.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Projekt 3xx :)

[ Komentarze Facebooka]

Zrób to sam

Moderator: Grupa DFA

Projekt 3xx :)

Postprzez Turek » 22 gru 2014, o 14:26

Już niedługo nowy rok i czas na nowy zbiornik typowo aranżacyjny o wymiarach 60x100x50h (lub 60h nad tym jeszcze się zastanawiam) Optiwhite 10mm/12mm,wszystko oprócz szkła chcę zrobić własnoręcznie stąd ten dział.oświetlić to chce belką led na diodach:
28x Cree XP-G2, biała zimna, R4- 130 lm/350 mA, BIN: 1D0, MCPCB: star 22mm
- 4x Cree XP-E, jasność 500mW, Royal Blue - D3 (ok.450-455nm), MCPCB Star
- 4x Cree XP-E, jasność N4 - 62 lm/350 mA, czerwona - R2 (620-625nm), MCPCB Star. Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie i pomysły co do samego oświetlenia to zapraszam do dyskusji. :brawo:
Całość lampy ma nie przekroczyć 100x15x3 cm
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
Turek
Stały bywalec
 
Posty: 216
Dołączył(a): 15 mar 2014, o 11:46
Lokalizacja: Wrocław Ogród Botaniczny

Re: Projekt 3xx :)

Postprzez zimx » 23 gru 2014, o 08:16

Dużo informacji na temat oświetlenia LEDowego jest na YT, dokładnie na kanale gościa emi18wawa, facet ma na prawdę łeb do takich rzeczy, proponuje pooglądać :)
240l

Dawid
Avatar użytkownika
zimx
Donator
 
Posty: 356
Dołączył(a): 28 lip 2014, o 18:31
Lokalizacja: ok. Wałbrzycha

Re: Projekt 3xx :)

Postprzez slavio » 23 gru 2014, o 09:05

czesc

Widzę, że korzystałeś chyba z tego wątku: http://holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?f=44&t=33739

Jeśli możesz to napisz jaki jest twój cel: akwarium roślinne, HT, LT?

Liczyleś koszty wykonania i późniejszej eksploatacji? ewentualne przepalenie diody, spalenie zasilacza?


slavio
slavio
Donator
 
Posty: 697
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 20:19
Lokalizacja: Wroclaw

Re: Projekt 3xx :)

Postprzez Wrokla » 23 gru 2014, o 10:34

Powinno być dobrze. Holendrzy robili doświadczenia na pomidorach i te w halach oświetlane tylko i wyłącznie niebieskimi i czerwonymi ledami rosły nieporównywalnie szybciej od tych oświetlanych tradycyjnie.
http://gadzetomania.pl/15553,pierwsze-z ... ich-led-ow
Gabriela
Obrazek
Wrokla
Stały bywalec
 
Posty: 328
Dołączył(a): 28 sie 2014, o 14:38

Re: Projekt 3xx :)

Postprzez Turek » 23 gru 2014, o 11:09

slavio napisał(a):czesc

Widzę, że korzystałeś chyba z tego wątku: http://holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?f=44&t=33739

Jeśli możesz to napisz jaki jest twój cel: akwarium roślinne, HT, LT?

Liczyleś koszty wykonania i późniejszej eksploatacji? ewentualne przepalenie diody, spalenie zasilacza?


slavio


Tak bazowałem na tej lampie,rozmawiałem z autorem tego wątku i myślę że wszystko powinno być ok. Koszt całości powinnien się zamknąć w granicy 800-1000 zł w tym chłodzenie wiatrakami estetyczna obudowa i być może sterowanie.

Koszty eksploatacji :
((2.8V x 0.36A) * 40[36led + 4 drivery]) * 1.05 [straty na zasilaczu] = ok 43 W
Maksymalnie: ((3.1V x 1.5A) * 40[36led + 4 drivery]) * 1.05 [straty na zasilaczu] = ok 195 W
Avatar użytkownika
Turek
Stały bywalec
 
Posty: 216
Dołączył(a): 15 mar 2014, o 11:46
Lokalizacja: Wrocław Ogród Botaniczny

Re: Projekt 3xx :)

Postprzez slavio » 23 gru 2014, o 11:43

Jestem dla Ciebie pełen podziwu.... szczerzę gratuluję.

Idziesz drogą, która dla mnie jest nie do ogarnięcia, ale....to już ogranicznia w mojej głowie.

Sporo kasy na wykonanie produktu, koszty eksploatacji też chyba wysokie....

Liczyłeś może ile światła otrzymasz (lumeny, luxy, itp) w porównaniu ze świetlówkami lioniowymi T5?

Na urządzenia dostaniesz max 2 lata gwarancji, na diody pewnie nie dostaniesz....

Dużo zależy nie tyle od ceny, ale i od efektu pracy manualnej Twoich rąk...


Szczerzę zazroszczę odwagi i chęci.... do byciajednym z pionierów


Slavio
slavio
Donator
 
Posty: 697
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 20:19
Lokalizacja: Wroclaw

Re: Projekt 3xx :)

Postprzez Turek » 23 gru 2014, o 12:08

przy max prądzie wychodzi około 16 tyś lumenów a na normalnym 0.36A 3640 lumenów. Całość będzie wyposażona w 4 wiatraki 120/120 mm + kontroler temperatury i sterowanie prędkością wiatraków :) Jeżeli chodzi energie to na pewno wyjdzie to dużo taniej niz 2xHqi 150W lub 6x39w t5
Avatar użytkownika
Turek
Stały bywalec
 
Posty: 216
Dołączył(a): 15 mar 2014, o 11:46
Lokalizacja: Wrocław Ogród Botaniczny

Re: Projekt 3xx :)

Postprzez slavio » 23 gru 2014, o 12:26

Turek napisał(a):to na pewno wyjdzie to dużo taniej niz 2xHqi 150W lub 6x39w t5


Przy wysokich kosztach inwestycjnych te 195W na diodach a 240W na T5 to niewielka różnica....


Slavio
slavio
Donator
 
Posty: 697
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 20:19
Lokalizacja: Wroclaw

Re: Projekt 3xx :)

Postprzez Turek » 23 gru 2014, o 12:41

Nie da rady tego porównać z t5 bo to nie ta sama moc,led jest bardziej wydajnym światłem od t5. Dla porównania mam lampe na "chińczykach" ok 80 lm na diode 22 W która świeci lepiej niż 2x24w t5 poza tym świetlówki trzeba wymieniać.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
Turek
Stały bywalec
 
Posty: 216
Dołączył(a): 15 mar 2014, o 11:46
Lokalizacja: Wrocław Ogród Botaniczny

Re: Projekt 3xx :)

Postprzez slavio » 23 gru 2014, o 12:47

Moim zdaniem pytania odnośnie sprzetu należałoby zadać też na forum elektroniki led
slavio
Donator
 
Posty: 697
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 20:19
Lokalizacja: Wroclaw

Re: Projekt 3xx :)

Postprzez Wrokla » 23 gru 2014, o 19:07

Na poparcie dorzucę, że nad 15l mam byle jaką chińską "świetlówkę kompaktową" led 1,3W 6500K i wąkrotki oraz rotale rosną jak szalone ;) Jeśli chodzi o porównywanie LED do świetlówek, moją metodą pi razy drzwi i z zapasem bezpieczeństwa jest mnożenie watów z LED razy pięć. I śmiga :)
Gabriela
Obrazek
Wrokla
Stały bywalec
 
Posty: 328
Dołączył(a): 28 sie 2014, o 14:38

Re: Projekt 3xx :)

Postprzez kickbass » 24 gru 2014, o 01:03

Witam na forum
Od dłuższego czasu je obserwuje ale dzisiaj piszę swojego pierwszego posta.
Co do lampy pełen wątek jest tutaj http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/oswietlenie/diy-oswietlenie-led-na-diodach-mocy-belka-115cm-58985.html wiem bo czynnie w nim uczestniczyłem i podobną lampę zbudowałem.
Delikatnie ją zmodyfikowałem co w owym wątku opisałem, oprócz tego dodałem sterowanie w arduino, pełne sterowanie czasem, zmierzchy, świty, oświetlenie nocne itp.
Wg mnie wiatraki nie będą potrzebne, moja lampa po 10 godzinach na 360mA jest praktycznie zimna, a są w niej 18białych led, 4 czerwone i 4 niebieskie. Całość jest na radiatorze o szerokości 78mm a oświetla baniak 120x40x50 i jest w zupełności wystarczające więc Ty też raczej nie będziesz leciał na wyższym prądzie niż 360mA, chyba że zmniejszysz ilość ledów o połowę. oto schemacik mojej lampy i sterowania
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio edytowano 24 gru 2014, o 01:19 przez kickbass, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
kickbass
Użytkownik
 
Posty: 51
Dołączył(a): 4 mar 2014, o 19:10

Re: Projekt 3xx :)

Postprzez kickbass » 24 gru 2014, o 01:12

a tu dam zdjęcia mojego niedojrzałego jeszcze baniaczka.
Jak widać zielsko powolutku rośnie więc widmo jest chyba ok :)

założenie baniaka
start.jpg


baniak ma 2 tygodnie (jakieś 3 przycinki i rozsadzania)
2tygodnie.jpg


baniak ma 3 tygodnie (n przycinek i rozsadzań :) )
3tygodnie.jpg


obecnie czyli po ok. miesiącu od startu pierwsze rośliny już pływały po tafli
Przepraszam za post pod postem ale nie można w jednym zameścić więcej niż 6 zdjęć
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
kickbass
Użytkownik
 
Posty: 51
Dołączył(a): 4 mar 2014, o 19:10

Re: Projekt 3xx :)

Postprzez Turek » 24 gru 2014, o 09:57

Witaj! właśnie o taką odpowiedz mi chodziło :) Pozostaje wszystko pozamawiać. Sam programowałeś arduino ?
Avatar użytkownika
Turek
Stały bywalec
 
Posty: 216
Dołączył(a): 15 mar 2014, o 11:46
Lokalizacja: Wrocław Ogród Botaniczny

Re: Projekt 3xx :)

Postprzez Andrzej » 24 gru 2014, o 21:42

Dziękuję kolego kickbass, że zechciałeś podzielić się z nami swoim schematem i fotkami. Sam obecnie planuję rozbudowę belki (czerwone i niebieskie moduły led) i szukam informacji na temat ściemniacza do ledów. Jedni piszą, że można takowy zastosować, ale znacząco skraca żywotność ledów. Inni zaś twierdzą, że można spokojnie stosować bez obawy o żywotność.... Bądź tu Panie mądry... :D
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Projekt 3xx :)

Postprzez kickbass » 24 gru 2014, o 23:34

Turek napisał(a):Sam programowałeś arduino ?

I tak i nie, jest gotowy program który po kilku nieprzespanych nocach przerobiłem pod swój moduł czasu rzeczywistego i odpowiednią bibliotekę. Wiem że to brzmi trochę na skomplikowane ale ogarnąłem temacik od wiedzy zerowej przez kilka wieczorów.
Andrzej napisał(a):szukam informacji na temat ściemniacza do ledów. Jedni piszą, że można takowy zastosować, ale znacząco skraca żywotność ledów. Inni zaś twierdzą, że można spokojnie stosować bez obawy o żywotność.... Bądź tu Panie mądry.


Zasada jest taka: Ledy do zasilacza podłącza się przez driver stałoprądowy. Driver posiada wejście sygnału PWM. Sygnał PWM to nic innego jak napięcie od 0V do 5V(chyba). W zależności od tego jakie podasz napięcie na pin PWM w driverze taki prąd owy driver poda na led co wiąże się z mocą świecenia ledów. (dasz 1V ledy będą świecić na 20% dasz 5V będą świecić na 100%jeżeli chcesz zgasić to należy zrobić zwarcie PWM do GND (masy))
Co do sterowania tym magicznym sygnałem PWM jest kilka dróg:

1) nie podłączasz nic i lampa świeci zawsze na 100%
2) podłączać potencjometr którym sobie kręcisz i regulujesz jasność koszt ok 2zł
3) kupujesz sterownik http://allegro.pl/sterownik-led-pwm-auto-rozjas-auto-sciem-zegarek-i4901227873.html fajny prosty ale możesz sterować tylko jednym kanałem, np całą lampą lub tylko jednym kolorem
4) kupujesz arduino + graty, programujesz i działa jak dusza zapragnie.

U mnie lampa działa w sposób następujący:
białe ledy od 10.00 do 10.30 się rozjaśniają od 0% do 100%
od 11.00 do 11.30 dołączają się diody czerwone i niebieski
Od 19.30 do 20.00 wszystkie diody powoli się ściemniają ze 100% do 0%(czerwone) i ok 3% białe i niebieskie.
Tak delikatne oświetlenie świeci się do 6.00 rano robiąc jednocześnie za światło nocne w baniaku jak i lampkę nocną dla dzieci (akwarium w pokoju dziecięcym). W między czasie od 9.00 do 19.00 podaje co2 przez reaktor zewnętrzny.

Teraz co to jest to arduino?
Prosta płytka za ok 30zł która podłącza się do komputera i programuje. Może z nią zrobić wszystko to co ma w wyobraźni osoba która ją programuje np. alarmy, roboty, sterowania maszyn, inteligentne domy itp itd. W akwarystyce można sterować lampą, dozowaniem co2 za pośrednictwem sond ph lub czasem, można zrobić dozowanie nawozów, pomiary temperatur, włączać grzałki, wentylatory itp. Platforma jest uniwersalna wystarczy napisać odpowiedni program. Jak to się robi wystarczy wpisać w google arduino i już.

Co jest potrzebne do sterowania lampą:
płytka arduino, trochę kabelków i już. Jeżeli chcemy sterować czymś za pomocą czasu musimy dokupić moduł czasu rzeczywistego tu opcja jest tylko jedna: DS3231 reszta jest mało dokładna.
Oczywiście zestaw ten kosztuje ok 100zł ale w przyszłości możesz dopisać program na sterowanie całym baniakiem jaki opisywałem powyżej.
Avatar użytkownika
kickbass
Użytkownik
 
Posty: 51
Dołączył(a): 4 mar 2014, o 19:10

Re: Projekt 3xx :)

Postprzez Szymijohn » 25 gru 2014, o 08:28

Nie no pwm tak nie działa, może tylko podać lub nie podać napięcia.
Ściemnianie w ledach to wypełnienie jednostki czasu śwatłem
Pwm "podaje" napięcie na led w odcinkach czasu, wyobraźmy sobie alfabet Morsea czyli sygnał, brak sygnału, sygnał, brak sygnału, itd.
To wszystko odbywa się powiedzmy 300 razy w ciągu sekundy, długości sygnału i braku sygnału trwają tyle samo czasu.
Nasze oko nie widzi mrugania światła ale ponieważ trwanie świecenia zmniejszyło się o połowę to widzimy jakby była led rozjaśniona tylko w połowie.
Czyli jasnością steruje czas świecenia się diody w stosunku do czasu nie świecenia w jednostce czasu.
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Projekt 3xx :)

Postprzez Andrzej » 25 gru 2014, o 14:14

Szymijohn napisał(a):Nie no pwm tak nie działa, może tylko podać lub nie podać napięcia.
Ściemnianie w ledach to wypełnienie jednostki czasu śwatłem
Pwm "podaje" napięcie na led w odcinkach czasu, wyobraźmy sobie alfabet Morsea czyli sygnał, brak sygnału, sygnał, brak sygnału, itd.
To wszystko odbywa się powiedzmy 300 razy w ciągu sekundy, długości sygnału i braku sygnału trwają tyle samo czasu.
Nasze oko nie widzi mrugania światła ale ponieważ trwanie świecenia zmniejszyło się o połowę to widzimy jakby była led rozjaśniona tylko w połowie.
Czyli jasnością steruje czas świecenia się diody w stosunku do czasu nie świecenia w jednostce czasu.

Więc automatycznie nasuwa się tu pytanie, czy taka zmiana "pulsowania" napięcia powoduje skrócenie żywotności diod?
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Projekt 3xx :)

Postprzez Szymijohn » 25 gru 2014, o 14:49

Z tego co ogarniam diody sam "zapłon" nie powoduje osłabienia jej. Ponieważ nie występuje w nich ani żarzenie, ani wyładowanie, więc nie ma utraty żarnika lub luminoforu. Natomiast jak przy wszystkich przewodnikach zbyt duży prąd powoduje przegrzanie a co za tym idzie przepalenie/stopienie elementów przewodzących.
Zdaje się poza anichilacją za pomocą młotka to jedyny sposób na uszkodzenie diody.
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Projekt 3xx :)

Postprzez kickbass » 26 gru 2014, o 20:02

Szymijohn napisał(a):Nie no pwm tak nie działa, może tylko podać lub nie podać napięcia.


Masz racje, PWM faktycznie tak nie działa jak napisałem moje myślenia było "na skróty", dzięki za info czegoś nowego się nauczyłem, sugerowałem się tym że podczas modulacji średnie napięcie się zmienia, a to ma związek z czasem podawaniem napięcia i jego zanikiem. Tak więc gdy PWM podaje "50% mocy" napięcie w moim przypadku ma wartość 2,5V (sprawdziłem multimetrem) ale pewnie gdybym podał innym zasilaczem 2,5V to by nie działało na 50% :D

Szymijohn napisał(a):Ściemnianie w ledach to wypełnienie jednostki czasu śwatłem
Pwm "podaje" napięcie na led w odcinkach czasu, wyobraźmy sobie alfabet Morsea czyli sygnał, brak sygnału, sygnał, brak sygnału, itd.


Jeżeli podłączylibyśmy diodę bezpośrednio pod sygnał PWM to jej jasność była by spowodowana tym "mruganiem" jak napisałeś.
Ale w naszym przypadku sterujemy nie diodą a driverem,

Podam przykład z mojej lampy:
Driver mam ograniczony zworkiem na maksymalny prąd 360mA,
gdy damy 100% PWM na driver, on przekazuje na diody prąd o wartości 360mA
gdy damy 50% PWM na driver, on przekazuje na diody prąd o wartości 180mA
gdy damy 10% PWM na driver, on przekazuje na diody prąd o wartości 36mA
gdy damy 0% PWM na driver, on nie daje prądu na diody w ogóle.

Nie jestem elektronikiem ale im mniejszy prąd na diodę tym jej żywotność wzrasta. WIęc im diody będą dłużej ściemnione tym dłużej będą świecić :twisted:

Teraz co do żywotności samych ledów to tak jak Szymijohn też zauważył gdy będziemy podawać coraz więcej prądu to moc świecenia będzie wzrastać ale żywotność led będzie mniejsza i będą wydzielać ogromną ilość ciepła.
Moje diody CREE mogą pracować na 1500mA świecą wtedy tak, że przed akwarium trzeba stać z maską spawalniczą a na radiatorze można smażyć jajka. Gdy driver mam ograniczony do 360mA świecą bardzo dobrze, żywotność jest najdłuższa a radiator zimny.
Avatar użytkownika
kickbass
Użytkownik
 
Posty: 51
Dołączył(a): 4 mar 2014, o 19:10

Re: Projekt 3xx :)

Postprzez Szymijohn » 27 gru 2014, o 10:33

Nie no pokręciłeś troszkę.
Pwm wysyła sygnał na zespół led i to czy wysyła sygnał wypełnienia 20, 50, 100% nie zmienia prądu na zestawie, bo ten jest stabilizowany przez driver i jak jest całość wyliczona na 350mA to nie poda więcej ale napięcie może podać tyle ile zasilanie poda do wytrzymałości przekaźnika/drivera.
Natomiast maksymalny prąd, który u Ciebie przez diodę może popłynąć jest bardzo wysoki i bardzo dobrze bo czym większa tolerancja tym większe możliwości rozwiązań połączeń. Bo można pokusić się o zastosowanie tańszych zasilaczy, równoległe łączenie zespołów diod, itd.
Najbardziej mi szkoda, że podkręcenie prądem nie daje efektu liniowego wzrostu jasności :/
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Projekt 3xx :)

Postprzez kickbass » 27 gru 2014, o 14:28

Szymijohn napisał(a):Nie no pokręciłeś troszkę.
Pwm wysyła sygnał na zespół led i to czy wysyła sygnał wypełnienia 20, 50, 100% nie zmienia prądu na zestawie, bo ten jest stabilizowany przez driver i jak jest całość wyliczona na 350mA to nie poda więcej ale napięcie może podać tyle ile zasilanie poda do wytrzymałości przekaźnika/drivera.


no to jak wytłumaczysz te dane:

kickbass napisał(a):Driver mam ograniczony zworkiem na maksymalny prąd 360mA,
gdy damy 100% PWM na driver, on przekazuje na diody prąd o wartości 360mA
gdy damy 50% PWM na driver, on przekazuje na diody prąd o wartości 180mA
gdy damy 10% PWM na driver, on przekazuje na diody prąd o wartości 36mA
gdy damy 0% PWM na driver, on nie daje prądu na diody w ogóle.


to nie są wartości wymyślone czy teoretyczne tylko zmierzone wczoraj za pomocą multimetru na wyjściu z drivera. Napięcie jest stałe i wynosi ok 16,7V (nie pamiętam dokładnie bo zerknąłem tylko raz) zmienia się tylko prąd na wyjściu w zależności jaki podaje PWM na driver. Oto schemat mojego drivera

driver.JPG


GND w podłączeniu PWM to nie to samo co "-" na wyjściu do ledów, sprawdzałem wielokrotnie w kontekście innego tematu, w ogóle nic nie wskazuje żeby te oba obwody były gdzieś połączone. Na mój chłopski rozum w moim przypadku steruje driverem który płynnie zmienia wartość prądu na diody w zależności jaki podam PWM. Coś w stylu elektrozaworu wody sterowanego za pomocą sygnału PWM. Gdy da się 50% PWM to on się odtworzy do połowy,
Ale z elektroniką nie mam wiele wspólnego, podstaw czy nawet samego lutowania uczyłem się gdy wymyśliłem sobie że taką lampę zbuduje sam :twisted: więc nie będę się wymądrzał bo moje kompetencje są znikome.

Najważniejsze że to działa i to pięknie. Rośliny rosną jak szalone, wieczorem ok godz 18.00 akwarium wygląda jak szampan, ze wszystkie co się tylko da wylatują bąbelki tlenu, jak sobie wymyśle program że ma udawać burzę z piorunami będzie burza, jak mi za dużo czerwonego zmniejszam, jak za mało niebieskiego zwiększam, jak za ciemno w nocy daje jaśniej. A sam fakt podłączania się do lampy akwariowej laptopem robi największe wrażenia na obserwatorach :brawo:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
kickbass
Użytkownik
 
Posty: 51
Dołączył(a): 4 mar 2014, o 19:10

Re: Projekt 3xx :)

Postprzez Szymijohn » 27 gru 2014, o 22:04

Myślę, że to sporo wyjaśni:
http://enterius.pl/wsparcie-techniczne/ ... o-to-jest/
Zatem wyniki, które otrzymałeś są poprawne...średnio, ale każdy sygnał prądowy ma amperaż taki, jaki podaje draiver.
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Projekt 3xx :)

Postprzez kickbass » 27 gru 2014, o 22:32

niech więc zostanie jako mruganie :D , grunt że tego nie widać a lampa działa idealnie :brawo:
Avatar użytkownika
kickbass
Użytkownik
 
Posty: 51
Dołączył(a): 4 mar 2014, o 19:10

Re: Projekt 3xx :)

Postprzez Szymijohn » 28 gru 2014, o 19:30

Tak jest :D
Sam się po malutku przymierzam. Kiedyś myślałem o paskach... dzięki Bozi, że oprzytomniałem (czytaj, pusty portfel), dzięki temu miałem czas by teorię sobie bardziej przyswoić.
Ja chyba się zdecyduję na sterowanie z maliny.
Raspberry ma nieco bardziej ludzki interfejs. Trochę mnie przeraziło programowanie wszystkiego w arduino :)
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Projekt 3xx :)

Postprzez kickbass » 29 gru 2014, o 09:35

Szymijohn napisał(a):Trochę mnie przeraziło programowanie wszystkiego w arduino :)

Mam gotowy program w którym wpisujesz sobie:
1) piny przez które arduino steruje pwm
2) liczbę kanałów którymi chcesz sterować
3) godziny w których dany kanał ma się świecić, rozjaśniać itp.
4) moc z jaką w danym czasie belka ma się świecić.

pogrubione i podkreślone są danek tóre należy zmieniać, reszta zostaje baz zmian

int channelNo = 0; // numer kanału
int pin = 10; // pin w arduino który jest podłączony do drivera led
Channels[channelNo] = Channel(pin, MaxPoints, fademode_linear, Points[channelNo]);
Channels[channelNo].AddPoint([8, 0, 0); // pierwsza cyfra to godzina, druga minuta, trzecia moc światła - w tym przypadku do godz 8,00 dany kanał się nie świeci.
Channels[channelNo].AddPoint([8, 30, 255); // ten krok oznacza że od 8,00 do 8,30 lampa stopniowo się rozjaśnia od 0 do 255 (255 to 100% mocy lampy)
Channels[channelNo].AddPoint([19, 0, 255); // lampa świeci do 19,00 z pełną mocą
Channels[channelNo].AddPoint(19, 30, 0); // od 19.00 do 19.30 lampa się wygasza.

i to tyle z programowania arduino :D resztę którą jest potrzebna została napisana przez osoby mądrzejsze, a do odpowiedniego modułu czasu rzeczywistego jakimś cudem udało się zrobić mi. Program oczywiście udostępnie
Avatar użytkownika
kickbass
Użytkownik
 
Posty: 51
Dołączył(a): 4 mar 2014, o 19:10

Re: Projekt 3xx :)

Postprzez Szymijohn » 29 gru 2014, o 14:09

Cheche to jeszcze pomyślę nad arduino :)
Avatar użytkownika
Szymijohn
Donator
 
Posty: 1027
Dołączył(a): 26 gru 2013, o 19:42
Lokalizacja: Nowogrodziec/Wrocław-Strzeganowice

Re: Projekt 3xx :)

Postprzez Andrzej » 3 sty 2015, o 09:15

Szymijohn napisał(a):Cheche to jeszcze pomyślę nad arduino :)

Ja jestem już zdecydowany... ;)
Patrząc na wrzucone dane oprogramowania można wysterować moc np: na 70% mocy oświetlenia zmieniając np;

"Channels[channelNo].AddPoint([8, 30, 255); // ten krok oznacza że od 8,00 do 8,30 lampa stopniowo się rozjaśnia od 0 do 255 (255 to 100% mocy lampy)
Channels[channelNo].AddPoint([19, 0, 255); // lampa świeci do 19,00 z pełną mocą
Channels[channelNo].AddPoint(19, 30, 0); // od 19.00 do 19.30 lampa się wygasza."

na:
Channels[channelNo].AddPoint([8, 30, 178); // ten krok oznacza że od 8,00 do 8,30 lampa stopniowo się rozjaśnia od 0 do 178 (178 to ok. 70% mocy lampy)
Channels[channelNo].AddPoint([19, 0, 178); // lampa świeci do 19,00 z mocą ok. 70%
Channels[channelNo].AddPoint(19, 30, 0); // od 19.00 do 19.30 lampa się wygasza.


Czyli np. pasek czerwony, który chce zastosować mogę przyciemnić np. o 30% w przypadku gdyby po podłączeniu okazał się zbyt jasny. Pasek niebieski drugim kanałem mógł bym również wysterować na pożądaną moc tak?
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Odp: Projekt 3xx :)

Postprzez Turek » 3 sty 2015, o 17:11

Tak tylko do każdego kanału osobny driver

Wysyłane z mojego GT-S6500 za pomocą Tapatalk 2
Avatar użytkownika
Turek
Stały bywalec
 
Posty: 216
Dołączył(a): 15 mar 2014, o 11:46
Lokalizacja: Wrocław Ogród Botaniczny

Re: Odp: Projekt 3xx :)

Postprzez Andrzej » 3 sty 2015, o 19:54

Turek napisał(a):Tak tylko do każdego kanału osobny driver

Do taśm SMD?
Myślałem, że zasilacz (150W) podpinam pod arduino i dalej poprzez PWM można będzie ściemniać/ rozjaśniać wszystkie paski z osobna.
Możesz objaśnić skąd Twoja wypowiedź?
Obrazek
Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !
I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.
Mail- shrimps.life@gmail.com
GG- 32663094
Pozdrawiam "leszcz25"
Avatar użytkownika
Andrzej
Grupa DFA
 
Posty: 2552
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 22:51
Lokalizacja: Szczepanów (Dolnośląskie)

Re: Projekt 3xx :)

Postprzez kickbass » 3 sty 2015, o 21:24

Andrzej napisał(a):Czyli np. pasek czerwony, który chce zastosować mogę przyciemnić np. o 30% w przypadku gdyby po podłączeniu okazał się zbyt jasny. Pasek niebieski drugim kanałem mógł bym również wysterować na pożądaną moc tak?


Możesz sobie każdy kanał ustawić jak tylko sobie dusza zapragnie. U mnie wygląda to tak:

Kod: Zaznacz cały
int channelNo = 0;   // biały
  int pin = 9;      // uzywany pin 9
  Channels[channelNo] = Channel(pin, MaxPoints, fademode_linear, Points[channelNo]);   // Initialize channel and choose FadeMode
  Channels[channelNo].AddPoint(11, 0, 0);   
  Channels[channelNo].AddPoint(12, 0, 255);
  Channels[channelNo].AddPoint(19, 0, 255);
   Channels[channelNo].AddPoint(19, 58, 6);
  Channels[channelNo].AddPoint(19, 59, 4);
  Channels[channelNo].AddPoint(23, 00, 2);
 Channels[channelNo].AddPoint(4, 58, 2);
 Channels[channelNo].AddPoint(5, 0, 0);
  // Channel 1:
  channelNo = 1;   // niebieski
  pin = 11;      // uzywany pin 11
  Channels[channelNo] = Channel(pin, MaxPoints, fademode_linear, Points[channelNo]);
  Channels[channelNo].AddPoint(12, 0, 0);   
  Channels[channelNo].AddPoint(12, 30, 255);
  Channels[channelNo].AddPoint(19, 30, 255);
  Channels[channelNo].AddPoint(19, 58, 6);
  Channels[channelNo].AddPoint(19, 59, 4);
 Channels[channelNo].AddPoint(4, 58, 2);
 Channels[channelNo].AddPoint(5, 0, 0);
  // Channel 2:
  channelNo = 2;   // czerwony
  pin = 10;      // uzywany pin 10
  Channels[channelNo] = Channel(pin, MaxPoints, fademode_linear, Points[channelNo]);
  Channels[channelNo].AddPoint(12, 0, 0);   
  Channels[channelNo].AddPoint(12, 30, 255);
  Channels[channelNo].AddPoint(19, 30, 255);
  Channels[channelNo].AddPoint(19, 55, 0);
  Channels[channelNo].AddPoint(19, 56, 0);


Zwróć uwagę na kanały biały i niebieski które przez noc świecą na mniej niż 3%

Andrzej napisał(a): Turek napisał(a):Tak tylko do każdego kanału osobny driver

Do taśm SMD?

Kolega chyba nie doczytał że chodzi o taśmy ledowe, taśmy to już inna bajka. Osobny driver tak ale gdy robimy to na power ledach. W przypadku taśm to na każdy kolor osobny kanał.
Avatar użytkownika
kickbass
Użytkownik
 
Posty: 51
Dołączył(a): 4 mar 2014, o 19:10

Re: Odp: Projekt 3xx :)

Postprzez Turek » 3 sty 2015, o 23:07

Fakt myślałem że chodzi o power led :d

Wysyłane z mojego GT-S6500 za pomocą Tapatalk 2
Avatar użytkownika
Turek
Stały bywalec
 
Posty: 216
Dołączył(a): 15 mar 2014, o 11:46
Lokalizacja: Wrocław Ogród Botaniczny

Zostaw komentarz


Powrót do DIY

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron