Tytuł ogłoszenia

Newsletter

W dziale Giełda powstała nowa kategoria "Stałe oferty". Zapraszamy wszystkich do zapoznania się z ofertami zaprzyjaźnionych hodowców, importerów, oraz sklepów. Aktualnie możemy tam zobaczyć atrakcyjną ofertę ryb importowanych przez firmę "Hassar".

Informacje

Użytkownicy, którzy maja problemy z hasłem do swojego konta proszeni są o kontakt z administracją poprzez gg-32663094 lub mail dfa.net.pl@gmail.com Aby uniknąć oszustwa hasło zostanie wysłane tylko i wyłącznie na mail podany przy rejestracji konta.

-Przy rejestracji nowego konta zostaje wysłany klucz aktywacyjny. Jeżeli czas otrzymania się wydłuża. Proszę o sprawdzenie zakładki "spam" w swojej skrzynce pocztowej.

-Zapraszamy do tworzenia własnych blogów na forum!
-DFA korzysta już z "TAPATALK" - czytaj forum ze swojego telefonu!!!

Problem z pęcherzem pławnym

Forumowy szpital

Problem z pęcherzem pławnym

Postprzez Osama » 4 wrz 2010, o 18:15

Witam,
w końcu i w moim akwarium pojawił się problem. Od dwóch tygodni samiec ellioti "siedzi" na dnie. Pływać za bardzo nie może, jest za "ciężki". Poza problemem z pęcherzem pławnym innych objawów nie zauważyłem, co więcej, ryby miały jakiś tydzień temu tarło a samiec nie zaniedbuje swojej partnerki strosząc się do Niej i pokazując swoje piękno.

-litraż akwarium - 240l (120x40x50cm)
-filtracja - JBL e900 i fan-3 z dużą gąbką
-oświetlenie - 2x29W aquarelle
-obsada zbiornika 2+2 pielęgnice ellioti, 3+3 zbrojniki
-pokarmy, którymi karmię podopiecznych - płatki Tropicala, granulaty Hikari, artemia, serce wołowe, ochotka, rozwielitka, malawi mix 1 i 2, pokarm dla żółwi (skorupiaki), może coś tam jeszcze.
-temperatura wody i jej parametry (jeżeli je znasz) - 26 stopni (grzałka 150W), pH ok 7,5-7,8
-opieka sprawowana nad zbiornikiem (podmiany, odmulanie etc.) - podmiany zwykle co tydzień 40%, bez odmulania (piach), ryby raczej nie mają co narzekać.
-zmiany w zachowaniu ryby - problemy z pływaniem, co za tym idzie czasami szybszy oddech
-zmiany na jej ciele - brak oprócz delikatnych otarć po przedwczorajszej sprzeczce z drugim samcem.
-wiek zbiornika - ok 13 miesięcy, 2 miesiące temu był przenoszony bez ruszania dna.
-dekoracje - ok 10kg korzeni
-roślinność - ok 300 kryptokoryn, troszkę okrzemek.

Czy mogę jakoś pomóc mojej rybie? Przed nią jeszcze jakieś 10 lat życia, wolałbym, żeby pływała radośnie jak kiedyś a nie suwała się po piachu i żwirze...

Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio edytowano 5 wrz 2010, o 10:32 przez Osama, łącznie edytowano 1 raz
Osama
Przyjaciel

Blog: Wyświetl wpis (0)

Re: Problem z pęcherzem pławnym

Postprzez Andrzej » 5 wrz 2010, o 09:36

Masz mikroskop ? Jeśli masz to zbadaj, bo karmienie żywym pokarmem często sprowadza do zbiornika wszelkie pasożyty (przy paletach szybki oddech powodują przywry skrzelowe).
Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.....! ! !
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Andrzej
Administrator

Postprzez Osama » 5 wrz 2010, o 10:32

Karmię tylko mrożonym. Mikroskopu niestety nie mam.
Osama
Przyjaciel

Postprzez Andrzej » 5 wrz 2010, o 18:09

Nawet w mrożonym mogą być wegetujące pasożyty. Wiesz mogę oczywiście nie mieć racji, ale przydało by się odchody zbadać pod mikroskopem u weterynarza, jeśli sam go nie posiadasz. Ewentualnie kiedy będziesz jechał do Maćka to mogę wziąć mikroskop lub podjedziesz do mnie to zbadamy... Zawsze można będzie wykluczyć tą ewentualność ;)

Albo weźmiesz próbkę na targi - będzie szybciej /// Ptaku
Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.....! ! !
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Andrzej
Administrator

Powrót do Choroby