
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
slavio
Donator
 
Posty: 697
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 20:19
Lokalizacja: Wroclaw

Re: problem z oświetleniem

Postprzez marcin2983 » 8 mar 2015, o 13:54

Najprościej dołożyć więcej świetlówek. U mnie taka sama pokrywa jak u Ciebie. Dodatkowo wyklejona folia. Weszło 2x15w t8 i 8w t5 :-)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
marcin2983
Donator
 
Posty: 944
Dołączył(a): 16 wrz 2012, o 18:15
Lokalizacja: Wrocław (Gaj)

Re: problem z oświetleniem

Postprzez M.Galaxy » 8 mar 2015, o 16:40

Slavio te ledy to z allegro ?dałbys jakiś link do nich i jaka masz ogólna moc ?

Marcin a ten środek co jest oryginalnie przymocowana ta 15W to go usunąłes ze ci weszły te dodatkowe dwie ?jak mógłbyś jakąś instrukcję mi napisać bylbym wdzięczny bo zielony w tym jestem i nie przerabialem nigdy pokrywy a nie chce czegoś zepsuć
M.Galaxy
Użytkownik
 
Posty: 147
Dołączył(a): 3 sty 2015, o 10:43

Re: problem z oświetleniem

Postprzez marcin2983 » 8 mar 2015, o 17:23

Środek został. Powiększ zdjęcie sobie widać go ze jest oklejony taśma na lewo od swietlowek.
Ja użyłem stateczników ze świetlówek kompaktowych bo ten oryginalny buczal i się grzal. Jest o tym bardzo dużo na necie. Umieściłem je właśnie w tym korytku na środku.
Zaraz wkleję Ci jakieś linki.

http://akwarystyka.elblag.pl/forum/viewtopic.php?t=252

U siebie nie chce otwierać pokrywki od góry bo ładnie to pozaklejalem silikonem. Generalnie to nic trudnego tylko trzeba trochę ostrożności bo jednak prąd to prąd.
Ta druga t8 jest przykrecona od góry do pokrywy na stalowe uchwyty, za grosze do kupienia. A ta mała jest zamocowania do tej dużej uchwytem t5/t8.

http://luxino.pl/uchwyt-z-poliweglanu-d ... t5-t8.html

Na sypanie pokarmu została mała szczelina ale wystarczy.
Oryginalny statecznik i starter wywalilem z korytka więc nowe stateczniki się zmieściły spokojnie.
Avatar użytkownika
marcin2983
Donator
 
Posty: 944
Dołączył(a): 16 wrz 2012, o 18:15
Lokalizacja: Wrocław (Gaj)

Re: problem z oświetleniem

Postprzez M.Galaxy » 8 mar 2015, o 18:58

To widzę ze to nie takie hop siup i czeka mnie znów odkładanie kasy i trochę roboty a powiedz mi jakiej mocy masz te świetlówki w kolejności jak możesz bo chyba będę robił tak jak ty masz ale pomyślę jeszcze nad ledami
M.Galaxy
Użytkownik
 
Posty: 147
Dołączył(a): 3 sty 2015, o 10:43

Re: problem z oświetleniem

Postprzez marcin2983 » 8 mar 2015, o 20:33

marcin2983 napisał(a):...Weszło 2x15w t8 i 8w t5 :-)


Od lewej T8 15w, T5 8w, T8 15w
Cały koszt to trzy świetlówki kompaktowe (30zl) oprawki i uchwyty (ze 20zl) no i nowe świetlówki to już zależy co wybierzesz.
Jak chcesz zrobić porządnie to możesz kupić porządny statecznik elektroniczny np. 2x18 w. Ale wtedy sam statecznik z 60 zł. Plus cała reszta oprawki, świetlówki...

Efekt - pokrywa się mniej grzeje, woda też (na starym magnetycznym stateczniku od wromaka woda w lecie osiagala 29'C) i nie słychać buczenia pokrywy.

A i ja nic nie lutowalem, wszystko połączone za zlaczkach wago. Całość zamknięta w korytku uszczelniona silikonem.

BTW:
Ewentualnie będę sprzedawał za jakiś miesiąc moje akwarium jak stanie większe:D Ale to raczej całość ze szkłem ;)
Avatar użytkownika
marcin2983
Donator
 
Posty: 944
Dołączył(a): 16 wrz 2012, o 18:15
Lokalizacja: Wrocław (Gaj)

Re: problem z oświetleniem

Postprzez M.Galaxy » 8 mar 2015, o 21:41

Rozumiem a mógłbym prosić jakieś linki do allegro żeby to wszystko zamówić włącznie ze świetlówki ? Byłbym ci bardzo wdzięczny i dzięki wielkie za pomoc i rady
M.Galaxy
Użytkownik
 
Posty: 147
Dołączył(a): 3 sty 2015, o 10:43

Re: problem z oświetleniem

Postprzez Szymijohn » 8 mar 2015, o 21:41

W sprawie statecznika elektronicznego. Można też poszukać obudowy w jakimś obicastomerlinie. Ja do swojego baniaka kupiłem obudowę za 19.90 jakiś czas temu z przeceny "bo szkło było pęknięte", a tam... właśnie elektroniczny dławik 2x36W był. Możliwe, że w mniejszych lampach też je montują ;) trzeba by zerknąć czy widać gdzieś na wierzchu starter (w odróżnieniu od dławika, do startera musi być dostęp). Jak go nie ma w łatwo dostępnym miejscu w obudowie (z zewnątrz lub pod pokrywą) to znaczy, że jest elektroniczny.
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: problem z oświetleniem

Postprzez malewan » 8 mar 2015, o 21:58

Ja lece tylko na ledach. Zbiornik troche ponad 3 tygodnie i zauważam znaczny wzrost roślin. Dostępne sa na allegro. sugeruje tasme 5630. Mocne światło przy niskiej temperaturze. Jest sprzedawca., który składa oświetlenie w całosć: zasilacz, polutowane/połaczone tasmy, przyciemniacz/włącznik, oczywiście całość wodoodporna. Dodatkowo moze zapodac automatyczne sciemnianie, rozjasnianie, ze niby zachód lub wschód słonca ;) (jakoś w to nie wszedłem). Dodaj sobie odpowiednią ilośc tasmy i powinno byc git.
Dowiedziałem się, ze z leda rośli rosna bujnie przy ok 50lm na litr i u mnie to zaczyna sie sprawdzać.
zdjęcie zanim dodałem 2 dodatkowe taśmy w zimnej barwie.
poniże namiar na allegro do zrealizowanej aukcji:
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5058444660
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
m.
Avatar użytkownika
malewan
Użytkownik
 
Posty: 51
Dołączył(a): 27 lut 2015, o 22:27
Lokalizacja: Wrocław

Re: problem z oświetleniem

Postprzez M.Galaxy » 9 mar 2015, o 00:13

i nie wiem co mam teraz robić :( wiem jedno że nie dam rady zrobić tej opcji z żarówką kompaktową a opcja z ledami to taka że 160 zł za taki zestaw to trochę dużo i jestem w ciemnej d...e :|

tych ledwó to troszkę bym potrzebował ? pytanie ile ? jakiej mocy one są ? jakiej barwy wybrać?

przyznam się że nie ogarniam tego wszystkiego i wiem jedno mogłem się zastanowić nad kupnem akwarium bo teraz kupiłem akwarium i nie wiem jak zabrać się za oświetlenie :/
M.Galaxy
Użytkownik
 
Posty: 147
Dołączył(a): 3 sty 2015, o 10:43

Re: problem z oświetleniem

Postprzez malewan » 9 mar 2015, o 00:27

Poczytaj o barwach leda i o wymaganiach roślin jakie chcesz mieć - każda ma określoną game. Facet o którym pisałem wszystko Ci przeliczy. Zadzwoń do niego. Skoro masz już jarzeniówkę to nie potrzebujesz takiej mocy jak w samych ledach
Temperatura barwowa: 2800-3000K (ciepła biel)
Temperatura barwowa: 6500K czysta/naturalna biel
Temperatura barwowa: 7000-8000K (zimna biel)
Długość: 500cm.
Szerokość taśmy: 1cm.
Strumień świetlny 6000-6600lm. Ilość lumenów taśmy to ok 1200-1320lm na metr ( 20-22lm z jednej diody 5630).
Kąt świecenia: 120 °.
IP65- w silikonie, wodoodporna
możliwe cięcie co 5cm

Dobrze jest taśmę nakleić na płytę aluminiową, żeby odprowadzała ciepło co wydłuży żywotność samej taśmy.
160 złotych to bardzo wysoka cena. Myślę ze zamkniesz się w dużo mniejszej kwocie.
m.
Avatar użytkownika
malewan
Użytkownik
 
Posty: 51
Dołączył(a): 27 lut 2015, o 22:27
Lokalizacja: Wrocław

Re: problem z oświetleniem

Postprzez M.Galaxy » 9 mar 2015, o 01:12

Kumam to jak dałbym świetlówke 15W 6500K to ledy jakie dać ? I na jaka długość dawać ? Tak jak jest swietlowka? I ile tych pasków ?
M.Galaxy
Użytkownik
 
Posty: 147
Dołączył(a): 3 sty 2015, o 10:43

Re: problem z oświetleniem

Postprzez Szymijohn » 9 mar 2015, o 01:24

Potrzebujesz do tej świetlówki ok 2 - 2,5 mb taśmy aby otrzymać 0,5 W/l (przy założeniu 10 W/mb taśmy).
Temperatury barwowej 3000 st K i 6500 st K. Te taśmy pomimo różnych barw można łączyć ze sobą. Więc zasilacz wystarczy 1. Możesz kupić np. Po 1 mb z tych kolorów.
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: problem z oświetleniem

Postprzez M.Galaxy » 9 mar 2015, o 01:36

Rozumiem a czy 0,5W/l styknie czy lepiej więcej bo w przyszłości będę planował butle co2 podłączyć i nie wiem czy nie będzie mało ?
M.Galaxy
Użytkownik
 
Posty: 147
Dołączył(a): 3 sty 2015, o 10:43

Re: problem z oświetleniem

Postprzez Szymijohn » 9 mar 2015, o 01:37

Malewan
Ciekawy przelicznik ma ten pan :D 20-22 lm/diodę. 1200-1320 lm/m taśmy. Coś mi tu kurka nie gra. 300 diód na mb taśmy.
300×20=6000 lm/mb ergo u tego pana wychodzi 1200 lm = 6000 lm?
Oj ktoś tu coś jarał... nie wiem co ale jak mu to się dodaje to ja też chcę to zioło... może mi pomoże z moim portwelem... cuda panie, cuda. Istna kumulacja.
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: problem z oświetleniem

Postprzez M.Galaxy » 9 mar 2015, o 01:49

Czyli ze mam nie pisać do gościa ?
M.Galaxy
Użytkownik
 
Posty: 147
Dołączył(a): 3 sty 2015, o 10:43

Re: problem z oświetleniem

Postprzez Szymijohn » 9 mar 2015, o 07:29

Nie no tego nie powiedziałem. Napisz i poproś o specyfikację producenta. W tedy będzie łatwiej wyliczyć ilość poyrzebnej taśmy.
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: problem z oświetleniem

Postprzez malewan » 9 mar 2015, o 09:06

Szymijohn , 300xdioda na calosci taśmy czyli na 5 metrach ( cała rolka ) na metr wchodzi 60 x dioda wiec ok 1200
Ja mam w tej chwili 6x65cm = 3,9mb na jednym zasilaczu. ( 1xciepla, 2xneutralna, 3x zimna)
m.
Avatar użytkownika
malewan
Użytkownik
 
Posty: 51
Dołączył(a): 27 lut 2015, o 22:27
Lokalizacja: Wrocław

Re: problem z oświetleniem

Postprzez Szymijohn » 10 mar 2015, o 15:27

A :D ok to zmienia postać rzeczy ;)
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: problem z oświetleniem

Postprzez M.Galaxy » 10 mar 2015, o 17:35

Zaproponował mi ten koleś 3x50cm 1x naturalna 1x ciepła 1x zimna w tym mam jeszcze jarzyniowke 15W 6500k ledy o mocy 22

O to wiadomość od tego kolesia :
Witam.

Do akwarium 73l potrzeba mnocy w LED 22W-36W. Pan już ma świetlówkę więc odejmę 7,5W (LED daje dwa razy światła więcej od świetlówek). Odpowiada to długości taśmy LED 1-2m


Proponuję zestaw 3x50cm

Jedna naturalna, jedna zimna i jedna ciepła.

DOBRE TO BĘDZIE ? ZDA TO EGZAMIN ?
M.Galaxy
Użytkownik
 
Posty: 147
Dołączył(a): 3 sty 2015, o 10:43

Re: problem z oświetleniem

Postprzez Szymijohn » 10 mar 2015, o 18:47

Ja bym wziął w tym prypadku 1 m zimnej i po 0,5 m pozostałych.
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: problem z oświetleniem

Postprzez malewan » 10 mar 2015, o 20:22

ja też, u mnie rosnie z przewaga zimnego a tabele, które przeglądałem potwierdzaja
m.
Avatar użytkownika
malewan
Użytkownik
 
Posty: 51
Dołączył(a): 27 lut 2015, o 22:27
Lokalizacja: Wrocław

Re: problem z oświetleniem

Postprzez slavio » 10 mar 2015, o 21:09

Cześć

M.Galaxy przepraszam, że nie pisałem, ale może trochę namieszam

To jest moje akwarium i fotorelacja z doświetlenia:
doswietlenie-akwarium-45l-fotorelacja-i-maly-opis-t3766.html

Na początku dołożyłem taśmy http://www.24led.pl/economic/110-tasma- ... iala_zimna

ale okazało się, ze bardzo szybko przepalił się silikon nad diodą - zżółkł. Zareklamowałem i sklep wymienił mi diody na takie:
http://www.24led.pl/economic/108-tasma- ... iala_zimna

Dają około 480lm na metr.

W mojej ocenie potrzebujesz około 30lm na litr, więc 2100lm, co po przeliczeniu .... 4 metry takiej taśmy... czyli już idzie 80zł.


Moim zadaniem zrób sobie oświetlenie z POWER LED.... będzie znacznie taniej w wykonaniu i eksploatacji.
Na 72 litry potrzebować będziesz minimum 35 - 50W oświetlenia, co w POWER LEDACH będziesz mógł zastąpić 10 - 15 diodami po 1W.... koszt jednej 1 zł. Dodasz jeszcze niebieską + czerwoną

Pamiętaj, że nic nie jest wieczne... przepalony pasek... wymiana, a przepalona POWER LED to tylko jedna dioda. Przy diodach musisz kupić jeszcze zasilacz, profil aluminiowy, wiatraczek....

Może r4ll Ci polutuje jak nie potrafisz za jakieś piwko....:)

Slavio
slavio
Donator
 
Posty: 697
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 20:19
Lokalizacja: Wroclaw

Re: problem z oświetleniem

Postprzez M.Galaxy » 10 mar 2015, o 21:34

Zrobię chyba tak jak pisze szymi i malewan skoro malewan ma i mu się sprawdza i poleca to czemu nie sprubowac ? Z tym ze jeszcze w komplecie pokrywy jest swietlowka 15W 6500K ma długość ok 50 cm chyba ? To zrobić tak ze 60cm zimnej i po 50cm naturalnej i ciepłej ? Pokrywa ma 65cm tak jak kawa 65 długość 35 wysokość i 32 szerokość
M.Galaxy
Użytkownik
 
Posty: 147
Dołączył(a): 3 sty 2015, o 10:43

Re: problem z oświetleniem

Postprzez grzanka » 10 mar 2015, o 21:48

Nie wiem, czy jest sens mieszać ciepłą, zimną i naturalną, ciepła i zimna razem dają chyba z grubsza biorąc ten sam efekt co po prostu same naturalne. Chociaż jak się ma różne to się ma może więcej zabawy, przynajmniej jeśli je można niezależnie włączać i wyłączać ;)
grzanka
Użytkownik
 
Posty: 30
Dołączył(a): 15 sty 2015, o 23:36

Re: problem z oświetleniem

Postprzez malewan » 10 mar 2015, o 23:53

zasilacz obowiazkowo 20zł, aluminium niezbedne zeby cieplo odprowadzić.
slavio - wiatraczek niekoniecznie. ja dałem kątownik alu który cm wchodzi w wode i odprowadza super a nie wpływa na zbiornik(widac na foto ). 1m 5630 to 1200lm x 2= 2400. wystarcza zatem 2 metry b o to juz prawie 33lm na litr, dochodzi żarówa, która jest i masz solidne swiatło.
dodatkowo mam ściemniacz - 20zł wiec mozna robić połmrok etc.
natomiast zgodze sie, ze ciepło zabija led.
przy odpowiednim chłodzeniu 5630 hulają ponad 50 000 godzin.
m.
Avatar użytkownika
malewan
Użytkownik
 
Posty: 51
Dołączył(a): 27 lut 2015, o 22:27
Lokalizacja: Wrocław

Re: problem z oświetleniem

Postprzez M.Galaxy » 10 mar 2015, o 23:55

więc dążąc do sedna sprawy jaki zestaw LED mam wybrać ?
M.Galaxy
Użytkownik
 
Posty: 147
Dołączył(a): 3 sty 2015, o 10:43

Re: problem z oświetleniem

Postprzez malewan » 11 mar 2015, o 00:01

ja sugeruje 4x50cm 5630. 2x zimna, 1xciepla, 1x neutralna. masz niezbędna barwę i odpowiednie minimum 33lm na litr.
z dodatkowym oświetleniem z obudowy jest super. oczywiscie pod warunkiem, ze odprowadzisz cieplo.
m.
Avatar użytkownika
malewan
Użytkownik
 
Posty: 51
Dołączył(a): 27 lut 2015, o 22:27
Lokalizacja: Wrocław

Re: problem z oświetleniem

Postprzez M.Galaxy » 11 mar 2015, o 00:07

to czemu ten gość zaproponował 3x50cm ? z oświetleniem jakiej obudowy ? on mi napisał że to będzie listwa LED w sylikonie wodoszczelna i żeby najlepiej przymocował do jakiejś blachy sobie żeby dawać chłodzenie LEDom...już się gubię przez to wszystko moja głowa tego nie ogarnia heh
M.Galaxy
Użytkownik
 
Posty: 147
Dołączył(a): 3 sty 2015, o 10:43

Re: problem z oświetleniem

Postprzez malewan » 11 mar 2015, o 00:18

mi takze zasugerował 4x 65 a finalnie mam 6x 65 bo to mi daje ok 50lm na litr czyli optymalnie. 30lm na litr to z leda minimum potrzebne dla roślin czyli 4x50, dodatkowo Twoja jarzeniówka ( oswietlenie z obudowy :) sory za skrót myślowy ) i jest git. mi także zasugerował naklejenie na blache aluminium ale mam pokrywe własnej roboty która trzyma cieplo wiec dodatkowo dałem kątownik. u Ciebie może wystarczy sama blacha i cyrkulacja powietrza. aluminium działa w koncu jak radiator np w kompie.
m.
Avatar użytkownika
malewan
Użytkownik
 
Posty: 51
Dołączył(a): 27 lut 2015, o 22:27
Lokalizacja: Wrocław

Re: problem z oświetleniem

Postprzez M.Galaxy » 11 mar 2015, o 00:19

to mówisz że 4x50cm będzie dobrze? 2x zimna,1x ciepła 1x neutralna ? + 15W Jarzeniówka 6500K ?
M.Galaxy
Użytkownik
 
Posty: 147
Dołączył(a): 3 sty 2015, o 10:43

Re: problem z oświetleniem

Postprzez malewan » 11 mar 2015, o 00:33

si sinior. mozesz mu powiedziec zeby zostawil mozliwosc ewentualnej rozbudowy o dodatkowe paski led, kto wie, moze w przyszlosci zmienisz zbiornik albo cos ;) zrobi to w cenie. ja dzieki temu mogłem rozbudowac z 4 do 6 szt. kwestia odpowiedniej wtyczki z led na zasilacz.
m.
Avatar użytkownika
malewan
Użytkownik
 
Posty: 51
Dołączył(a): 27 lut 2015, o 22:27
Lokalizacja: Wrocław

Re: problem z oświetleniem

Postprzez M.Galaxy » 11 mar 2015, o 00:38

okey to tak zamówię :) czyli jeden etap mam zamknięty drugi etap to podłoże :) myślę nad takim podłożem :
AquaSubstrat puder shrimpstand co o tym myślicie ? później pozostanie mi zakupić filtr i testy i zasadzić roślinki i czekać aż wszystko ładnie ruszy i biologia się ustabilizuje i wpuszczenie rybek :brawo: i zacznę się fascynować czymś o czym długo marzyłem :)

ale nie wszystko na gorącą wodę :) najpierw pytam...rozeznanie...przemyślenie dopiero później postępuje :mrgreen:
M.Galaxy
Użytkownik
 
Posty: 147
Dołączył(a): 3 sty 2015, o 10:43

Re: problem z oświetleniem

Postprzez malewan » 11 mar 2015, o 00:44

hehehe powodzenia. ja zaczynam widzieć efekty co faktycznie cieszy. ucze sie cierpliwosci ;) o pozostałych sprawach chetnie poczytam ale nie doradze. Swiatło mam przerobione a reszte poznaje. jedno co zauwazyle to to, ze aktywne podłoże nie pomaga w zamknięciu cyklu. mam aqua substrate 2.
m.
Avatar użytkownika
malewan
Użytkownik
 
Posty: 51
Dołączył(a): 27 lut 2015, o 22:27
Lokalizacja: Wrocław

Re: problem z oświetleniem

Postprzez M.Galaxy » 11 mar 2015, o 01:03

chciałbym poznać jeszcze zdanie Szymiego na temat tej kombinacji 4x50cm :)
M.Galaxy
Użytkownik
 
Posty: 147
Dołączył(a): 3 sty 2015, o 10:43

Re: problem z oświetleniem

Postprzez malewan » 11 mar 2015, o 01:10

Szymijohn napisał(a):Ja bym wziął w tym prypadku 1 m zimnej i po 0,5 m pozostałych.


juz napisał :)
m.
Avatar użytkownika
malewan
Użytkownik
 
Posty: 51
Dołączył(a): 27 lut 2015, o 22:27
Lokalizacja: Wrocław

Re: problem z oświetleniem

Postprzez M.Galaxy » 11 mar 2015, o 01:13

no tak :D sory już ta godzina a chcę po prostu zamknąć temat oświetlenie :) :roftl:
M.Galaxy
Użytkownik
 
Posty: 147
Dołączył(a): 3 sty 2015, o 10:43

Re: problem z oświetleniem

Postprzez Szymijohn » 11 mar 2015, o 08:15

Nie zapomnij, że te taśmy możesz ciachać co 5 lub 10 cm (nie mogę znaleźć tej informacji na stronie aukcji, w każdym razie pomiędzy 4 kropkami na taśmie, miejsca łączenia możesz zabezpieczyć np. silikonem) więc barwy możesz wymieszać dowolnie.
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: problem z oświetleniem

Postprzez M.Galaxy » 11 mar 2015, o 10:48

raczej ciachać nie będę tak jak zrobi oryginalnie tak wstawię w pokrywę tylko nie wiem jeszcze jaka kolejność myślałem nad taką :
Jarzeniówka 6500K 15W
Ciepła
Zimna
Zimna
Neutralna ??
M.Galaxy
Użytkownik
 
Posty: 147
Dołączył(a): 3 sty 2015, o 10:43

Re: problem z oświetleniem

Postprzez malewan » 11 mar 2015, o 11:05

nie ma znaczenia kolejnośc. kąt swiecenia 120 stopni
m.
Avatar użytkownika
malewan
Użytkownik
 
Posty: 51
Dołączył(a): 27 lut 2015, o 22:27
Lokalizacja: Wrocław

Re: problem z oświetleniem

Postprzez M.Galaxy » 11 mar 2015, o 11:20

tylko nie wiem jak je zamontuje + blache bo mam wypukłe w środku od klapki do karmienia :/

i jeszcze pytanie jakiej długości kupić jarzeniówkę bo na allegro są różnej długości 43.8cm 44cm ?
M.Galaxy
Użytkownik
 
Posty: 147
Dołączył(a): 3 sty 2015, o 10:43

Re: problem z oświetleniem

Postprzez Szymijohn » 11 mar 2015, o 11:22

A nie lepiej wymieszać?
Od frontu:
Zimna
Ciepła
Neutralna
Zimna
Co do jarzeniówki
To ta sama długość ;)
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: problem z oświetleniem

Postprzez malewan » 11 mar 2015, o 11:46

jesli zrezygnujesz z karmnika (ewentualniwe wytniesz mały otwór w aluminium ) to silikon wystarczy. Pamietaj, ze paski led maja taśme do przyklejenia ale dodatkowo musisz przykleic ja właśnie silikonem. wzdłuż z jednej i drugiej strony tak aby nachodził i na blache i na pasek. wieczorem zrobie post dotyczacy mojego oswietlenia (miałem jakies pytania na priv )to zobaczysz na zdjęciach a moze innych tez zainteresuje.
m.
Avatar użytkownika
malewan
Użytkownik
 
Posty: 51
Dołączył(a): 27 lut 2015, o 22:27
Lokalizacja: Wrocław

Re: problem z oświetleniem

Postprzez M.Galaxy » 11 mar 2015, o 11:52

z karmnikiem to pół biedy tym się narazie nie przejmuje problem w tym że będę musiał chyba zeszlifować albo jakoś ściąć to wypukłe co jest od wewnątrz klapy od karmnika dokładnie ranty na których trzyma się klapka do karmienia bo nie da się blachy w tedy na równo położyć na pokrywie

Patrz na pokrywę i otwór do karmienia ryb - moje foto pokrywy bo tam pójdą ledy bo nigdzie indziej się nie da ?
Obrazek
M.Galaxy
Użytkownik
 
Posty: 147
Dołączył(a): 3 sty 2015, o 10:43

Zostaw komentarz

Następna strona

Powrót do Ogólnie o sprzęcie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron